Frågor om 2012

 

Är det något du saknar år 2012 som du vill ha år 2013?
Ja, jag saknade en stuga i Småland. Det vill jag gärna ha under 2013 – men jag är också medveten om kostnaderna. Jag är trots allt ensam och ska betala allt. Fast jag önskar att jag på något sätt att Wallebo blev mitt utan oron för det ekonomiska. Märkligt är (och lite bittert) att min bror köpte ett hus för över en miljon för tjugo år sedan, det var aldrig någon av mina föräldrar som sa att han inte skulle klara det, men att jag ska köpa ett hus för tvåhundratusen klarar jag inte av enligt dem. Det är ett ok att bära, att försöka släppa. För faen, jag är snart sextio år och är inte beroende av dem – men det negativa är svårt att strunta i. Det bliter sig fast. Tyvärr.

Vilket datum från år 2012 kommer du alltid att minnas?

Den 19 september, då åkte jag till Wallebo och tänkte ”om några timmar är huset mitt”. Det blev inte så.

Lärde du dig något nytt?

Ja, jag gick en kurs i att renovera fönster och sedan fixade jag Oskars trasiga fönster som jag sett i tre år och retat mig på. 

Vad var din största framgång 2012?

Tyvärr, 2012 lyser med sin frånvaro av framgångar, men jag lärde mig i alla fall att laga till en stek, det är inte illa. Jag tror det blir min paradrätt framöver.

Största misstaget?

Att inte kolla vinden på Wallebo innan jag budade och fick betala 7000 för en besiktning. Vattnet på vinden hade jag sett med blotta ögat. Källaren kollade Oskar och hans pappa grundligt och jag resten av huset – förutom vinden.

Bästa köpet?
Min kamera. Min pastamaskin.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Mina odlingar hos mina föräldrar. Visserligen övervakades jag mest hela tiden och det som jag längtar efter mest, att gå i frid och rensa ogräs, var svårt att uppnå. Men potatisarna, ringblommorna, fänkålen, magnolden – ja, hela odlingen gjorde mig glad. Jag bortser från min brors och min fars ”det går inte” om potatisen.

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2012?

”Imse vimse spindel” för den sjöng jag många gånger för Walle i telefonen. Han flaxade med händerna och jag skämdes för min sångröst är usel, men jag glömmer inte och det gör inte heller Walle skulle jag tro.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?


Mycket ledsnare. Konflikterna duggade från och med augusti, jag har inte varit med om något liknande tidigare. Dessutom blev Wallebo inte mitt.

Vad önskar du att du gjort mer?

Att jag hade gått min egen väg, det får bli ett löfte för 2013 – jag kan aldrig få mina närmaste att säga ”det fixar du”. Jag måste bli av med önskan att få deras godkännande för det kommer aldrig att hända. Därför ska jag gå min egen väg och lyssna på min egen röst.

Vad önskar du att du gjort mindre?

Inget.

Blev du kär i år?

Nej.

Favoritprogram på TV?

Det får nog bli serien som gick alldels precis – ”En värld utan slut”. Det var fortsättningen på ”Svärdet och spiran”. Jag älskar historiska romaner, filmer och tv-serier.

Bästa boken du läste i år?

Jag läser jämt och är dålig på titlar. Det blev många bra böcker under 2012, och en av dem var Jan Guillous bok ”Brobyggarna”.

Största musikaliska upptäckten?

Alltså, jag är nog den enda i hela världen som klarar mig utan musik till 95 %, de resterande fem procenten lyssnar jag på samma cd. Jag har väl kanske femtio som jag skiftar mellan.

Något du önskade dig och fick?

Jag fick inget. Däremot köpte jag mig en kamera, en nytt överkast, en pastamaskin, en elektronisk hushållsvåg, Margrehteskålar och ett par tjusiga röda skor med platå samt en fin klänning till Walles dop. Senapskulan inte att förglömma och de tjusiga stövlarna från Ecco.

Vad gjorde du på din födelsedag 2012?

Jag firade i Småland. Jag var förvånad över att min mamma inte ringde och sa ”grattis”.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Alltså, när jag kollar i min blogg så är 2012 inte så dumt i alla fall. Det var ett bra år även om jag lider av konflikterna som uppstod och efterdyningarna som kom och fortfarande gäller eftersom det inte går att diskutera det hela. Tro mig, jag har försökt. Felet blir alltid mitt.

Jag är en kry och frisk människa, jag reder mig själv, jag har ett jobb, jag har en fin bostad, jag har någon god vän, jag roas av film och böcker, jag tycker att livet är bäst hittills.

2012 var ett bra år, förutom konflikterna.

Vad fick dig att må bra?

Jag har en sorts grundkänsla som gör att jag inte behöver speciellt mycket för att må bra. Att cykla en ljummen dag utan en tid att passa, att vandra en led av Österlenleden, att fika med en kompis, att brygga mitt kaffe, att läsa en bra bok, att titta på en film – ja, det finns mycket som får mig att må bra.

Vilken kändis var du mest sugen på?

Ingen. Absolut ingen.

Vem saknade du?

Min dotter.

Mest stolt över?

Jag är stolt över att jag driver mitt liv framåt på egen hand. Jag är inte beroende av varken man eller någon annan.

Högsta önskan just nu?

Att Wallebo blir mitt utan några större ekonomiska konsekvenser.

 

Mitt 2012

Januari

* Ny kamera och två objektiv till det plus stativ och väska. Hela hösten 2011 sparade jag, sålde kläder, skor och annat för att få ihop de 16000 som behövdes.
* Ny frisyr hos ny frissa och himmel vad jag kände mig fin.
* Körde in ved till mina föräldrar för min far hade varit sjuk och orkade inte.
* Biblioteket lade in en av mina bilder på deras startsida.

Februari


* Minns ni Råtthålet? Ett litet hus i Bodafors för under 100 000 och som jag ville komma och titta på men som mäklaren struntade i att svara på mina mail. Mäklarna i området runt Bodafors är lite lustiga. Det skulle bli fler hus som de sålde utan att ens fråga mig om jag vill buda högre. Det var lite deppigt för att huset inte blev mitt, men jag förstår i efterhand att det inte var meningen.
* Jag städade förrådet och skänkte bort saker och kastade, det blev rent och fint.
* Jag lyssnade på Ebba Witt-Brattström på bibblan här i Bromölla.
* Jag band upp 2/3 av mina sparpengar med en effektiv ränta på 3,94 %
* Jag släktforskade lite (jag gillar det fortfarande men tiden räcker inte riktigt till), jag fann min mormors mormor. Det vill säga Walles mormors mormors mormor.
* Jag var i Småland och hälsade på Sara och hennes familj.

Mars

* Fick en fin bild publicerad i K-bladet
* Jag beställde två sorters potatisar, sorter som min far och bror inte hört talas om och därför fick jag höra ”det går inte”. Det gick i alla fall.
* Vi firade Saras 30-årsdag hos mig och min fars 81-årsdag hos dem.
* Jag köpte resesäng, madrass och fina sängkläder (ljusblått med vita moln) till Walle.
* Jag gick på fönsterrenoverarkurs utanför Växjö och åkte sedan och renoverade fyra fönster åt Oskar och Sara.

April

* Dop för Walle och jag köpte nya skor, ny klänning och ny kofta och kände mig så fin.
* Jag köpte en röd klänning hos Gudrun Sjödén, det var en fin dag i Malmö.
* Chanel-mingel för några personer hos Parfymeri 1, jag handlade massor av produkter och kände mig nöjd – det gör jag fortfarande. De bjöd på vin och småtugg, det var fnittrigt och roligt.
* Oskar, Sara och Walle var och hälsade på

Maj

* Vi spelade kubb på jobbet och för en gång skull var jag med, blev lite salongsberusad och kände stor gläje över att få vara med – liksom för-tingad i ett lag.
* Jag köpte nytt överkast, typ mångdubbelt så dyrt som det jag hade haft sedan innan Jesus födelse. Jag kunde köpa det  för jag sätter undan 500 kronor till lägenheten och där fanns alltså pengar på det kontot. En bra idé med olika konton!
* Jag och Lotta cyklade Smugglarrundan som invigdes. Solen strålade och Lotta cyklade på som tusan.
* Jag gjorde en bok om Walles dop och människorna som var med, en till Sara och en till hennes svärföräldrar.

Juni

* De senaste åren har jag städat åt mina föräldrar en gång i månaden eller oftare, därför tänkte jag att de kunde ta sig femtio meter från huset där jag hade dukat upp till en festmåltid med tre sorters potatisar (två var mina odlade), flera sorters sill och så vidare. Vilket liv det blev! Pappa skrek och blev skogstokig för att behöva gå de där metrarna. Jag hade ju jobbat midsommar och tänkte att vi kunde fira då – en vecka senare. Till slut gick de med på det. Att jag orkade? Aldrig mer.
* Jag började jogga tillsammans med Anki för att vara med i ett motionslopp till hösten, Anki fick lägga av efter någon vecka men jag höll ut i tre innan jag fick sluta på grund av mina knä och vader. Trist. Jag gillar verkligen att jogga och har gjort det i åratal innan jag ramlade ner för en trappa och blev skadad.
* Jag fick två tovade trollsländor med posten från Petra. Fina. De har hängt uppe ända tills jag satte upp adeventsstjärnorna.
* Jag blev medveten om att jag hade sju krediter som jag glömt bort, någon var 25 år gammal. De raderade jag helt och hållet plus att jag minskade min checkkredit och mitt betalkort (eller vad det heter) till minium.
* Jag var i Småland och tittade på hus nummer två. Det blev sålt utan att de ens frågade mig om jag ville bjuda över. Mäklaren mailade bara ”säljaren bestämmer vem som ska köpa”. Jaha.
* Jag tog en långpromenad med en av Saras vänner, det var trevligt.

Juli

* I slutet på månaden budade jag på Wallebo. Hade jag vetat hade jag struntat i det.
* Jag var hos Pernilla i Fjälkestad, hon lägger tarot och hon sa ”blir det inte detta huset blir det ett annat”. Det blev inte Wallebo.
* Walle med familj var och hälsade på.
* Jag plockade hjorton en julikväll med Oskar och hans pappa, på kvällen rensade jag bären och sedan grillade vi – jag drack öl och blev salongsberusad. En av de finaste sommarkvällarna det här året.
* Jag köpte en fin sulky till Walle.
* Jag åt sushi för första gången, det var gott.

Augusti

* Vi firade Walle den 4 augusti
* Jag åkte till Småland och firade min födelsedag den 6 augusti
* Jag tittade på alla säsonger av Sex and the City, det var roligt att se hur de olika karaktärerna blev tydliga när man ser serien i ett svep (ok, jag såg den under två månader).
* Jag såg Lars Wallins eleganta utställning på museet i Kristianstad.
* Jag plockade mina Ringblommor som växte så att det knakade
* Jag vandrade en del av Österlenleden, den mellan Kivik och Simrishamn
* Jag och Mona var i Malmö och jag var där en gång på egen hand. Älsklingsstaden.
* Jag förberedde mig på husköpet.

September

* Jag gjorde klart boken om Walles första år, jag tror den blev uppskattad.
* Den 19 september var jag i Småland, besiktningsmannen och jag träffades och någon timme senare backade jag från det husköp som skulle gjort mig till husägare några timmar senare.
* Jag köpte kaffekvarn och mokkabryggare att ha i Wallebo
* Hela bloggen för september är fylld av planer för Wallebo – jag städar till mina föräldrar, jag cyklar, jag promenerar och jag jobbar men tankarna är hela tiden på huset. Jag har stenkoll, men det spelar ingen roll för det blev inte mitt.

Oktober

 

* Jag körde igång med fotokursen på Jönköpings högskola, allt för att dämpa håglösheten som kom smygande.
* Jag köpte en skrivare och fotopapper, det var en höjdpunkt och jag blev himla nöjd.
* Jag fann ett stort nöje i att fotografera och gav mig på uppgifterna från kursen med hull och hår.
* Jag köpte en ny dammsugare (istället för en gräsklippare – fast dammsugaren var mycket billigare).
* Sara och hennes familj var  och hälsade på.

November

* Jag och mamma åkte till Småland, mamma började redan på vägen upp och klaga. Det brakade loss totalt på vägen hem. Trist och ledsamt.
* Jag köpte nya stövlar i Eccobutiken, superfina och det dyraste i kläd-och-skoväg jag någonsin köpt. Nöjd.
* Jag köpte ny kofta och nya underkläder, allt för att pigga upp mig själv.
* Jag såg Troel Kirks utställning tillsammans med Birgitta.
* Jag lagade en Porterstek för fösta gången, kött har inte varit min starka sida – nu är jag bra på det! Långkok kallas det.
* Jag såg nya Bondfilmen med Mona
* Jag gav min far en fotobok i farsdagspresent, det var fina bilder och texter om huset där de bor. Han sa ”jaha och tack”.

December

* Jag var i Småland och hjälpte Sara att städa huset inför en försäljning
* Jag förberedde julen med att köpa julklappar
* Dagen innan julafton skulle Sara, Oskar och Walle komma vid 15-tiden, men deras bil gick sönder och de kom vid sju-tiden. Efter mat och julklappsutdelningar fick vi ringa efter en ambulans för Walle fick feberkramper. Vid midnatt försökte jag sova, det gick inte och sedan kom Oskar tillbaka vid halvett. Jag var trött på jobbet. Walle var ok och de firade jul med min bror och hans familj. Juldagen åkte de tillbaka till Småland.
* Jag gjorde som vanligt, planer inför det nya året. Nytt år och nytt avstamp.
* Jag var på julfest med jobbet, men fick gå är dansen började för jag blev illamående och kräkte vid dagiset (nej, jag hade inte druckigt för mycket).
* Jag var med på Walles dagis när de firade Lucia

Ibland skriver jag i ”Vecka för vecka”, jag försöker lista en bra sak varje dag – fast så glömmer jag bort och vips har det gått några veckor. Men titta gärna!