The Revenant

bio2

Igår var jag på bio.

Jag har ju en av Sveriges bästa biografer runt hörnet. Det är fint. Några minuter innan en film kör igång kan jag springa ner och köpa biljett. Ungefär som igår.

Många tycker att det är hemskt att gå på bio själv.

Och visste finns det en del människor som tittar lite i smyg och jag ser deras funderingar om ”är hon på bio själv” och ”hon väntar säkert på något”. Jaja. Låt de fundera. Jag har gått på bio ensam under många år.

Hur var filmen?

En sorts äventyrsfilm, dock blodig och så funderar jag på varför alla vita män är så jävla skitiga i den sortens film, varför de låter håret hänga framför ansiktet, varför de kan bada i en iskall (det var snö och vinter) flod med en tjock päls över axlarna utan att drunkna. Märkligt det där.

Kärlek!

Den får fyra apor av mig!

The Heat

The Heat

Jag såg filmen ”The Heat” igår.

Både jag och mitt sällskap skrattade så tårarna rann och mina magmuskler smärtade vid ett tillfälle. En bra film så får själen att må bättre. Det är Sandra Bullock och McCarty som jobbar ihop för att fånga en bov. Ja, det är en vanlig historia – men ack så rolig!

Den får fyra apor av mig!

Du gör mig galen

Du gör mig glaen Alla säger att den här är jättebra.

Fast jag vill nog säga att den är bra, det räcker fint så. För mig är det här en må-bra-film, märkligt inte sant? Filmen handlar om en man som precis kommit ut från att varit inlagd i nio månader på en psykiatrisk avdelning. Han har bara ett mål och det är att återförenas med sin fru (som han har besöksförbud).

Hans far har fått sparken, men startat en illegal vadhållningsfirma.

För att få kontakt med sin fru, utan att söka upp henne, går han med på att delta i en danstävling tillsammans med en tjej som känner före detta frun. Jag ska inte berätta vad som händer, men det är en smårolig historia.

Filmen får fyra apor av mig.

Hotell Marigold

Jag såg filmen ”Hotell Marigold” i går.

På olika sätt har en gäng nyblivna pensionerade engelsmän blivit mer eller mindre panka, de beger sig till Hotell Marigold i Indien för att leva i vad de tror är lyx för en billig peng. Det blir förstås en kulturchock. En del finner sig och gör det bästa medan enstaka vägrar. De krockar inte bara med indiens kultur utan även med varandra.

En underbara film.

Fyra apor från mig!

Ljud

Jag såg äntligen ”The girl with the dragon tattoo” i kväll.

Förväntningarna var höga efter att filmen höjts till skyarna, men de infriandes inte. Dock fanns det fördelar  i jämförelse med den svenska versionen. Mara var bättre och några av mortorcykelljuden och bilderna var fina  – så fina att jag längtade efter att köra mc igen.

I övrigt var ljudet inte något jag gillade.

Eller mer rätt,  jag gillade inte musiken – tvärtom, den var irriterande i stora delar av filmen och tog bort känslan för det som hände i bilden. I övrigt var det en skön filmupplevelse, jag gillar ju att gå på bio och speciellt på Filmpalatset här i Bromölla, det är ju inte för inte som det valts till Sveriges bästa biograf ett par gånger.

Dagen i dag har varit skön.

Bland annat storstädade jag badrummet och avslutade med att knäskura golvet med såpa och när det torkat tände jag ett vaniljljus och det doftar fortfarande underbart fräscht och gott.

Två dagar på raken som varit riktigt fina, allt tyder på en riktigt fin vecka!

Filmens betyg? Fyra apor eftersom Mara är bra och att jag gillade motorcykeltljudet.

The Town

Det trodde jag inte.

Att ”The Town” skulle vara en bra film. För det är en B-film i mina ögon och den är jättebra! Jag brukar i regel se film med långa pauser med fika och annat – fast den här såg jag i ett svep.

Ben Affleck är en grabb i ett gäng på fyra, alla har ”Floristen” som en sorts ledare. Det är  han som tar reda på var pengarna finns och det är han som tycks lägga upp planerna på deras rån av värdetransporter och banker. Vid ett tillfälle tar den en kvinnlig bankchef som gisslan, efteråt blir de ängsliga att hon skulle ha sett något som kan användas som bevis och därför låter de grabben, som Ben Affleck spelar, skugga kvinnan.

Självklart ser det ut som om de stöter de på varandra i en tvättautomat, de blir kära och allt blir helt plötsligt komplicerat.

Det skulle kunna sluta som en sliskig bakelse, men jag blev lika förvånad som när jag såg ”Thelma & Louise”, ett någolunda ovanligt slut – om än otroligt, precis som i de flesta amerikanska filmer. Av mig får den fyra apor! Inte illa för en B-film!

 

Mongol

Jag såg Mongol för andra gången.

Ibland har jag nog en lite märklig filmsmak, men jag gillar alla fyra böckerna om Djingis Kahn och hans söner och sonsöner – självklart vill jag se filmen igen.

Det är en film som startar när Djingis, trygg och säker, rider med sin far för att välja ut en brud som han ska gifta sig med många år senare. På vägen stannar de till i ett annat läger och där väljer Djingis sin brud, trots att hans far motsätter sig det. På vägen hem blir fadern mördad och Djingis och hans familj blir ustött, deras klan stjäl deras saker och lämnar dem åt deras öde.

Vi får följa Djingis när han långsamt men säkert återtar den makt som hans far hade en gång.

Det är en grym film, men jag älskar den och hoppas på en uppföljning.

Fyra apor får den av mig.

 

Bright Star

Jag såg Bright Star.

Det är en film i samma anda som ”Emma” och ”Stolthet och fördom”. En långsam berättels om kärleken mellan Fanny och John Keats. Varje dag  har Fanny en ny klänning och det är fantastiskt att se hennes ”egensydda” kreationer.

Det här är ingen film med fart och fläkt, det är en film att njuta av och en biroll har Fannys lillasyster som är en undebar tjej med rött lockigt hår.

Filmen får fyra apor av mig. Inte illa!

The Crying Game

The Crying Game har fått högt betyg i imdb.com

Det är en film från 1992 och det gör att interiörerna är äldre. Naturligtvis. Den här filmen är två i en, dels en berättelse om hur en attack av IRA misslyckas men även en ”film i filmen” som slår hål på fördomar. Ja, jisses!

Först får man se hur IRA kidnappar en militär, de för honom till en isolerad plats och en begynnande vänskap uppstår mellan honom och en av hans väktare. Vänskapen sprirar en aning för fort, å andra sidan är det en film och  vänskap kan inte tillåtas på samma sätt som i verkliga livet. Det händer lite saker och vips är den kidnappade mannen död och en i IRA-gänget lyckas smita.

Han åker till London och skaffar sig ett liv där.

Den kidnappade mannen fick honom att lova att se till att kidnapparens  flickvän mår bra och att han skulle hälsa till henne. Det blir förstås kärlek och med den överrraskingar som slår hål på mina fördomar. Inte bara en gång utan flera.

Det är ingen film jag skulle se för att bli road, inte en film som är underhållande – nej, det är en film att få ont i magen av på ett postivt sätt.

Den får tre apor av fem möjliga. Det som hindrar mig från att ge den fyra apor är miljön, filmen är för gammal för att få ett toppbetyg.

 

Balladen om Little Jo

Jag såg en bra film i går.

Det är ”Balladen om Little Jo” som handlar om en ung överklasskvinna som blir med barn utan att vara gift. Det är på 1800-talet vad jag kan förstå och valet är lätt för henne, hon lämnar barnet hos sin syster, packar sin väska och ger sig iväg.

Som kvinna blir det svårt att överleva.

När hon blivit såld och jagad kommer hon till en affär som säljer kläder – men inga färdigsydda klänningar. Hon väljer att klä sig som en man. Och så fortsätter livet, först som guldvaskare och efter det i ett hyresstall.

Hon lider av att se männen vara brutala och behandla kvinnor som skräp.

Till slut får hon jobb långt bort och i sin ensamhet kan hon slappna av. Dessutom blir hon en bra skytt efter att ha övat en del, hon är kreativ men till slut kommer hon i en situation som leder till att hon får en asiatisk kock på halsen. Han avslöjar henne efter några dagar.

Filmen är fantastisk i sin berättelse, i scenerna och handlingen.

Speciellt finns det en scen som griper tag i mig ordentligt, det är när hennes kock tvättar sig i floden som rinner förbi hennes ranch.  Det vackra landskapet, den klara luften som jag tycker jag kan se, den seniga kroppen och känslan hur Little Jo reagerar gör det till något som jag kommer att minnas ett bra tag. Det är som om hans kropp och att han tvättar sig gör att den smutsiga bilden av männen tidigare i filmen blir dubbelt så stor i mentalt avstånd.

Tyvärr gillar jag inte slutet. Det gör en klar 5:a till en stark 4:a i betyg. Se den! Nu har jag i och för sig en märklig filmsmak, men den är fin. Annorlunda. Lite ovanlig. Fina bilder och scener.