Lyckan i att vara frisk

garderob

Igår vaknade jag med migrän.

Jag skickade ett sms till Sara och undrade hur hon mådde, det var soligt dagen innan och igår natt ösregnade det. Kanske hon också hade migrän på grund av väderomslag? Det hade hon inte men hon kom med sina egna tabletter en kvart senare. Fast jag tror inte att det hjälpte, jag borde tagit mina egna istället. Fast i dag en ny dag och jag har sovit gott och jag är frisk. Snacka om lycka!

Nu får jag inte stressa iväg med allt jag vill göra.

Ikväll kommer Sara och hennes familj för att äta mat. Dels var Sara inte här när jag fyllde år (migrän) och jag inte bjudit dem på mat under min sommarledighet. Idag vill jag gå en lång sväng med Lady, jag vill förbereda maten, jag vill ta en fika med svärmor och jag vill ut i trädgården. Fast jag hinner inte allt.

Åter till gårdagen.

Jag lyckades masa mig upp vid lunch och jag var ganska ok då. Dagen innan hade jag handlat kläder till barnen och en present till Sara. Jag gav Janne ett par vandrarkängor och en adidaströja som tack för all hjälp jag fått av honom i sommar. Hans slitna kängor håller inte tätt och jag valde därför ett par i Goretex och tryckte ner ett par extra bra strumpor och fett som han ska smörja in kängorna med.

Själv då?

Jo, jag hittade tre platt på rea. Knappt fyrahundra för en fantastiskt fin stickad tröja, en tunn sommarklänning som jag även kan ha över långbyxor och en vit blus i linne! Det var 70-procents avdrag. Jag är helt nöjd. Med nya kläder till stugan (jag tar med mig en del från och till Bromölla, men en del hänger här jämt) var jag tvungen att städa min garderob.

Jag har inte mycket kläder och jag har ingen längtan efter det heller.

Tvärtom, jag gillar att ha lite kläder för då har jag koll på det hela. Det mesta går att kombinera och det jag har är också det jag använder. När jag flyttade in i stugan hade två av tre garderober trasiga dörrar. Jag valde att ta bort dem och istället köra med en sorts ”öppen garderob”. Bakom den hela dörren dörren  har jag mina dukar, sängkläder och filtar. Själv tycker jag det är fint.

Den vita lådan överst innehåller kläder som jag inte har använt det senaste året.

Fina klänningar som jag inte vill göra mig av med,  men inte heller vill ha framme. Om ett år eller två går jag igenom lådan igen och då är det lättare att bedöma. Tavlan på väggen är en av två som hör ihop. Jag tog en bild precis när jag träffat Janne och skrev en dikt. Han har en likadan i sitt kök (jag tycker inte det passar att ha den där, men det är hans hem och hans val). En andra bild tog jag av oss två och där skrev jag också några ord, en känd mening som jag ändrade på till att den blev min. Den ska hänga under och på så sätt ska de bilda en dipyk.

Nu ska jag sätta mig en stund med min bok och en kopp kaffe.

Jag hoppas dagen blir strålande, det känns så i alla fall.

Kärlek!

 

 

Med en ny trappa

dorren

Janne sa till mig att jag kunde bättra på dörren.

Den har varit lite skabbig, färgen har börjat flagna och karmarna har också tappat färg. Vi åkte och köpte färg, Janne hängde av dörren och så satte vi igång. På någon timme hade vi slipat och grundmålat dörren och karmarna. Hej vad det går!

Idag fortsatte jag med de falska fönsterluckorna.

Tre av dem skruvade jag ner och så på med olika medel för att få bort färgen. Nu står de och torkar för att sedan slipas, grundmålas och målas. Det blir fint som snus. Fast den röda färgen ser allt lite svag ut med en kritvit dörr som bländar.

Hur fint är det inte med en man som Janne?

Han är den ende i hela mitt liv som hjälpt mig. Värd sin vikt i guld är han, dessutom trivs vi båda mycket bättre när vi har något att göra.

Nu vidare i kvällen.

Kärlek!

Vattenförbud

vattenförbud

Det är inte allt för varmt.

Regnet har hängt i luften i flera dagar men inte släpper molnen ifrån sig något. Det är torrt överallt och de som har egna brunnar får vara försiktiga. Vi andra med kommunalt vatten likaså, det är nämligen vattenförbud – eller mer rätt: förbud mot att vattna annat än med vattenkannor. Uppblåsbara pooler får inte användas. Alla kommuner runt om har förbudet och det är för att kunna stävja det där med grundvattnet som sjunker allt mer.

Ikväll kom det lite regn.

Det har fuktat marken men inte mycket mer. Dagen i dag har inneburit att vi har bytt vindskivor på garaget. Janne har bytt med andra ord och jag har bara hjälpt till lite då och då. Istället har jag planterat liljekonvaljer under den Fortshytia som jag har stammat upp. Jag har börjat på ett lapptäcke till Walle och vi har gått en promenad.

Dagarna går fort.

Allt som ska göras tar sin lilla tid. Nu är det kväll och brasan är tänd, Janne är ute med hundarna i trädgården och antagligen kommer han in och berättar att han har haft ihjäl hundratals mördarsniglar, men det är i själva verket tio – vilka jäkla djur vi har importerat! Avskyr dem verkligen, men att göra som Janne och ha ihjäl dem varje kväll gör nytta. De har minskat drastiskt i antalet.

Nu ska jag vidare i kvällen.

Kärlek!

Bilden på plats

foto

Den tomma ramen.

Ja, den är inte tom längre. Nu sitter bilden på barnbarnen där den ska, tyvärr måste jag ha missat något smått som ser ut som tre prickar på bilden. Inte på bilden i sig utan antingen något på baksidan av ramen eller i glaset. Jag har putsat förstås, om jag inte studerar i närbild duger det gott.

Är det något jag lär mig med stugan är det att vänta.

Vänta på rätt bild, vänta på rätt idé och vänta och se. Fast i dag när jag städade tvättstugan kom jag på att när jag (vi) gör om där är det viktiga saker som på vilket håll en lucka öppnas, vad som tar onödigt med plats etcetera. Det är bra och ett resultat i just vänta och ta det lugnt.

Allt handlar om pengar.

Eller i alla fall i det stora hela. Hade jag haft pengar till att renovera helt hade jag gjort det, istället tar jag det allt efter jag lyckas skrapa ihop summorna som behövs.

Nu blir det nog en kaffe innan jag cyklar till Grimstorp.

Kärlek!

Hallen

Stugan

Stugan

Stugan

Jag vet inte om jag ska lägga upp bilder på min stuga eller ej.

Samtidigt som jag är stolt över vad jag åstadkommit skäms jag över att jag inte har någon speciell inredningsstil. Hur som haver, stoltheten vinner. Bilderna är från det som jag ofta kallar för ”hallen” eftersom man kommer rakt in där från ytterdörren. På ritningarna heter det ”allrum”.

Det är en stor hall.

Den hänger ihop på ett öppet sätt med köket (det är bara en liten vägg på cirka 1,5 meter som skiljer av och där har jag hallspegel och en tambumajor). Den första dörren till vänster om den turkosa skänken är till pojkarnas rum. ”Bor Walle här”, sa ett barn när jag sa ”här är Walles rum”. Är det dumt att säga så? Det är ju – numera – pojkarnas rum.

Varför är jag så jäkla rädd ibland för vad folk ska tycka?

Jag går min egen väg, men jag tror att jag är lite trött, sönderstressad och migrän-känning gör sitt plus att jag har en förkylning på gång. Då blir jag svag och tänker dåliga tankar om mig själv. Nåja. Hallen är i alla fall en bra plats för både sagoläsning och lek. Barnen älskar att vara där när jag är i köket.

Hela husets planlösning passar mig perfekt.

Ibland känns det som om huset sträcker på sig, att det har blivit lite rakare och stoltare under de här två åren. Den här månaden har jag köpt tavellisterna, gardinerna (likadana i köket), ett fårskinn och en fotpall. Jag hade nog tänkt att det skulle blir bättre än det blev med ramen och tavellisterna – jag får fundera lite till på det där.

Den runda mattan gillar både barnen och hundarna.

Jag brukar hänga ut den i någon timme innan jag ska åka till Bromölla, kanske mest för att den inte ska lukta hund. Hur som haver, jag har kämpat på bra de här två åren och köpt allt efter hand. Det mesta är begagnat, det mesta är udda och kanske lite märkligt men en del är nytt. Det turkosa skåpet kostade 300 kronor medan mattan kostade 4000. Det varierar som sagt.

Kärlek!

PS Köket har jag sköna planer för, men det får bli först nästnästa år. Nästa år blir det ny altan, ny trappa och singel på garageuppfarten.

Knutbrädorna

Knutbrädorna

Nu har jag vita knutbrädor.

Bytta av Janne. Sågade av Janne. Jag har i alla fall målat. Och i morgon ska jag måla över spikhuvudena. Jag skulle skarpa vindskivorna, men de var ruttna och Janne köper nya på sitt jobb åt mig.

Vad hade jag gjort utan honom?

Jag hade i alla fall inte uppmärksammat hälften av vad han säger ”det behöver bytas ut”. Han är en guldklimp på alla sätt och vis – han är rar, omtänksam, fin, snygg, stark, vänlig, kärleksfull och givmild.

Kärlek!

PS Han har inte någon ölmage, jag vet inte varför det ser ut som det gör. Däremot har han världens fulaste tofflor, som jag också använder när jag springer ut och in.

Vilken härlig dag

Prydnad

Prydnad

Jag har gjort lite av varje.

Sådant jag inte har hunnit tidigare. En störtskön dag. Jag har hämtat hundarna och de leker och har det bra, Krut har börjat ”prata” med mig som han gör med Janne. Kul. Vi övade på apport och han sitter kvar vid min sida tills jag ger han tillåtelse att hämta. Ofta kommer han runt mig och sätter sig ner fint vid sidan för att lämna över – men inte alltid!

Det där lilla djurhuvudet består av stora pusselbitar.

Jag köpte det första semesterveckan och först nu har jag satt ihop det. Min stuga är snart precis som jag vill ha den på både in- och utsida. Jag är otroligt tacksam för det.

Kärlek!

Dag 30 av 45 – semester 2015

Ringblomma

Vad blev gjort?

Det gick undan och jag hann nästan inte med. När Janne sätter fart blir jag utmattad. Ida var här för massage och när hon åkt fixade jag med lite av varje som ett antal maskiner tvätt.

Jag bjöd på köttbullar och det blev riktigt gott.

Egen potatis, Princess, som är årets potatis om jag inte minns fel. Jag kryddade såsen med en krydda som jag köpte i Jönköping. Det är rosépeppar, grönpeppar, svartpeppar och vitpeppar i en engångs-kvarn. Det blev lite sting i det hela.

Efter maten, som vi åt ute, satte Janne upp hyllorna. Av en tillfällighet gick han sedan förbi tvättstugan när tvättmaskinen pumpade ut vatten och såg att hela tvätthon var full. Det var alltså stopp någonstans. Ja, sa jag att han var effektiv?

Han skruvade loss och det var åratals smuts där bakom.

Jag rengjorde och rengjorde och rengjorde. Janne rensade röret som han skruvat loss och det kunde jag se med egna ögon att det var nästan totalstopp. Och i farten rensade han vasken i badrummet sekunden efteråt.

Jag blir lite trött.

Antagligen av blandade känslor som att han gör jobb åt mig och jag blir skyldig honom.

Kärlek!

En man

hyllor

Han är en bra man.

På alla sätt och vis, dessutom är han händig. Nu har hyllorna kommit upp och tidigare idag sågade han dem i det djup jag önskade.

Jag är så jäkla lycklig över att jag får ha det så här bra. Vilken fin syhörna jag har fått i mitt pysselrum. Fantastiskt. Otroligt. Jag får fladder i magen när jag tänker på hur fint mitt liv är.

Tack!

Kärlek!