Göra i sommar

Smultron

Här är några saker som jag kan välja att göra i sommar.

Bygga fågelholkar
Bjuda in grannarna
Ha en inviga-altan-fest
Köpa ett skåp och renovera med färg och tapet
Städa garaget (bland annat sortera ut alla dåliga verktyg och fixa upphängning för de som är kvar)
Måla över skruvarna i knutbrädorna
Måla vindskivorna som Janne sedan sätter upp
Göra änglar i papier mache
Köra skräp till återvinningsstationen
Göra ett försök att bygga en hylla eller ett litet skåp av överblivna brädor
Cykla
Bada
Paddla kajak med Janne
Fixa betongfundament till mina färgglada lamp-slingor jag tänkte ha på altanen
Passa barnbarnen och älska dem med hela mitt mormorshjärta
Sy madrass-överdrag till Walles säng.
Sy tältet som jag har alla delar till.
Fixa en god lunch och bjuda ner Sara och barnen att äta.
Måla tak och väggar i extrarummet.
Sy en klänning eller två eller något annat bara för att jag har tid och det är roligt.
Rensa garageuppfarten från ogräs och beställa singel till den
Bygga och sätta upp en portal på västra sidan av tomten
Gräva och förbereda nya rabatten på framsidan av huset och på papper förbereda vilka växter jag ska ha
Fira midsommar med Janne genom att äta sill och potatis på nya trädäcket
Ha en helg med Helmer, cykla till badet med honom
Bjuda Walles dagiskompisar på saft och bullar samt hinderbana
Yoga

 

Semesterlista

vitt

Hur länge är du ledig i sommar?

38 hela dagar, 39 om jag räknar med torsdag (jag går av skiftet 6.30).

Är det något ovanligt med årets semester?

Ja, det är första gången på många år, minst tio, som jag är ledig midsommar. Jag hoppas att det blir väder att sitta ute och äta. Med den värmen som varit hittills får jag säkert potatis från egna landet. Sill, potatis, gräddfil, gräslök (från egna kryddlandet) och utvilad – vad mer kan jag önska mig?

Planerar du något som du innerst inne anar inte blir av?

När jag såg mitt nybyggda trädäck på en bild väcktes lusten att yoga där varje morgon. Det är något jag mår bra av och som jag borde göra för att få ett lugn i resten av dagen. Antagligen kommer jag att stressa efter frukost och hoppa över yogan. Suck.

Lista fyra saker som du ser fram emot att göra under årets semester!

1) Klippa gräset när det växer som mest och inte komma till stugan med decimeter högt gräs i sikte.
2) Att inte ha något stort som måste göras, första sommaren var det åtta kubikmeter ved som skulle klyvas och staplas och förra året var det staket. I år är årets projekt klart, altanen står där fin och prydlig.
3) Att gräva rabatten på framsidan, speciellt nu när jag har läst in mig och kan gräva utan stress. Jag förbereder rabatten och planerar den inför nästa vår.
4) Att umgås med Sara, Oskar och barnbarnen samt Janne.

Spontant – något du skulle tycka vara extra mysigt? 

Hm…jo, skriva brev. I lugn och ro skriva till vänner och bekanta, de jag gillar lite extra mycket.

Något från förr som du skulle vilja ha tillbaka på din semester? 

Ja, fotografera. Åh..jag är urdålig numera på att ta bilder. Det blir lite hafsigt och snabbt numera. Jag skulle vilja varva ner min själ och förutom skriva brev även fotografera.

Skulle du vilja ändra på något under din semester mot ditt vardagsliv? 

Jag är ingen morgonmänniska, det tar i regel några timmar innan jag har väckt kroppen till liv. Min kopp är seg och motvillig, så pass att om jag och Janne flyttar ihop ska han få skriva under att aldrig sura eller tjata på mig för att jag inte kommer igång på morgonen. Att ändra det under semestern och stiga upp tidigt hade varit underbart, för jag vet att de gånger det har hänt har jag varit nöjd med min dag. Tänk att redan vid lunch ha åstadkommit en hel del.

Något extra drömmigt du önskar?

Cykelturer till sjön med ett barnbarn åt gången. Ta med fika och sedan vara där i några timmar för att bada, fika och njuta.

Något alldeles vanligt och vardagligt du ser fram emot? 

Jajamänsan. Prata med grannarna utan stress för inga tider finns att passa, sätta surdeg och baka bröd igen och vara ute i trädgården varje dag.

Några projekt under semestern? 

Inget stort, men flera små. Jag ska sätta upp en regel i förrådet och skaffa hängare till mina verktyg, sortera ut de dåliga och köpa ny spade och grep. Det jag har är ärvt, fått och gammalt där mycket är uruselt. Jag ska köpa en spade och en grep från Fiskars för de är rejäla, vackra och lite längre än de som finns i stugan. Jag ska sortera det som skulle bli en kompost men mest liknar en skräphög. Jag ska städa garaget. Jag hoppas det regnar lite då och då för då ska jag fixa lite inomhus som att göra änglar i papier mache samt måla fåglarna jag gjorde för någon månad sedan.

 

 

 

Beställt

poetry 7110

Poetry 7110, nu är den beställd.

Det blir finfint får jag hoppas, det är ju alltid svårt att se på en bild i datorn istället för i verkligheten. Dessutom lyckades jag hamna på en sida www.stuvbutiken.se där den såldes till betydligt lägre pris än på andra ställen som jag har kollat upp.

Nu åter till mina larm.

Kärlek!

PS Eller var det fel färg i alla fall? Suck. Jag får hoppas på turen den här gången – att det blir bra.

Återblickar

Ett extra rum

När jag städat idag.

Tömt sopor, ställt in pulkor och spark, diskat – ja, allt det där som krävs innan jag åker – då tände jag en brasa och satte mig ner. Jag var lite småledsen av trötthet. Inte trött av brist på sömn utan för att jag varit på helspänn mest hela tiden den här veckan.

Orolig för att det inte skulle bli bra.

Jag har tagit vara på varenda minut och när jag hade en dag utan krav så tog jag den till att gå två vändor till återvinningen, handla och sådant som måste göras för att få det att gå runt. Ibland känns det som om ingen tänker ”åh, vad Eva jobbar på”. Det var den sortens trötthet blandat med en sorts dämpad glädje över att jag måste åka. Fast nästa gång ska jag bara göra småsaker som är roliga. Laga mat, baka, åka till Nässjö och fika – men kanske framför allt njuta av det jag har åstadkommit.

Jag tänkte fixa med lite återblickar.

För min egen skull. Därför har jag tagit lite bilder på allt jag grejat, men också bilderna ovan på det där sista extrarummet som jag inte vet vad jag ska göra med. Först hade jag tänkt ha det som gästrum, men jag inser att varken bekanta från Skåne eller min mamma kommer att hälsa på. Det är inget som gör mig ledsen utan det är bara ett stilla konstaterande. Det roliga är att jag nu istället tänker ”vad ska jag göra med detta lilla rum”?

Ett rum till Helmer?

Nja. Kanske. Men jag tror att det rum som jag kallar för Walles får bli bådas, det känns lite ”overkill” att ha ett rum vardera till barnbarnen. Rummet är inte stort och där finns tyvärr två garderober som ska föreställa inbyggda, de går alltså inte att flytta såvida jag inte lägger in nytt golv.

Nu ska jag koka mig lite te.

Och ta ett skumbad, titta på tv och kanske jag lägger upp någon mer bild från stugan. Roligt i dag var den goa värmen från kaminen och att Walle hade en fin teckning med sig från dagis. Sara hade sagt ”är den till mig”, men det var den inte för den var ”till mormor” enligt Walle. Nu måste jag fixa en liten kartong att ha hans fina teckningar i.

Kärlek!

Blandat

Orkidé

Sara:

När allt var ok med henne tänkte jag ”det kunde varit sista gången vi sågs” och tänkte på när hon satt mitt emot mig när vi fikade i köket i stugan. Det är ganska lätt att se hur hon mår genom färgen på hennes ögon, det var något hon hade på hjärtat men jag frågade inte. Jag är vis av erfarenheten, hon gillar inte att jag frågar och framför allt inte om hon och Oskar har haft en dispyt eller är oense. Det är viktigt för Sara att jag tycker om Oskar och hon vet hur häftigt jag reagerar när hon blir utsatt för något som jag tycker är orättvist. Det handlar om att vara mamma. För hon är ju för alltid mitt barn.

Till Sara.

Walle I:

Oskar: Är du pappas hjärta?
Walle: Nej.
Oskar: Men visst är du mitt hjärta!
Walle – mycket ilsket: Naaaaaaaj! Måmås harta!

Walle II:
Walle målar på ett ritpapper på vardagsrumsbordet, Sara och Oskar småpratar och jag kollar brasan.

Walle: Äska måmå.

Oskar:

Jag snyftar lite i telefonen
Oskar: Eva, vi är en familj.

Trädgården – åh, vad jag längtar. Anna, som har skrivit någon kommentar, har vuxit upp i stugan som nu är min. Hon har berättat att körsbärsträdet är av den ljusröda sorten, men att den mörkröda finns i parken som min tomt gränsar till. Fint. Jag får alltså körsbärsblom i vår. Framsidan har en jasmin som doftar, fast jag tror det är en schersmin (de flesta hade nog sagt jasmin fast de är inte släkt med varandra). Nu ska jag ta reda på om jag kan föröka den.

Jättedaggkåpa och någon funkia med färggranna blad.

Ja, det blir nog vitt och gult framför huset. Jag hade tänkt mig lavendel, rosa smårosor på buske och brudslöja – men faktiskt tänker jag även på att huset är rött. Det blir helt enkelt finare med gult och vitt samt kanske någon plätt med annan färg. Jag drömmer om min trädgård, fast nu måste jag jobba och får drömma mer i kväll.

Kärlek!

Drömmeri

Baksidan på stugan


Trädgården

Jag är ledig nästa helg.

Då tänkte jag åka upp, men eftersom bussar och tåg går sällan skulle det bli en kort helg – såvida inte jag blev skjutsad till Nässjö där jag kunde ta tåg med SJ till Hässleholm. Jag frågade Mona, men hon jobbade. Eftersom hon är född snäll frågade hon sin man och han kunde köra mig. Jag har aldrig i hela mitt liv mött så snälla människor, de varken suckar, beklagar sig, drar på det eller stönar när jag ber dem om hjälp – de till och med erbjuder sig hjälp (nu sitter jag här och gråter lite över det hela och hur det antagligen ska vara i livet).

Nåja.

När jag kollade på sj.se så var biljetterna svindyra. Suck. Tacka vet jag Öresundstågen och Krösatågen, där är det ett fast pris. Öresundstågen är ännu bättre för där har de inte hög- och lågtaxa som på Krösatågen. Nåja. Jag kände att det skulle kosta för mycket att åka upp. Det var då jag kom på att under jul- och nyårshelgen får vi komp-timmar tilldelade oss. Fråga mig hur de tänker för ingen i vår gruppering fattar tänket, men vi tackar och tar emot.

Jag löste det hela.

Med lite komp på måndagen efter helgen kan jag stanna två hela dagar i Småland och åker hem på måndag morgon och är på jobbet strax efter lunch. Åh… Jag längtar. Den här helgen ska jag inte ut i skogen utan slutföra alla projekt som jag har kvar. Det är bara småsaker som att spänna skruvarna i sängen, sätta upp magneter på Walles garderobsdörrar, sätta upp sista pärlsponten, sätta upp lister i sovrummet, lägga upp gardinerna – ja, ni fattar.

Längtan är stor.

Och efter Walle förstås. Denna underbare lille kille som ”äskar måmå” och som nu, när vi ses oftare, inte har problem med att stanna hos mig och vi vinkar av hans mamma och pappa om det skulle vara så. Fast förutom att se fram emot nästa helg längtar jag efter våren och sommaren. Dels föra att kunna vädra ut ordentligt, men mest över trädgården.

Jag tycker om växter och trädgård.

Men jag kan nästan inget alls. Det krävs ju även en bra planering för jag kommer ju inte att vara där oftare än nu. Bilden visar baksidan av trädgården. Tomtgränsen går vid grannens garage till höger i bild och mitt garage till vänster (översta bilden). Det finns inte en enda blomma och det enda jag med säkerhet vet är att häcken runt altanen är syren och att häcken ut mot gatan är Ölandstok.

Någonstans läste jag att man ska fixa en rabatt per säsong.

Det får nog bli så. Fast man vet inte, kanske jag är ute i trädgården från morgon till kväll? Kanske jag hinner fixa till hela trädgården till sommaren? Jag vet inte vad det är för träd som finns där. Ett enda stort som skymtas i bild längst ner till höger i bild (översta bilden) och i mitten på nedersta bilden. Framför trädet växter några buskar, kanske det är syren?

Framsidan vetter mot söder.

Baksidan mot norr. Huset är lågt så det blir sol även på baksidan med en del av altanen i skugga i alla fall fram till efter lunch. Jag har sett att de har grävt ner telefonstolpar som gräns i det före detta grönsakslandet. Därför tror jag att jag ska ta bort dem och sedan odla i pallkragar de första åren. De pallkragarna tänkte jag ha i den hörnan där tvättvindan står (kan skymtas en liten pinne som sticker ut i översta bilden).

Förutom att pyssla om gräsmattan.

Så hoppas jag kunna plantera två fina klätterrosor i husets sydvästra hörn samt fixa en rabatt på baksidan och till höger om altanen och syrenhäcken (till höger i översta bilden). Det blir en rabatt som ligger stor del av dagen i skugga, det är lerjord och jag vill helst ha pioner men de ska vad jag förstår växa i skugga och inte i lerjord. Suck. Just nu letar jag som en galning på nätet för att få till rätt blommor. Gärna perenner.

Fast nu ska jag läsa lite innan jag lagar mat. Det blir nattjobb och på måndag ska jag åka till Ikea i Malmö och köpa en billig symaskin till stugan samt lite annat smått jag behöver.

Kärlek!

Fotobok

Fotobok om stugan

Jag gör en fotobok om stugan.

Precis som jag har gjort klart boken ”Walle – andra året”. Jag gillar fotoböcker och har gjort alldeles för lite sådana, det var först när Walle kom till världen som jag verkligen gjorde slag i saken. Mina föräldrar har fått en om sitt hus.

Nu gör jag alltså en om mitt hus.

Och eftersom jag är i synk när det gäller tiden kan jag skriva mer utförligt. Det spelar ingen roll att jag får betala för extrasidor (vilket jag tror att det blir), för jag kommer att älska den där boken.

Nu i säng!

Kärlek!

Jag drömmer

Dröm

Det bästa med stugan är både nutid och drömmar om det som komma ska.

Jag köpte huset den 30 oktober och det var bara att inse att det gick mot mörkare tider. Fast nu är vi förbi nyår och dagarna blir ljusare även om det inte märks. Det jag ser mest fram emot är trädgården, cykelturer i nya trakter och att få grilla. Alla de gånger jag ringt till bekanta och de har suttit med grillning ute i sina trädgårdar, jag är inte en avundsjuk människa men det har svidit i själen många gånger. Nu har jag en egen stuga, en egen trädgård, ett stort garage att husera i, en braskamin, planer – ja, det känns som allt gott finns i det lilla huset.

Och nu kommer det.

Varför gjorde jag inte detta för många år sedan. Jag blir ledsen när jag skriver det. För jag trodde faktiskt att jag inte kunde klara av det och så satt jag där i mina lägenheter. Självklart är jag tacksam för att jag har haft någonstans att bo, riktigt tacksam att jag inte hamnade på gatan och blev uteliggare. Å andra sidan bättre sent än aldrig. Nu ser jag fram emot både onsdag kväll när jag kommer till en kall stuga (10 graders-drift) och långsamt får upp ångan. Jag klär mig i tjocka tröjor och tänder en brasa och bara njuter i detta svarta sammetsmörker. Jag ser fram emot att äntligen spänna skruvarna ordentligt i min säng och att vara i skogen på torsdag för att samla in ved.

Men jag ser också fram emot våren och sommaren.

Tänk…jag kommer att äta frukost på mitt trädäck med syrener runt om, jag ska sätta Ikeas ljusslingor i trädet (jag har ett stort träd på tomten och ett som är lite mellanting mellan träd och stor buske), jag ska grilla och cykla och all ledsamhet över att sitta i en lägenhet (jag kan ju inte cykla i all evighet) kommer att vara bortblåsta för jag har en egen trädgård. En egen trädgård där jag kan grilla, klippa gräset, rensa ogräs, umgås och njuta.

Kärlek!

Sova

Konst

Kanske inte i tolv timmar.

Men nästan. De senaste veckorna har det inte blivit mycket sovande beroende på att jag varit i Småland och på grund av hantverkarna i Bromölla. På måndag är jag ledig, men måste stiga upp vid sex för att hinna duscha innan de stänger av vattnet. Tro mig – jag önskar jag vore en morgonmänniska men jag har aldrig lyckats med den konsten.

Nåja. Idag har jag sovit.

Jag är utvilad och det känns som om jag är matt i kroppen, fast det är en behaglig matthet och kallas antagligen ”avslappnad” av andra människor. Det har hänt trevliga saker. Jag har fått mina nya glasögon och jag har aldrig någonsin tyckt om mina glasögon som dessa. Trist är att högerglaset inte fungerar till hundra procent och jag måste gå tillbaka och få det justerat. Ett bra beslut var att köpa dem i en affär här i Bromölla, det gör att jag kan svepa inom på en lunch eller efter jobbet. Faktum är att affären ligger i samma bostadsrätt som jag bor i.

Annars längtar jag.

Till stugan. Mitt Wallebo. Idag när jag kunde sova länge insåg jag att det är bra att ta lediga dagar i Bromölla. Jag var iväg till återvinningen, jag har burit ner grejor i källarförrådet och blommorna på balkongen måste kastas medan några ska ner i källaren.

Jag vill inte överge Bromölla för stugan.

Istället får jag längta. Det är ju inte så dumt. Nu ska jag njuta av mitt kaffe och sedan kolla in en skrivbordslampa som jag ska spara ihop till. Jag försöker också få ihop helheten i stugan allt från rummen, riva väggar, golv och så vidare – men det går inte ihop. Tur att jag ska koncentrera mig på sovrummet och Walles rum nästa gång jag åker upp. Dessutom längtar jag verkligen till våren och sommaren med trädgården.

Det jag tänkt var att Walle skulle få en koja i pil.

Jag tror jag ska få till det även om tomten inte är så stor. Det jag gör är att rita och fundera, rita mera, surfa för att ta reda på fakta om växter och träd. En sak är dock klar och bestämd. På den gavel åt väster kommer jag att ha två spaljerade äppelträd. Åhh…längtar!

Nä…kaffe var det.

Kärlek till alla!

Irritation

vision

Det är sällan jag blir irriterad på någon människa.

Men jag har gott om människor runt mig som tycker att den ena är löjlig, den andra är fel och den tredje är inte klok. Själv tycker jag nog att nästan alla människor är fina på något sätt, det är ytterst sällan jag retar mig på något. Tvärtom, jag kan bli uppriktigt förvånad när någon vräker av sig negativa saker om en person vi båda känner.

Däremot kan jag bli alldeles tokig på två sorters människor.

De som inte har telefonvett och de som ska på tåget. Jag talar mycket i telefon på mitt jobb men privat nästan inget alls. Med telefonvett tänker jag på två saker.

1. Svara för helvete när du har telefonen i vid munnen och inte när du tar upp den ur fickan. Jag vet inte hur många gånger jag har fått fråga artigt ”förlåt, men jag hann inte uppfatta ditt namn”. Det kan vara av stor vikt för mig i arbetet att kunna referera till vem som sagt vad om det skulle bli problem i efterhand.

2. Svara för helvete med ditt namn. Det är ok om mina vänner säger ”hej Eva” när de ser att det är jag som ringer, men svara inte med ”hallå” eller ”jaaaaa”. Jag kan ha överseende med människor i mitt arbete om jag ringer klockan fyra på morgonkvisten och de är trötta och mumlar något – men min mamma säger till exempel ”jaaaaa” och jag har lust att ibland säga ”vem är det jag pratar med”. Även är jag ringer till henne säger jag ”hej, det är Eva”.

Det som irriterar mig lika mycket är tågvett.

Jag åker mycket tåg, jag gillar att åka tåg men blir så jäkla arg när människor som ska på tåget ställer sig mitt framför tågdörrarna och inte släpper fram de som ska ut. Senast var förstås när jag åkte till stugan för några dagar sedan. Ibland blir jag så jäkla arg att jag, som är 180 cm ståtlig kvinna, går rakt fram och nästan slår omkull med axel-möter-axel (eftersom jag är förberedd och ilsken och spänner till axeln – ja, hela sidan som ska möta den där idioten på perrongen).

Ja, så nu vet ni.

Har ni brutit nyckelbenet någon gång av en kvinna som knuffade till er när ni skulle hoppa på ett tåg så är det med stor sannolikhet jag som orsakat den skadan.

Annars försöker jag lugna mig.

Jag läste tidtabellen i går och tänkte ”jo, jag skulle kunna åka om på min nästa lediga helg”. Fast jag behöver tid här i Bromölla också. Min mamma sa ”vad har du att göra här i Bromölla” när jag tvekade på att komma till dem. Ja, jag behöver till exempel baka, laga mat, städa, tvätta, pyssla, koppla av, vattna blommorna etcetera. Jag har aldrig varit hemmafru som min mamma har varit största delen av sitt liv (hon jobbade halvtid några år, det är allt) och jag har ingen annan som sköter sakerna till mig och det gäller allt från bankärenden till att baka.

Åter till helgen.

Det blir ingen resa när jag är ledig nästa gång. Dels för att jag behöver ha ro även här i Bromölla och för att jag inte har grejorna på plats i så fall. Det blir så himlabra om jag bara försöker hitta en medelväg. Under tiden försöker jag få visioner på resten av rummet. Walles rum är klart i mitt huvud, det krävs inget stort. Jag ska ta ut alla möbler, tvätta taket, torka av väggarna, karmarna och listerna samt bjuda in Smilla (Walles kusin) för att ställa i ordning. Det blir ett litet tält, spis och verktyg till det, en dockhörna och så cykel och annat samt nytt påslakan. Gardinerna är begagnade och finns redan på plats även om de inte är uppsatta.

I vardagsrummet har jag börjat fundera.

Det ska jag inte göra i ordning förrän till min semester – det är lite småregler jag sätter upp för mig själv för att inte kila omkring som en skållad råtta. Nåja. Det är väldigt långt och jag har alltid velat ha en skrivplats bakom en soffa, precis så man kan se i inredningstidningar. Därför drog jag fram soffan och visst tror jag att det kan bli två avdelningar i vardagsrummet.

Jag skulle kunna ha tredje sovrummet som en sorts pysselrum.

Men jag vill verkligen ha ett gästrum med en riktig säng och så ska det bli. Ja…jag längtar upp till stugan, men det som är allra roligast är att jag längtar upp till nästa gång och även om jag kanske mest köpt stugan för trädgårdens skull och längtar till sommaren så är nuet alltid närvarande på ett annat sätt än tidigare i mitt liv.

Nu ska jag rulla köttbullar.

Sedan blir det ett bad innan jag sover några timmar. I natt blir det arbete.

Tänk, det är så roligt att vara förväntansfull.