Dag 45 av 45 – semester 2015

Som ett vattenfall

En dag i Bromölla.

Efter lunch var jag hos frissan och blev fin i håret. Sedan var det ok igen. Kylen har fått lite mat och i frysen finns tre portioner lasagne, den fjärde åt jag upp. Jag var en sväng på jobbet för att läsa nästan 400 mail. Biblioteket fick ett besök och nu har jag nya böcker hemma.

En skön kväll.

45 dagars ledigt. Underbart. Lika fint att komma in i gängorna igen, att jag har ett jobb och fina jobbarkompisar.

Kärlek!

Dag 44 av 45 – semester 2015

gul

Vilken dag!

Jag städade alla rummen och var lagom klar tills det att Mona hämtade mig. Vi åkte till Öhr där det finns ett fik och några andra små affärer. Sedan körde vi vidare till Alvesta där jag löste biljett mot Skåne.

Ungefär samtidigt som en kraftledning rasade ner.

Istället för att vara hemma vid sju kom jag hem vid tio på kvällen. Trött och hungrig. Dock kom jag hem.

I Skåne var sensommaren kvar, en fin kväll med värme. Märklig känsla.

Kärlek!

Dag 43 av 45 – semester 2015

Krut och Lady på min matta

Det blev nästan inget alls gjort idag.

Jag plockade upp förvuxen sallad i trädgården, jag satte in grill och lite annat från altanen till garaget. Några maskiner tvätt och sedan städa genom att släpa ut den stora bruna mattan för att skaka loss hundhår och grus.

Efter det satte jag mig ner med Håkan Nessers bok.

Och läste hela dagen i princip. Fram tills kvällen när Mona hämtade upp mig för en tur till Eksjö och en författarträff där. Jag köpte med mig två böcker, det var svårt att låta bli. De bjöd på Proseco, det var första gången jag drack den sortens musserat vin.

På sen kväll kom Janne till mig.

Han hade varit på möte med jaktlaget. Vi tog en fika och sedan somnade både han och jag som stockar i en säng.

Kärlek!

Dag 42 av 45 – semester 2015

Egna sockerärtor och tomater

Idag tog sommaren slut.

På morgonkvisten satt jag i morgonrock framför datorn när ett milt sensommar-regn dök upp, det förvandlades till ett ösregn och jag blev glad för en ledig dag med regn är skönt efter tre veckors sol. Det kändes i luften att nu är det höst.

När det var uppehåll skurade jag det sista på garaget.

Nu är det alltså nog för i år med mitt görande i stugan. Jag hinner inte börja på något nytt och vill inte heller. När jag var klar åkte gympa-dojorna i tvättmaskinen och jag började läsa Håkan Nessers bok, fast jag kom på att jag redan hade läst den. Lite trist.

På kvällen åkte vi till Sara och Oskar.

Sara hade bakat gott bröd, hon är så jäkla duktig. Vi fikade och jag fick krama barnbarnen. Det blev te när vi kom hem, en pratstund i soffan.

Kärlek!

Dag 40 av 45 – semester 2015

Frukostporsling

Tänka sig.

När jag flyttade till Bromölla och Sara hade skaffat egen lägenhet, då köpte jag det här gula porslinet för att hon och jag skulle ha något speciellt de gånger hon kom till mig för att fika.

Det blev använt en handfull gånger.

När jag var i mina sorterartag frågade jag om hon ville ha det, men det ville hon inte. Nu använder jag och Janne det då och då.

Dagen i dag gick till att åka till Linköping.

Där firade Erik, Jannes svärson, sin 40-årsdag. Janne, hans före detta fru, Jannes dotter och hans son lade ihop till sånglektioner. Erik har nämligen ett band. Jag kan bli avundsjuk på den generation som kommer efter mig för de har tagit de chanser som jag varit för feg för. Jag tog ett foto av Erik, Jenny och barnen tidigt i somras, den printade jag ut och satte inom ram och glas. Jag hoppas de tycker om den.

Det var en lagom present tycker jag.

På tal om att förverkliga sina drömmar är huset är mitt förverkligande. Självklart var Eriks svärmor där, det vill säga Jannes före detta fru. Jag har mött henne en gång som hastigast och jag tror det var i höstas. Janne och jag lastade en släpkärra, som skulle med skrot till tippen, när hon gick förbi. Jag lät de två prata för sig själva och hälsade bara som hastigast.

Därför gjorde jag bort mig på festen.

Hon kom fram och hälsade och jag presenterade mig, förstås, för jag visste inte att det var hon. Jag spanade nämligen in hunden hon hade och när vi sågs första gången kunde jag svära på att den var vit…den här gången var hunden svart. Jaja…

Det var många intressanta människor där.

Högutbildade och smarta. Spännande att höra om deras arbete. I övrigt skriver jag inte mer om det, jag hoppas bara att ingen av Jannes barn eller andra tar avstånd från honom för att jag är med.

Å andra sidan vann jag minigolfen med råge.

Kärlek!

Dag 39 av 45 – semester 2015

fest

En sensommarfest.

Alla visste att jag kallade det för sista-dagarna-på-sommarledigheten, men Janne visste inte att det var för att lura honom. Jag hade nämligen köpt ett jaktställ efter många veckors diskussioner med Oskar och Lasse om vad för något jag skulle köpa.

Det blev ett fint i svart och orange.

Han är ju lång och ståtlig och var helt enkelt supersnygg i sitt nya ställ. Jag började med att hålla ett litet tal och i inledningen sa jag ”alla utom en vet ju att det inte alls är en sista-sommar-ledighet-fest”, varvid Janne tappade hakan och alla skrattade vänligt.

Alla älskar Janne.

Tror jag. Nåja. Han blev nöjd, fast ska byta till en storlek större – det gör Oskar för att han inte ska får reda på vad det kostar. Trist att affären hade glömt bort att ta bort prislappen på jackan. Men det var ju byxor också så han vet i alla fall inte helt och fullt ut.

Vi hade en trevlig fest.

God mat och när Sara och hennes familj hade åkt stannade Mona och Lasse kvar och vi pratade om bland annat deras semestrar när deras barn var små. De bestämde sig för att hyra en stuga i varje nordiskt land. Finland hade en sunkig stuga, men med pool och bastu så det gick bra i alla fall. I Norge fiskade de sik och röding i massor.

Vi somnade gott. Jag älskar att somna med den mannen tätt intill.

Dag 38 av 45 – semester 2015

Walle 20 augusti

En underbar dag.

Vaknade i lugn och ro, åt frukost och började sedan röja i ena hörnan av trädgården. Nu kan jag sätta ”ok” på listan av saker jag vill ha gjort i sommar. Hallonplantornas gamla skott har hamnat på komposten och jag har fått frodiga årsplantor som ska ge hallon nästa år.

Hundarna hämtade jag vid lunch.

De gillar att vara hos mig, inbillar jag mig i alla fall. De springer omkring och busar med varandra. Vid tre kom Sara och vi tog en kopp kaffe innan hon åkte till jobbet, kvar var barnbarnen.

Att vatten kan vara så roligt!

Den uppblåsbara poolen är trasig och istället satte jag fram en badbalja och en back i plast. De busade och skojade i timmar och till slut slocknade Helmer efter en flaska välling och Walle efter att Janne läst en saga.

När Sara kom blev hon lite nedstämd.

”Håller ni hundarna så jag kan bära ut barnen”, undrade hon. Fast vi bar ut varsitt barn åt henne.

En fin och solig sensommardag.
Älskar!

Dag 36 av 45 – semester 2015

Vardagsrummet

En lugn dag – både i kropp, själ och handling.

Jag fick mycket gjort, små saker som bara legat och väntat. Djurhuvudet det till exempel – det tog tio minuter att sätta ihop och ändå har jag väntat i flera veckor.

Något som är bra.

Ja, det är att se sitt eget hem i bilder. Skänken gillar jag, men där står en gung-älg i trä på ena sidan och ett stort Höganäskrus på den andra. För mycket helt enkelt. Idag blir det nog så att jag plockar bort båda. Kanske.

Jag tog upp potatisen.

Åt sill, potatis, gräddfil och gräslök där en del var odlat av mig själv. Fint det där. Jag ordnade med en extra hylla i garderoben i pysselrummet och där lade jag mina tyger, vilket i sin tur gjorde att det runda bordet blev rent och fint.

Ja, ni fattar.

Efter lunch hämtade jag hundarna. Det går bra i det stora hela, men Krut började skälla på något på andra sidan gatan vid ett tillfälle. Jag fick ingen kontakt med honom alls, han stirrade fram och tillbaka längs med staketet. Trots allt bra att jag vet om att jag inte har helt koll på honom även om han i regel kommer studsandes som en boll när jag kalla.

Janne var på möte.

Och jag satt i soffan och läste en bok med massor av ljus tända när mörkret kom, hundarna var trötta och låg stilla och sov. Det var frid, lugn och ro när Janne dök upp.

En otäck sak hände.

När jag duschade på eftermiddagen upptäckte jag en fästing i nacken. Jag har en slät nacke utan några plitor eller annat, det var läskigt att upptäcka den lilla äckliga saken och inte heller kunde jag låta bli att dra loss den. Den kom hel vad jag kunde se och Janne kollade och inget fanns kvar.

Kärlek!

Dag 35 av 45 – semester 2015

Hundarna

Denna dag.

Jag kom hem från Janne vid åtta och eftersom inga hundar och inga barnbarn varit här kunde jag äta frukost och sätta fram massagebänken utan att städa. Efter sista massagen med Ida, denna otroligt fina människa där våra själar fick kontakt, åt jag en lunch. Sedan var det dags att prata med mamma, ett dagligt samtal för att hålla henne lugn.

Hon som kunde ringa en gång i månaden när jag bodde i Lund.

Märkligt hur det kan bli. Efter det gick jag och handlade mat, hämtade hundarna och sedan kom Mona på kaffe. Hon gav mig världens bästa komplimang, hon sa nämligen att till sin mamma (som nu är död), till sin bästa vän Eivor och till mig kan hon komma som hon är. Kan man få en finare komplimang? Jag tror inte det.

När jag skulle handla kom Walle med några dagiskompisar.

”Mormor, mormor”, hör jag han ropar. Jag fick en kram och sedan sa han ”detta är min mormor” och dagisfröken (som är kusin med Janne) sa att Walle hade tyckt att de kunde ”ta en kaffe hos mormor”. Fint så jag nästan dör.

Efter maten med min älskling.

Ja, då åkte vi ut och vaktade på råbocken igen. Först kom en råget. Jag såg henne i kikaren och om det hade varit en bock ”hade den varit död nu” sa Janne. Precis innan vi gav upp hörde vi hur ett rådjur kom jagandes (Janne trodde att den jagade ett annat rådjur). Det prasslade i buskarna bara några meter ifrån oss. Antagligen fick den upp vittringen av oss två för vinden låg på och inget djur blev skjutet.

Vi sov hemma hos mig.

Och inte i ”skilsmässosängen” som jag kallar Jannes säng. Den är 180 cm bred och har två resårbottnar, två bäddmadrasser, två enkeltäcken – ja, ni fattar. Meter ifrån varandra. Istället sov vi hos mig i 160 cm bred säng med en hel bäddmadrass och ett dubbeltäcke. Jag älskar att sova med den mannen, jag älskar hans doft, hans seniga armar, breda rygg och manliga gestalt. Ja, det gör jag. Jag älskar honom på det bästa sätt man kan älska.

Kärlek!

Dag 34 av 45 – semester 2015

ll

Söndag.

Vi var på råbocksjakt i gryningen och fick se hur ett kid blev bortjagad av en råbock, men det var inte skjutläge eftersom bocken hoppade och rörde sig framåt hela tiden.

Efter frukost, som vi åt efter jakten.

Ja, då sov vi i två timmar. Sara och Oskar dök upp och Janne satte på kaffe. Sara ringde nämligen Janne och sa ”var är mamma”, det är som om jag vore på rymmen när jag inte är hemma. De dök i alla fall upp hos Janne och fikade.

Vid två på eftermiddagen åkte vi till Annika och Rolf.

Jag hann i alla fall att städa och diska innan dess. Vi plockade 10 liter blåbär och sedan fick vi fika. Ja…dagen fortsatte på det sättet. Matlagning och ut på råbocksjakt och sedan hem för att kasta sig i sängen med en gång.

Jag är ovan vid det livet. Verkligen.

Lite tid för mig själv måste jag ha, jag måste få sitta still en liten stund och filosofera eller läsa eller skriva. Jaja…

Kärlek!