Kreativitet

origamihast

Det har inte varit mycket till kreativitet den här sommarledigheten.

Fast jag har en vecka kvar och jag började idag, som en sorts avkoppling för själen. Jag hoppas att Walle och Helmer tittar inom så jag får krama om dem.

Kärlek!

Tranorna har kommit till Småland

tranor800

Jag vill gärna visa mina tranor.

En lång girlang hade jag med mig när jag flyttade in. Den andra gjorde jag klar i måndags kväll och Janne hjälpte mig att sätta upp den. Han tycker nog varken bu eller bä om mina påhitt med origami, men han säger att han tycker det är fint.

Det får gärna andra göra också.

Idag har jag beställt origamipapper från en affär i Kanada, nu återstår att se om det är bättre papper än det jag har. De jag har köpt hittills är storpack för ett överkomligt pris, de från Kanada är dubbelt så dyra. Det ska bli spännande.

Kärlek!

Girlang på plats

girlang

Solen strålar.

Jag har balkongdörren öppen och efter turen till Ica hann jag prata med ordföranden för bostadsrättsföreningen och efter det hängde jag upp girlangen. Nu ser mitt pysselrum ut som en cirkus och det gillar jag. Möjligen gör jag om en aning längre fram för jag hade ju ingen tanke från början att göra girlanger och därför går inte de andra tre från mitt ända ut till hörnen.

Nu ska jag vidare i solen.

Bibblan nästa!

Kärlek!

På jakt

Origami pappersdiamant

På min jakt efter instruktioner till den här.

Då hittade jag instruktioner till en pappers-diamant. Var gång jag börjar på någon ny form av origami-figurer förundras jag över de som lyckats uppfinna alla dessa figurer. Den här gången hade jag ett ”ful-papper”, precis som alltid när jag börjar på något nytt. Tyvärr hade jag den ofärgade sidan på fel håll – alltså, bara en sådan sak att hålla reda på.

Idag en ostyckad dag.

Jag ska in i duschen och sedan blir det Ica för jag har inget toalettpapper utan har fått bruka servetter. Senast jag var på Ica glömde jag bort att köpa.

Förhoppningsvis är tvättstugan ledig under dagen.

I övrigt kommer jag antagligen att vika origami, sy lite och en sväng till bibblan. Laga mat, nytt recept på pastasås, och bara ha det skönt.

Kärlek!

Korgar, lådor och origami

korg

Jag är förtjust i korgar.

De jag har är billiga saker jag köpt på loppis förutom en som är min mosters äggakorg. Jag minns fortfarande hur hon noggrant gick igenom äggen för att de skulle vara rena innan hon cyklade, med mig på pakethållaren, till affären i Valje och lämnade äggen där. Min moster var en riktig bondmora som tog vara på det som gick att ta vara på.

Plastpåsar sköljde hon av och hängde på tork.

Åter till korgarna. I en har jag de figurer jag själv godkänner. Nu är de tillräckligt många för att trä upp på vanligt hushållssnöre och sätta upp som girlang. Jag är extra glad över att jag lyckades med en fjäril från Michael LaFosse. Jag har två små häften som beskriver hur man gör olika sorters fjärilar, men det är inte mycket jag fattar. Bästa tipset är att söka på Youtube, men där finns instruktioner av vitt skilda kvalitéer. En del hafsar igenom allt för snabbt, någon är så långsam och tråkig att jag tröttnar – men någon har jag hållit kvar vid och sparar noga.

I natt har jag jobbat.

Och vaknade för någon timme sedan. Trött och seg, men frisk i alla fall. Sedan jag lämnat klimakteriet slipper jag migrän i det stora hela. Jag kan känna av den en hel dag med brinnande ögon och trötthet utan dess like, men jag behöver inte längre vara hemma från jobbet. Det gillar jag skarpt.

Något annat jag gillar skarpt är att mitt och Jannes förhållande har tagit ytterligare ett steg mot den innerlighet jag längtat efter.

Han är envis och enveten, han anstränger sig för mig. Jag tror inte han är medveten om när jag tycker att det händer något som gör att vi närmar oss något ännu mer tryggt och fint, men jag är medveten och det räcker. I dag tänkte jag på hur jag för första gången har någon att hålla i om det stormar. Han finns där. När allt annat känns tungt och jobbigt, när städningen åt mina föräldrar känns tung och när livet i övrigt är tufft så har jag för första gången i mitt liv känt att jag har någon – den siste som faller ifrån i mitt liv är Janne. Han är min älskling.

Nu ska jag laga mat.

Jag har hittat ett recept på pasta med en sorts valnöts-sås. Hoppas det blir gott. Jag har en svag aning om att jag har provat det tidigare.

Kärlek!

Fjärilar

origamifjarilar500

Lugn och skön förmiddag.

Jag har tittat på tv där Elaine (känd retoriker) och Patrik Sjöberg pratar om sexuella övergrepp mot barn. Hur kan jag göra för att skydda mina barnbarn? Och jag tänker på att jag lämnade Sara i händerna på manliga barnvakter – det var ju mer än trettio år sedan och jag hade ingen aning om att det fanns pedofiler i samhället.

Men nu vet jag.

Och det är väl på gott och ont, men mest av allt vill jag skydda mina småttingar. På Walles dagis fick de lära sig att säga ”stopp”, hålla upp handen och säga ”stopp”. Det är bra. Då var det när någon kompis ville något som inte kändes bra eller om någon var för hårdhänt. Det är bra. Jag hoppas att det där ”håll upp handen och säga stopp” är en början på integritet och att sätta gränser.

Kärlek!

Öva

klart

Först övar jag på lite mindre fina origami-papper.

För att sedan gå över till exempel papper med färg på båda sidorna. Nu kan jag vika en påfågel utan problem. Jag köpte ett falsben för något år sedan och det hjälper till att få det snyggt, det trodde jag inte till att börja med. Det blev ett köp mest för att jag gillar detaljer när jag gör något. Nu erkänner jag att det blir mycket bättre linjer i papperna med hjälp av mitt inköp.

Jag har pratat med Janne i kväll.

Det var jag som ringde vilket inte är det vanligaste. I veckan som gick när jag var i stugan hamnade jag i en ny fas av min kärlek till honom. Det var superfint att ha honom och ventilera och diskuterar med. Han är vettig, fast en aning för tuff ibland.

Det är sällan jag säger att jag älskar honom när vi pratas vid i telefon.

Jag är ingen telefonmänniska. Den här gången gjorde jag det. Ikväll mår jag bra, i går hade jag en sorts falsk migrän, ungefär som alla symtom fanns där men den däckade mig inte helt. Mina tabletter är slut och nya kommer på Apoteket på måndag – tyvärr måste de beställas och jag glömde att ta med mig från stugan. Jag har den där medicinen utspridd i stugan, på jobbet, här hemma och i mina väskor – allt för att slippa ett anfall.

Nu ska jag vidare i kvällen.

Allt är fint och jag är tacksam.

Kärlek!

Origami

pecock

Jag gillar att vika origami-figurer.

Helst tranor, men även andra figurer. En del blir jag förtjust i och fortsätter vika medan andra gör jag en gång och sedan inte mer. Några av figurerna måste man ha stor fantasi för att kunna se att det föreställer det som det påstås göra. Men påfågelfigurer har jag aldrig gjort förrän igår kväll. De blir nog fina, jag måste först bara lära mig. Den ena blev bra förutom att färgen hamnade på fel sida medan den andra vände jag på fel håll under någon del av vikningen.

Det borde vara ett origamipapper med färg på båda sidorna om det ska bli riktigt bra.

Igår jobbade jag.

Med en begynnande migrän. Det gick inte över. Jag kunde inte sova och grät av besvikelse. För mig är fem timmars sömn utan avbrott någon fantastiskt, det inträffar sällan. De flesta gånger jag sover bra är i stugan. Bromölla-sömnen är mycket sällan god. Varför det är så vet jag inte.

Nu är jag på jobbet igen.

Ett 12,5-timmars pass. Det är helt ok. Jag gör ju inget grovarbete utan sitter på en stol och fixar med larm, mestadels serverlarm. Ikväll är jag ledig och eftersom efterföljande pass är nattpass kommer jag antagligen att sova hyfsat. Denna sömn!

Kärlek!

Finfint

tranorna

Tågen funkade finfint idag.

Jag hittade ett byte som jag inte observerat tidigare och det gjorde att jag kom hem på den fantastiska tiden av två timmar och femtio minuter, med promenaden till lägenheten blev det nog lite mer än tre timmar. Finfint med andra ord.

Jag steg upp rätt tidigt i stugan.

Åt frukost, städade, sorterade i frysen, samlade ihop sopor och köksavfall. Janne tar hand om överblivet och den här gången även köksavfallet. Mina Bokashi-hinkar är fulla och jag behöver fler för att klara en vinter. För mig är det både roligt och en god gärning, jag slipper bekosta kommunens sophantering genom detta. Under sommarhalvåret jag soptömning för att under resten av året källsortera noggrant.

Timmen innan jag skulle åka satt jag vid köksbordet i solsken och vek tranor till nya girlangen.

Tankarna far fram och tillbaka. Det är rogivande att vika origami. Dessutom att istället rastlöst vanka fram- och tillbaka innan det är dags att lämna kunde jag nu sitter med mina färg-glada papper.

Nu till boken. Jag har ännu inte tittat på tv, för jag har en bra bok att läsa!

De flesta, men långt ifrån alla, böcker som jag läser brukar jag fotografera och lägga upp på min Instagram – inte för att skryta om att jag läser mycket utan för att kunna bläddra tillbaka och se på författarnamn när det är dags att låna nya.

Kärlek!

Papper beställt

fjarilar

Nu har jag beställt origami-papper och har jag tur är de hos mig i morgon.

Annars har jag vikt fjärilar av tidningspapper, men det är lite svårare för det är ju inte alltid jag lyckas hitta bra färger. De tre översta är av dagstidningar.

Nu till kaffekoppen.

Kärlek!