A good day to die hard

A good day to die hard Min först tanke var att Kära Bruce har blivit gammal.

Fast han håller igång. Han åker till Ryssland för att försöka få kontakt med sin son – som han inte hört något från på tre år. Sonen sitter i fängelse. Vad Bruce inte vet är att sonen jobbar för CIA.

Det är slagsmål, massor av stora och maffiga vapen, enormt mycket glasrutor som krossas, bilar massakeras på löpande band och till slut befinner de sig i Tjernobyl utan några skydddräkter (om jag inte uppfattar det fel så badar de till och med i bassängen som en gång fanns till för att kyla ner uranstavarna).

Nåja.

Vad är en Die Hard-film om inte det finns minst en helikopter som störtar och – förstås – hänger Bruce där när den störtar. Jag var ensam i salongen tillsammans med massor av män, jag fick bita mig i läppen under vissa scener för jag blev ful i skratt och det passar sig inte riktigt att skratta under en actionfilm.

Vid ett tillfälle försöker Bruce göra en känslig scen med sin son, det kändes inte helt trovärdigt. Trots allt detta så får den tre apor, det finns ett underhållningsvärde som jag uppskattar och filmen är värd de nittio kronor det kostade att se den.

Små citroner gula

Små citroner gula Av någon anledning insåg jag inte att det var en svensk film.

Därför gick jag och såg ”Små citroner gula” i tron att det var en amerikansk komedi. Filmen var helt ok och värd sitt pris. Den handlar om en tjej som får jobb på en flott restaurang och gör en lagom karriär där – tills en dag hon får sparken. Men…en före detta kollega ska öppna eget och eftersom hans pengar inte räcker så erbjuder han Agnes att gå med som delägare.

Det viktigaste är att de får en bra recension av en av de två matskribenter de känner till. En av dem bor granne med Agnes och så börjar det som blir en flopp.

Det är en film som roar för stunden men inte ger några större intryck. Den får tre apor av mig.

The next three days

Jag såg ”The next three days” för någon dag sedan.

Russel Crowe har huvudrollen. Hans fru blir misstänkt och dömd för mord, han vet att hon är oskyldig. In i det sista hoppas de båda på ett frikännande, men det ser allt mörkare ut.

Filmen handlar om hur mannen fritar sin fru och rymmer med henne och deras barn. Jag skulle kunna skriva en hel del om den här filmen – att den kanske är en aning långsam, men att långsamheten bidrar till att det inte går att släppa filmen och att jag nästan får ont i magen av spänningen om de ska lyckas eller inte.

Nåja.

Det finns en scen i filmen som berör mig otroligt, det är en kort sekvens och en ”bi-scen” om jag ska vara korrekt.

Mannen har kommit över en stor summa pengar, han åker hem till sina föräldar där sonen är. Han kommer sent på natten och hans far är vaken och uppe. Han har allt som ska med i flykten i bilen, utom en ryggsäck med pengarna och biljetterna. Meningen är att han ska hämta sonen, men råkar somna i samma säng.

Fadern går omkring i köket där mannen har satt ryggsäcken på en stol och hängt av sig jackan. Han ska rätta till väskan och jackan när han får syn på biljetterna, han tar upp dem och läser och förstår exakt vad som är på gång.

På morgonen vaknar mannen, han går ner i köket och ska säga hej då till sina pensionerade föräldrar, han vet om att det är sista gången han ser dem men han kan inte berätta något. Först hej då till mamman och sedan är det pappans tur. Pappan håller fram ryggsäcken mot mannen på ett sätt att biljetterna sticker fram, de tittar på varandra och mannen förstår att hans gamla far vet vad som är på gång. De visar det tydligt utan att säga ett ord.

En stark scen.

Jag ger filmen tre apor.

 

Motstånd

Daniel Craig spelar en av de tre judiska bröder som klarar sig undan ett anfall när en hel by skövlas.

De beger sig ut i skogen, allt fler som flyr undan Hitlers patruller sluter sig till dem. De två äldsta bröderna kommer inte överens, den ena vill bara hämnas och den andre vill inte göra som fienden. Det uppstår en konflikt och bröderna delar inte läger.

Den som ser filmen får följa en grupp i stress, en jagad grupp som försöker bygga sig skydd mitt i snö och storm. Det är en otäck film och den skildrar inte allt i vitt eller svart – tvärtom.

Jag ger den tre apor.

 

Vackra lögner

Jag har sett filmen ”Vackra lögner”.

Den hyrde jag enbart på grund av Audrey Tautou, som hade huvudrollen i ”Amelie frånMontmartre”. ”Vackra lögner” är en charmig film – ja, det är ingen klyscha utan sant!

Emelie har en frisörsalong och filmen kretsar förstås kring henne, de anställda, hennes mamma och en vaktmästare som är passionerat kär i Amelie. Det är en film att njuta en stund av, men att återfå det som fanns i ”Amelie från Montmartre” är antagligen omöjligt.

Filmen får tre apor av mig.

 

Trade

Jag såg Trade för någon dag sedan.

Det är en film som handlar om trafficking. Starten är en  fattig familj där sonen har börjat ängna sig åt den kriminella världen, när han syster fyller år får hon en cykel av honom. Deras mamma förbjuder flickan att cykla eftersom området är allt annat än säkert.

Det gör flickan ändå. Förstås.

Och blir kidnappad och såld. Filmen påminner en aning om ”Taken”, upplägget är detsamma fast mindre glamoröst. Flickan i ”Trade”  blir precis som tjejen i ”Taken” upplagd på nätet för auktion. Filmen får ett knappt ”Tre Apor” som betyg av mig. Det värsta är nog att detta existerar och antagligen betydligt värre än vad filmen visar.

 

Driving Miss Daisy

En skön film.

Ja, jag tror man kan säga att den är skön. Morgan Freeman spelar en änkling som söker arbete som chaufför hos Miss Daisy. Det är hennes son som insisterar på att hon inte ska köra själv efter det att hon trampat på gasen när backen låg i och hon hamnade på grannens tomt.

Långsamt får chauffören Miss Daisys förtroende, fast det tar tid och Miss Daisy håller hårt på sin integritet.

Förutom sköna bilar får man följa den tidens Amerika när svarta inte hade tillträde till vilka ställen som helst. Den får tre apor av fem möjliga.

 

The Bucket List

Underbara Jack Nicholson och Morgan Freeman!

Två män får beskedet att de har cancer och de har några månader kvar att leva. En av dem skriver en ”bucket list”, en lista om saker att göra innan de trillar av pinnen. Den andre tycker listan är för mjäkig och lägger till både det ena och det andra – sedan sätter de igång.

Jack Nicholson är en rik man med fyra före detta fruar medan Morgon Freeman spelar en bilmekaniker som fick hoppa av college när hans flickvän var gravid. Jack Nicholson spelar miljadären Edward och han beslutar att bjuda sin nyfunne vän på sin livs resa.

Den här filmen bjuder på många goda skratt och en del funderingar över livet och vad man gör med det.

Det blir tre apor av fem möjliga, en charmig film men det räcker att se den en gång. Jack Nicholson är förstås underbar som skådespelare!

 

Bride Maides

Jag såg Bride Maides i kväll.

En smårolig film som handlar om vänskap. En tjej ska gifta sig, hon har fått annan umgängeskrets sedan hon träffade sin blivande man och därför blir det småtokigt när hennes barndomsvän ska ordna bröllopet. En av brudens nya vänner fixar och donar, det blir långt över vad bardomsväninnan har råd med och komplikationer uppstår.

Ju mer lyckat brudens liv blir, dessto mer olycka råkar hennes barndomsvän ut för – hon mister jobbet, hon krockar med bilen, hon förlorar sin bostad, och allt detta mynnar ut i ett avslut. Jag kan ju inte berätta hur den slutar, men eftersom det är en romantisk komedi kan vem som helst i allafall ana hur det går.

Det är en film som är värd biobiljetten men som jag inte tänker se om eller ännu mindre köpa på dvd. Tre apor blir betyget!

En sydfransk affär

Fördelen med att vara singel är att jag aldrig behöver välja bort en fransk film eller andra lite udda filmer.

Jag såg ”En sydfransk affär” i helgen. En kvinna med rik man och två barn pplanerar att återgå till sitt arbete som sjukgymnast. Hennes man betalar och ordnar en renovering av huset för att hon ska kunna ha sin praktik hemma.

Kvinnan förälskar sig i en av arbetarna och lämnar sin familj. Hennes äkta man har kontakter inom politiken och i andra delar av samhället och fäller krokben för det nya paret. De mister sina jobb och får det allmänt besvärligt, han vägrar en skilsmässa och säger att enda valet är att hon kommer tillbaka till sin familj.

Till slut händer det något som får henne att gå tillbaka till sin man. Slutet blir dramatiskt.

Kvinnan spelas av Kristin Scott Thomas och henne har jag sett i några filmer vid det här laget, som exempel ”Jag har älskat dig så länge”, ”Mannen som kunde tala med hästar” och diverse andra filmer.

Snudd på fyra av fem apor av mig, men det räcker inte ända fram för jag har svårt att se och tro på att en kvinna i dagens samhället bli fullkomligt hjälplös vid en skilsmässa. Frankrike måste väl ändå vara så modernt att sociala skyddsnät finns?