Linnet

linne

Monthly Makers har tema återbruk under juni.

Inte mitt favorittema precis. Jag tror unga människor gillar och tar vara på det vi redan har, precis som mina föräldrar. Däremot är min generation generellt mer slarvig med det. I och för sig är jag duktig på att källsortera, jag har ingen bil utan cyklar eller åker kommunalt, jag äter sällan kött, duschar snabbt – å andra sidan badar jag. Var och en får göra sitt bästa.

Förutom fodralet till min läsplatta har jag sytt ett linne.

Av två lakan som kostade 35 kronor vardera i en andrahandsbutik. Färgen som skulle bli puderrosa blev mer laxskär för att inte tala om att den kostade över hundra kronor. Till det köpte jag en stämpel. Det är en elefant som synes på övre bilden, den kostade 99 kronor. Något återbruk i rätta bemärkelsen är det inte.

Dessutom valde jag fel tyg.

Det är andra gången jag väljer för tjockt tyg till en klänning och jag lovar mig själv att aldrig mer göra om det misstaget. Jag har lärt mig något! Å andra sidan får jag till veckan vid brösten, jag läste i en av mina böcker om hur man skulle göra. De är så jäkla fina! Jag är också en riktig hejare på att klippa till snedremsor – de lägger sig fint i svängarna, men de ”putar” utåt. Jag ska se om jag kan få någon rätsida på det.

elefant

Facit:
1) Välj rätt tyg till det jag ska sy.
2) Jag är bra på att klippa till snedremsor.
3) Jag är mycket bra på att sy veckan vid brösten (jag orkar inte resa mig för att ta reda på vad det egentligen heter).
4) Trycka på tyg är superkul!
5) Jag måste fundera ut vad det är för fel jag gör när jag syr på snedremsorna för de putar utåt.
6) Jag ska sy dolda sömmar nästan gång.

Fodral

fodral2

Till månadens Monthly Makers har jag gjort ett fodral till min läsplatta.

Temat var återbruk och båda tygerna samt fodret är rester från när jag sydde mitt docksängs-lapptäcke. Det finns antagligen någon mall om hur man gör, en sorts arbetsrutin. Fast jag trodde först att det var som att sy ett lapptäcke, de sista momenten, med foder. Det var inte på det sättet – jag fick sprätta igen. Suck. Till slut kom jag på ett sätt som i alla fall gjorde det hela någorlunda ok.

Knapparna är från en sorts samling som mamma gav mig när jag inte fick Moster Vivans när hon dog.

Snöret känns som om det är i läder, varifrån det kommer vet jag inte men jag hade det i en av mina lådor. Enbart återbruk med andra ord.

Kärlek!

Projektet

klipp

Då har jag börjat på mitt Monthly Makers-projekt.

Lite sent, men har jag tur så faller alla bitar på plats innan det är dags att ”lämna in” resultatet. Av ett (eller kanske tar jag båda) lakan jag köpt på second-hand tänkte jag göra ett linne med både batik och tryck. Fast än så länge har jag bara kommit till att klippa.

Tyget är tvättat förstås, jag har strukit det och klippt till.

Fast jag gjorde fel. När jag ska tänka rätt för första gången och få ett projekt att fungera rakt igenom? Eftersom jag har spetsen längst ner är upplägget redan klart där. Det glömde jag bort och lade till sömsmånen på längden när jag lade ut mönstret som egentligen är en klänning.

Jaja.

Nu mjuter jag av franskrostat kaffe. Jäklar vad gott alltså! Alla borde ha en egen kaffekvarn och en mockabryggare, det slår allt i sin väg.

Nu till ytterligare en kopp och sedan fortsätter jag. Det borde inte ta så himla lång tid.

Kärlek!

Sol – mitt lapptäcke

lappis

Det blev färdigt.

Fast jag gillar inte att både min och min särbos symaskin havererade. Trådspänningen gick inte att fixa och jag vet inte om jag ska sprätta upp och göra om eller sy en liten bit för hand och låta resten vara. Just nu har jag barnbarnen hos mig och det får i så fall bli ikväll.

Men känslan…jag valde ett mellanlägg i naturmaterial.

Tygerna är i bomull och att från små bitar av tyg nu ha ett stadigt utflykts-täcke är som ett leende på insidan. Jag och barnbarnen invigde täcket genom att ta tåget till Nässjö och gå till stadsparken för att barnen skulle få leka. De var leksugna, värmen var hög och det var nog mest jag som satt i skuggan på täcket.

Det är andra gången jag är med i Monthly makers.

Det är tolv teman om året och förra gången var temat ”djur” och jag blev äntligen färdig med min uggla i papier mache, den här gången var temat ”tyg” och jag bestämde mig för att göra ett lapptäcke, något jag funderat på i några år. Redskapen köpte jag för något år sedan, både skärkniv och skärmatta samt linjal. Ja, jag har drömt om lapptäcke men inte riktigt kommit mig för.

Nu blev det av.

Under de här veckorna har jag tittat mycket på Youtube där det finns massor av korta filmer som visar hur man kan gå till väga, och jag ska fortsätta med lapptäckes-tekniken.

Monthyly Makers månadsvärd hittar du här eller deras gemensamma Instagram här.

Nu längtar jag tills nästa tema dyker upp. Spännande!

Tills dess ska jag göra en väska i lappteknik. Minsann!