Vitlök, gräva och frö

Värdet i att ha en svärmor med samma intresse.
Värdet i att ha en svärmor med samma intresse.

Något jag gillar är ju trädgården.

Men att gå långa promenader med Lady är också fantastiskt roligt. Förra gången blev det inte en enda tur eftersom jag hade barnen och annat kom i vägen. Till och med att åka till Nässjö och handla mat känns som bortkastad tid när jag hellre vill vara i skogen eller i trädgården.

Igår gick vi en sväng på förmiddagen.

För ett tag sedan var jag och Janne ute och när vi var på väg hem sa jag ”skulle vi inte ta den stigen” som vi just passerade och hans svar var att den gick tillbaka till Ulvstorp. Det trodde jag inte mycket på, men vis av erfarenheten så höll jag tyst för han har alltid rätt i det där med vägar och stigar här runt om. När jag och Lady stod precis på den punkten hade jag nog tänkt mig en annan sträcka, men jag beslutade mig för att välja den där lilla stigen som gick till Ulvstorp.

Och visst hade Janne rätt!

Dessutom fick jag ett ”jaha” med mig på färden för nu kopplade jag ihop ytterligare stigar och vi fick en fin tur där Lady sprang omkring lös mestadels av tiden. När jag kom hem gick jag ut i trädgården. Dagen innan grävde jag ner Bokashi i en liten del av landet där jag hade potatis förra året.

Det där med att gräva djupt och fylla med kompost är fantastiskt roligt.

Igår jämnade jag till ytan och tänkte på pappa. Han brukar jämt säga ”går inte där” på ytor som han grävt och jag gjorde som han sa – förstås – men tyckte det var lite löjligt. Nu gör jag själv på det sättet, jag sträckte mig över det låga lilla staketet och gjorde hål med skaftet på räfsan. Där stoppade jag ner vitlökarna och nu förväntar jag mig 30 fina och tjocka lökar till nästa sensommar. Förhoppningsvis är de så fina att jag kan ta för egen skörd och inte bara äta upp. Det hade varit fint.

Jag grävde lite till där stenen med min Budda ska stå.

Han kommer att ha lite skyddande syrenstammar som skydd för ryggen och sedan blicka ut i trädgården om omgiven av krokus, hyacinter, liljor och annat. En trädgårdsbudda helt enkelt. På framsidan grävde jag ner tvåhundra lökar i den jord som jag har grävt upp runt den uppstammade Forsythian (som jag hoppas kunna bli ett prydnadsträd, om inte så gräver jag upp den till våren och hittar på något annat. Både i min nya Budda-rabatt och där jag satte lökarna hällde jag på jord från min jordfabrik. Nu är den snart slut. Det ska bli skoj när jag flyttar upp för då kommer jag att kunna kompostera massor av det som jag gör till stor del från när jag fixar en sallad.

Nu ska jag dammsuga.

Det gör jag varje dag för hundarna skitar ner och Lady framför allt fäller pälsen nu. Även om jag har djur runt om mig så vill jag kunna gå på golvet barfota utan att känna grus under fotsulorna.

I eftermiddag hämtar jag Walle och hans kompis på skolan, vi ska flytta sandlådan.

Jag: Ni får tjugo spänn om ni är duktiga och hjälper till.
Walle: Åhhh…..
Efter en stund.
Walle: Mormor, vad är spänn?

Janne och Oskar styckade igår. Jag hade barnen för Sara jobbade och Janne gillar inte att ha dem med vi de tillfällena för de har dåligt uppsikt över barnen och det är rätt mycket trafik på vägen utanför. Det gick hur fint som helst. Oskar lämnade och vi åt kvällsmat. Eftersom vi inte ses speciellt mycket den här gången – jag och Janne – så hade jag köpt dyr ost och fin skinka för att göra varma mackor när han kom till mig efter att ha styckat. Men så dök Oskar upp och han bestämde sig för att stanna och äta. Vi satte oss runt bordet och väntade på Sara när hon ringde och hade punka på däcket. Janne bistod med sin kompressor och under tiden lekte jag och barnen.

Då passade Krut på att äta upp några av mackorna som jag ställt för att svalna på spisen.

Jaja…jag var rätt trött när de åkte.

Men nu duschen och sedan promenad innan barnen ska hämtas och vi ska gräva!

Kärlek!

PS Jag och svärmor gillar våra trädgårdar och i onsdags kom Janne med frö från Kroll-lilja. Någon som vet om jag ska peta ner utomhus eller ska jag driva upp inomhus under belysning? Vitlöken jag odlar är Messidrome.

Lady som väckarklocka

IMG_0754

Jag är seg på morgonen.

Alltid liksom. Men i stugan är Lady hos mig (tala om dåligt samvete mot Krut, men det går inte att låta en tanke löpa till sitt slut för han kräver uppmärksamhet hela tiden), och hon väcker mig. Genom att försiktigt lyfta tassarna i dörröppningen till sovrummet, alltså tass och så tass och så tass. Vänder jag mig om så går hon sin väg för att komma tillbaka och utföra samma procedur en stund senare.

Det är skönt att komma upp tidigt på morgonen.

Förhoppningsvis blir det en vana när jag flyttar upp. Bara det ska bli spännande, det att se hur min tids-rytm förändras när jag slutar jobba skift efter tjugo år. I morse var det mörkt när jag steg upp och jag älskar att tända alla smålampor i fönsterna, tända en brasa och sedan släppa ut Lady i trädgården. Jag fixar hennes mat och sedan kokar jag gröt åt mig själv.

Det svåraste just nu och tiden som har varit i stugan sedan 2013 är just tiden.

Jag har aldrig kunnat slappna av riktigt för det är så mycket jag vill göra. Aldrig en riktigt lugn morgon för jag måste tvätta, klippa gräs, måla och annat. Det ska bli riktigt spännande att se hur både sömn men också lugnet i kroppen kommer att visa sig.

Idag hade jag tänkt ge mig ut i trädgården.

Fast det var frost och jag får vänta, det ska bli ett fint höstväder uppåt dagen. Igår väntade Sara och Helmer på mig när jag kom från tåget. Vi fikade och sedan när de åkt bytte jag om och gick ut. Jag har grävt i landet. Vänt upp och ner på jorden. Jag har läst att när man har lerjord är det bra att vända jorden innan frosten och kylan kommer. Andra jordar som sand behövs inte detta medan lerjorden fryser sönder och så blir den lättare att plantera i.

Jag grävde ner Bokashi också.

En liten del av mitt land ska innehålla vitlök. Jag gjorde som tidigare. Grävde en djup och bred fåra, lade all jorden i en skottkärra, hällde i en halv spann Bokashi, fyllde igen med jorden från nästa fåra och så vidare. Det var bara en liten bit och där växte potatis i somras. Nu har jag köpt vitlök och den tänkte jag sätta idag.

När Janne satte upp staketet tillsammans med mig.

Ja, då kom vi till ett ställe där han och hans bror slet i timmar för att få upp två stora stenar. De ligger nu alldeles i närheten av där de grävdes upp. Jag har tänkt att de ska få en plats i min trädgård men det har nu gått två år och de ligger kvar på samma plats. Men…igår mätte jag upp växthuset (som har gått från 9,8 till 11, 4 till nuvarande 14,1 kvadrat) och då bestämde jag mig för att gräva upp en liten bit av syrenerna som står alldeles bredvid. Där ska jag lägga en av stenarna, sätta en Budda på den och låta ett hav av blommor (drömmeri, drömmera) växa upp runt om honom.

Så…nu har jag massor av lökar att plantera idag.

Närmare bestämt 240 stycken. Och en rabatt som helst ska bli klar för att stenen ska komma på plats och knölar (köpt billigt på Ica) ska ner i jorden. Fast jag behöver dammsuga, torka golvet (dessa hundar) och jag vill gå en promenad med Lady för det lugnar hjärnan – förhoppningsvis hinner jag med allt.

Och så tänker jag på de tre komposter jag har.

Hur det antagligen går en vecka till våren innan jag har vänt de klart, för jag har inte gjort någon kompost med känsla utan bara kastat ner allt i kompostgaller-burar. Och så tänker jag på växthuset, det som jag ska ge mig själv som en present nu när jag ska bli ledig och så tänker jag på lägenheten som ska säljas och hur besviken jag blev på mäklarens utgångspris (ska jag ringa upp och ända till ett annat pris?).

Om jag ändå slapp alla dessa tankar och funderingar.

Alla spänningar och moment. Jag ser fram emot att koncentrera mig på blommor och grönsaker, på gräsmattan och hämta barnbarnen, på att lära känns skogarna och trakten som i min egen ficka. Och i allt detta står min fina Janne som en stadig ek.

Kärlek!

Silat

Tvätta stugan

Alla dessa gröna buskar som fanns både här och där, nu finns de i växt-himlen! Här tvättar jag huset, det ska jag göra till våren för att sedan måla det i falurött igen. De gröna missfärgade vindskivorna kan man ana här. Resten av häggen ligger på marken.

Staketet

Rolf är Jannes bror, han kom cyklande förbi när vi satte upp staketet. Roten från häggen syns tydligt.

framsidan2
Här har massor av skott slagit ut från roten och jag har köpt staket för att inte hundarna ska kunna rusa fram till gatan.

tradet
Roten är kvar men ett äppelträd har kommit till, det är ett Aroma som jag fick i födelsedagspresent av Janne.

rumitradgarden
Roten är borta och nu växter det gräs där istället.

Jag funderar förstås mycket på det som komma skall.

Vad gör mig mest rädd? Pengarna. Jag tror nog att jag fixar det, men visst finns oron där. När jag silat tankarna tillräckligt under en dag så kommer jag fram till att jag alltid lyckats fixa jobb. Från städerska till att plocka frukt, jag har arbetat som ingenjör och dirigerat lastbilar, sålt mjukglass och delat ut tidningar, jag har städat och de senaste tjugo åren arbetat inom olika datorföretag som second-line med övervakning av windows, unix, kommuikation, i-Series, mainframe och annat i den genren. Äh….

Efter att ha funderat över det brukar det övergå till drömmar.

Och de har silats ner, kokat ihop, till en dröm om att driva upp de där plantorna till trädgården. Och så drömmer jag om trädgårdens rum. Framsidan är en ”uppvisningsträdgård”, liten och behändig. Åh…den ska blomma som aldrig förr nästa sommar. Sedan har jag det lilla rummet, det som bilderna visar. Tyvärr har ajg ingen bild som visar den hägg som stod där från början. Den sågade jag och Oskar ner första sommaren eftersom den lutade sig en aning mot huset och vindskivorna blev gröna på grund av det. Under några år har stubbarna stått kvar men i somras slet Janne i sitt anletes svett och fick bort roten med hjälp av Oskar. Den rotklumpen hade jag velat göra något roligt med, men det gick så fort att de bara hivade den på den obebyggda tomten bredvid. Där får den ligga kvar, möjligen stoppar jag lite krassefrö i hålorna så kanske det blir något roligt av det.

Vad jag ska göra av det där lilla rummet i trädgården vet jag inte.

Det får liksom bli ett leende medan jag funderar på det. Ett orört rum i min trädgård. Jag tänkte en enkel portal, jag såg en sådan i en liten tidning om rosor som jag fick av min svärmor. Klätterrosor hade jag tänkte mig och så två maffiga rabatter på var sidan om det. Kanske det räcker fint? Jag är ju sällan där, men jag kanske skulle kunna sätta en liten fin bänk längs med husväggen – men det är en del av trädgården som jag inte är i. Å andra sidan kan den där portalen med honungsrosor liksom göra resten av trädgården lite hemlig för de som går förbi på gatan.

Fast åter till de utsilade tankar.

Fröer! Åh…jag ska göra en riktigt prunkande rabatt på framsidan som blommor i gult och vitt från maj till oktober! Först tänkte jag att ”tusan att jag har rensat ut alla plastkrukor”, men så kom jag på att man kan göra så-krukor av tidningar. Nu har jag kollat på Youtube och wow vad klokt det är – snacka om återvinning!

Stockrosor, riddarsporre och rudbeckia är några av mina favoriter.

Fast nu ska jag åter till mitt jobb.

Kärlek!

Trädgården

lyktor

Jag tänkte jag skulle fundera lite mer om hur min trädgård ska växa.

Efter att ha letat och tittat på program har jag fått lite olika idéer. Till exempel tänkte jag ha lite skulpturer i min trädgård. Det behöver inte vara stora och det ska inte vara smått skit – men lite skulpturer ska jag ha. På bilden syns de fina järn som Jannes mammmas sambos son har gjort till mig efter ritningar jag gjorde (eller…ritningar och ritningar..jag lämnade lite mått). Det är fint, tyvärr var det för kallt för att sitta ute på kvällarna när mörkret lagt sig i somras. Men, jag ska ha mer dekoration som just skulpturer, Budda-figurer och mobiler!

rabatt

När jag flyttade in fanns det enbart gröna buskar längs med huset. Jag slet upp dem med hjälp av Oskar. Nu har jag fått det att bli lite grönare och förra sommaren slet jag upp de plattor som antagligen var tänkt som en sorts ”hejdare” av att gräsmattan, det var inget som passade mig och mina idéer. Åh..vad jag längtar tills jag får syssla med trädgården regelbundet.

nat

Att odla gillar jag. Det låga staketet har Janne satt för att hindra hundarna att galoppera runt i mina odlingar. Om jag flyttar upp för gott ska jag öka ut mitt land, det blir till vänster i bild som jag ska flytta ut. Åh….jag längtar!

villedelyon

Numera har jag ökat rabatterna, de är dubbelt så breda. Framsidan ska bli en riktigt fin trädgård att titta på för mig och för de som går förbi.

landet

Mer odlingar. Jag älskar allt med det!

gras

Där gungorna står ska jag ha ett växthus, jag ska bygga det själv och det ska alltså vara ett hemmabygge. Barnens sandlåda ska bli en oas för kryddväxter.

medellerutan

Innan Janne satte upp ett staket mellan huset och grannens trädgård (för att hundarna inte ska kunna rusa fram till gatan innan vi inte ens hunnit lyfta på baken), gjorde jag en photo-shopad bild av hur jag tänkte mig. Fint! Nu är staketet på plats och en grind, men jag ska göra en portal av klena ”telefonstolpar”. Bara vänta och se!

syren

Vita syrener!

framsidan3

Jag har bett grannar och bekanta om växter, något har jag köpt. En del från Bromölla!

framsidan2

Den där lilla busken är en hägg som jag sågade ner för den lutade sig mot vindskivan som blev grön och missfärgad. Numera är även ”busken” borta, Janne och Oskar slet med det. Tack, grabbar!

framsidan1

Det är en Forsythia! Numera har jag grävt en stor cirkel runt om där jag har planterat liljekonvaljer från mina föräldrars trädgård samt från Lasse och Monas hägn. Fortsythian har jag stammat upp och jag undrar om den överlever.

framsidan4

Åh…jag önskar att jag får ett fint erbjudande från min arbetsgivare för att kunna syssla med det här hela nästa vår och sommar! Önskar!

blommor

Odla! Odla! Odla! Ringblommor är det lättaste av allt. Fint till en vas också.

mattram800

Studenthatt!

lilja800

En påse med lökar jag fick av min mamma.

fira

Och lite idéer som jag har förverkligat. Cement som jag ställt björkstammar i.

rabatt

Tanken var att jag skulle ha gula och vita blommor i mina rabatter med tanke på att huset är och ska förbli rött. Fint.

rumitradgarden

Aroma, ett äppelträd som jag fick av Janne i födelsedagspresent i år.

tradgarden

Innan Janne byggde nya trappan till mig. De gula praktlysingarna kommer från Lasse och Mona. En del kallar det ogräs, men jag har inte mycket växter och är tacksam för det jag har, dessutom tycker jag de är fina.

annanvinkel

Baksidan. Där har Janne satt upp ett staket för att Krut inte ska hoppa över när det kommer katter på andra sidan staketet där det finns en park.

lycka

Jag lade plattor i somras, jag älskar att jag kan göra som jag vill i min trädgård. Jag odlar som jag vill och jag älskar att de där gångarna delar in mitt land.

magisk
Det är kommunens mark, fast jag har nog en meter eller en halvmeter på den sidan staketet. Eftersom den är obebyggd har jag tagit över lite grann och i somras gjorde jag rent tunt ett av körsbärsträden och satte dit lite hallonplantor. Vänta bara, det ska bli fina metrar jag tar över där. När tiden finns.

Lite bilder från min trädgård. Jag tror det är trädgården som jag mest längtar till. Kanske. Eller Lady, brasorna, barnbarnen.

Kärlek!

Trädgård & Promenad

lycka

Igår var min första lediga dag utan Janne.

Vi har fått två fina veckor tillsammans och jag känner att jag älskar honom mer och mer. Två veckor betyder mycket, det har inte hänt de andra åren. Fast det går finfint utan honom också. Igår gick jag en runda som jag kallar för Bockarp. En perfekt runda och i det stora hela mest i skogen. Efter lite mat satte jag igång i trädgården.

Planen var att plantera rosen jag fick av Irma.

Fast av någon anledning började jag med landet. Jag hade tänkt enligt mina planer att åka till Jönköping och handla en symaskin, men istället kändes det som ”en helt ledig och oplanerad dag”. Jag bestämde mig för att ta resten av dagen som den kom och startade med att rensa det som varit årets potatisland. Sedan fortsatte jag med att lägga plattor. De är stora och tunga, jag har fått dem av grannen. Resultatet blev superfint och jag ska fortsätta idag.

Det har alltid varit en dröm om att ha ett fint land.

Inte strikt, men med egna idéer. Jag ryckte av alla jordgubbsrevor och tänkte på när jag stod och tittade på små och mycket dyra jordgubbsplantor men inte hade råd. Jag fick av en granne, några av Sara och så Irma förstås. Halva min trädgård är växter jag fått av henne. Idag ska jag lägga fler plattor, samla ihop jordgubbsplantor av den tidiga sorten för att Janne vill ha och fortsätta rensa och planera.

Det är världens bästa avkoppling att vara i trädgården.

Jag fick gula hallonplantor av Jannes kompis sambo, hon heter Maria. En ska Sara få, en planterade jag på en tjusig plats i landet och en fick en plats i det som ska bli ”hallon-park”. Jag har en obebyggd tomt bredvid mig, där växter ogräs upp till hakan och en hel del träd. Min tomt slutar en halvmeter efter mitt staket men jag har roffat åt mig lite mer än så. Där har jag komposterna och nu har jag tänkt lägga lite tid på att röja några kvadratmeter runt ett körsbärsträd och plantera de hallonskott som dyker upp här och där runt hallonbuskarna.

Fast det lär ta tid för det är massor av sten, gamla stubbar och tjockt med rallarros och annat.

Igår bjöd jag Janne på mat. Jag provade sötpotatis i air-fryern, det blev gott. Vi åt kött till det och så bjöd jag på mina egenodlade gulbetor och polkabetor samt grönsallad och morötter till det. Efteråt åkte vi en sväng för han skulle titta på virke som är inköpt till jakttorn. Vi avslutade med att åka neråt Stora Säveda för jag ska gå till Haraldstorp på torsdag (om nu planerna håller) och jag är lite osäker på en del av kartan. Idag ska jag gå Bockarp, Stora Säveda och Medeltorp för att sedan gå ”baklänges” på den stig som gör mig lite konfunderad.

Det var med andra ord en perfekt dag igår.

Utan protester följde jag med Janne när han skulle sova, han går och lägger sig riktigt tidigt för han stiger upp lika tidigt. Jag är ju nattmänniska och har nog känt att ibland blir det lite väl tidigt i säng. Det finns ju fördelar med det också, men jag verkligen älskar att sitta framför brasan och läsa eller fundera eller bara njuta av att ha en braskamin.

Nåja.

Nu lite kaffe och sedan den där promenaden. Jag ska bjuda Janne på fiskgratäng i dag men innan dess ska jag ut i trädgården några timmar. Jag säger bara ”weeeeeeeeeeeeee” för att ha saker jag älskar framför mig.

Kärlek!

En annan vinkel

annanvinkel

Vilka lediga dagar jag har haft!

Jag har kryssat i ”en heldag i trädgården”, ”stamma upp min forsythia” och ”göra skänken klar”. Dessutom sitter jag på café med Momsen och skriver. Idag har jag haft barnen, efter fem minuter började de bråka. Jag har gärna ett barnbarn i taget medan två endast är för Sara och Oskar skull. Det är super-tröttsamt. Janne tog hand om barnen när jag gick till fiket och träffade Momsen, han är en fantastisk man.

Bilden visar stugan sett från parken.

Jag tömde altanen för att den ska oljas in, när jag sedan var vid komposten såg jag min stuga från en annan vinkel. Vi jobbar på bra, jag och Janne. Han fixade med den nya trappan och jag klippte gräset, tuktade ett träd, städade förrådet, rensade upp lite här och där, rensade landet, plockade jordgubbar, flyttade blommor, bar massor av kannor med vatten (förbud att vattna med slang), planterade liljekonvaljer och massor av annat. Efter maten kollade Janne på fotboll och jag satt framför brasan och läste ”Arton grader minus”, en otroligt spännande bok må jag säga.

På caféet som jag träffade Momsen skrev jag början på min barnbok.

Det kändes lite torftigt när jag läste, men den får ligga och så skriver jag ett nytt kapitel.

Kärlek!

Trappan

trappa1 trapppa2

När Janne var nykär i mig föreslog han att han skulle bygga en ny trappa till mig.

Vi firar tre år i dagarna och idag tog vi tag i saken. Åkte och köpte virke och medan jag putsade gräsmattan med klippning och vertikalskärning samt gödning förberedde Janne trappan. Den kommer att bli underbar. Gott om plats. Som det var tidigare fick den som ringde på dörren backa för att jag skulle kunna öppna den.

Nu ska det bli gott om svängrum.

En trappa att fika på, ha lite fina krukor och bli glad av.

Janne, min egen älskling. Tre år snart. Tänk vad lite envishet från hans sida kan göra ett fint förhållande.

Kärlek!

Blommor

tradgarden

Förutom att själva stugan har en superfin planlösning så är även trädgården bra utformad.

Framsidan är liten och det är ju den jag håller i ordning. Baksidan tas upp av gungor, sandlåda, landet, trädäcket – ja, ni fattar. Där springer hundarna och leker, ungarna busar och det grillas och dricks kaffe. Framsidan har jag som vision att bara göra fin. Ännu är det bara till att samla in så mycket växter som möjligt och jag har fått de flesta av Jannes mamma. Några har jag fått av vänliga själar i Bromölla, några har jag tiggt mig till av en granne och så har jag köpt en del.

När Janne kämpade med en rot till en hägg som jag sågade ner första sommaren.

Då fick han ringa Oskar som kom med både familj och tigersåg för att kapa mittenroten. Det var ett stort beläte som de släpade till den o-bebyggda tomten bredvid. När de stod där och begrundade hur de skulle bära sig åt var jag och röjde med grästrimmern (tacksam för att jag köpte en rejäl sådan) på baksidan. Det hade då gått förbi en kvinna som stannat och sagt att min trädgård på framsidan var som en sommardröm och att jag förvandlat det hela till något fint. Fast hon sa det till Sara i tron att det var hon som bodde där.

Nåja.

rumitradgarden

Här är det blivande rummet i trädgårdsrummet.

Ett aroma äppelträd är planterat där sedan någon månad tillbaka och den stora roten är borta. Nu ska jag vänta och se hur mycket jord som måste till innan jag strör på gräs. Det sjunker antagligen efter någon månad. Det där ”rummet i trädgårdsrummet” ska vänta på mig tills jag blir pensionär om fyra eller kanske tre år.

Jag har fortfarande en rabatt kvar att fylla på framsidan.

Det är bara det att jag nu har börjat tänka på färger och samplanteringar på ett nytt sätt. Flytta fram någon växt och bak med någon, flytta ihop en del och separera andra.

Nu är jag i Bromölla.

Jag har hunnit gå en runda och strax ska jag ta ett bad, i morgon är det jobb som väntar. Jag är fortfarande lycklig för mitt liv och tacksam för det.

Kärlek!

Stugan

rabatt

Gräsmattan var fint klippt och grön.

Rabatterna prunkade. Jag har tänkt att de ska gå i gult och vitt till den röda stugan, det börjar närma sig. En del mycket finare än andra, men det är kombinationen som är det viktiga. Praktlysning anses nog som ogräs, men i mina rabatter tycker jag de är fina.

Fast nu till barnbarnen, matlagning och medling mellan de två.

Kärlek!

Lycka

tygtillbloggen

Från att i princip inte vilja leva när jag var tonåring är jag en särledes lycklig människa numera.

Bara det att få gå här i stugan och pyssla, att tvätta tygerna och hänga på tork, att veta att jag har syprojekt framför mig, att jag har finfina jordgubbsplantor och att hallonbuskarna är ståtliga – ja, allt det där små gör livet så himla mycket värt att leva.

Kärlek!