Vackra böcker

bok2

bok

Jag köper inte böcker speciellt ofta numera.

Tidigare köpte jag, läste och ställde in i bokhyllan och det var inte många jag läste om. För mig var det en onödig kostnad eftersom jag har biblioteket nästgårds. Men en del vackra böcker köper jag, som ”Papper och stygn” av Monica Langwe. Om jag inte hade haft stugan hade jag nog lagt ner min semester i år på att gå kurser för att lära mig binda böcker.

Det näst bästa skulle kunna vara den här boken.

Om inget annat är den vacker. Jag låter den vara kvar i Bromölla och ser fram emot hösten när jag kommer att tillbringa mer tid där och när mörkret kommer och livet inomhus känns som bästa alternativet.

Nu är jag på jobbet och måste återgå till mina larm.

Kärlek!

Trehundra

trehundra

Trehundra pix för de här böckerna.

Alltså, för alla tre tillsammans. Fantastiskt. De två är till för ren inspiration när det gäller bilder och den tredje för att det är kul att kunna lite om klassikerna. Egentligen köper jag inte böcker, det har blivit en del när jag har åkt tåg och inget haft att läsa – då har det varit pocketböcker som jag i regel har gett bort. Trots allt läser jag sällan om en bok och biblioteket tillhandahåller gratis läsning.

Men de här kunde jag inte låta bli.

Känner mig glad för de där tre inspirationskällorna. Annars är jag i Bromölla och tycker att det är ett samhälle som är snällt, fint och som jag gillar mycket. Jobbet flyter på. Det har inte hänt mycket mer än så. Jag läser, lagar mat, städar, tittar lite på tv, jobbar, viker origami som en nygammal passion och ser fram emot sommaren.

Någon sa att jag lägger ut hela mitt liv på nätet.

Det är inte första gången jag har fått höra det. Jag lovar, det stämmer inte. Tror verkligen de som läser här att jag redovisar eller skriver om allt? En del vill inte förekomma på min blogg, en del vill jag inte skriva om och ibland blir jag trött på den här bloggen.

Mitt liv skulle vara allt torftigt om jag bara sysslade med det som jag skriver om.

Idag är det nattpass på gång. Jag tog en långpromenad i solen och känner att det har liksom bara blivit så bra. I stort sett är jag i stugan från fredag morgon till någon gång i mitten på maj. Jag åker bara hem två turer för att jobba några dagar. Det ska bli underbart att pyssla med trädgården. Klippa gräs, köra med vertikalskäraren, rensa rabatter, gräva upp landet och gräva ner bokashi-komposten, gå ut med hundarna och om det är fint väder vill jag cykla.

För märkligt nog har det inte blivit mycket cyklande i Småland.

Jag vet inte varför, kanske för att jag jämt har mycket annat att göra och för att Janne har bil och det är bekvämt att ta den. Den här lediga perioden jag har framför mig är inte Janne ledig och då blir det förhoppningsvis mer cyklande. Jag tänkte trampa till Haraldstorp och dricka kaffe, cykla med hundarna och lite ”äntligen lära känna Bodafors omgivningar” på ett sätt som jag inte gör från insidan av en bil.

Nu ska jag vidare i dagen.

I går fick jag nya origamipapper.

Och…jag har beställt från Kanada. Jag undrar när de ska anlända till min brevlåda och om de är så mycket bättre än de billiga jag har köpt.

Kärlek!

Bästa överraskningen

ved

När jag kom hem från Småland.

Ja, då låg där en avi för ett paket på Posten. Hur kul är det inte att få en bok som jag spanat på under något år och som jag köpte till min pappa i farsdagspresent! Fylld med fakta och roliga intervjuer.

Tack, Kristin!

För tre år sedan fick jag en fjäril som snurrade runt via solceller, jag hade den i rabatten och barnen, hundarna och förbipasserande var fascinerade av den. Det var också från Kristin. Fjärilen har dött för längesedan, den blev helt enkelt bemött för hårdhänt av barn och hundar.

Kärlek!

PS Och ved kan inte bli för gammal och torr, i alla fall inte om den är yngre än 60 år. Köp den om ni är det minsta intresserade av fakta om ved, allt från hur man staplar till verktyg och hur ved ska torka på bästa sätt.

Böcker

mumin

hemulen

Böcker.

Jag läser mycket. Jag läste för Sara när hon var liten, men hon har däremot inte fastnat för läsandet. En enda bok sträckläste hon och det var en som Carolina Gynning skrev om sitt liv. Det är alles. Sara och Oskar läser inte för sina barn, däremot är jag ganska säker på att Oskar berättar påhittade sagor när han ska natta.

Att läsa för barnbarnen är så otroligt roligt.

De sitter på var sida om mig i läsfåtöljen (tänk att det blev precis som jag hoppats på), den lille trycker ner sin rumpa vid sidan om mina lår – han sitter liksom 90 grader mot mig. Walle sitter först på armstödet och sedan glider han oftast ner. Det är med andra ord rätt trångt.

Den lille hummar och nickar när jag frågar om han förstår.

Walle är den som alltid ska peka först och är snabbast när jag ställer en fråga om bilderna. Jag har varit på bibblan och letat efter bra böcker för barn som handlar om Mumin-världen, men inget hittat. Därför blev jag glad när jag köpte ”Mumin räknar stjärnor” och det visade sig vara en vinst. Den boken kommer Walle att älska och antagligen även Helmer när han blir lite större (läs: jag hade älskat när jag var liten och jag älskar nu).

Jag köpte ytterligare tre böcker.

En enkel pek- och läsbok till Helmer, en bok om att känna igen 25 däggdjur (den har jag köpt en gång innan men Walle har den hemma hos sig) och en rimbok ”Petter och hans fyra getter”. Den sistnämnda känns enkel och rolig. Jag märkte när jag var senast i stugan att Walle älskar att sitta på spänn och ”fylla” i ord som jag väntar in honom med.

Jag lånade nämligen en bok som heter ”Bajskorv”.

Den handlar om en liten vit kanin som bara kan säga just bajskorv. Varje lite episod slutar med ordet bajskorv och Walle älskade den. Han nästen skrek ”bajskorv” när det var dags. Jag ler fortfarande åt det.

I morgon är det lön.

Tack för det. Jag har förhandlat mig den senaste tiden, det är bra grejor så jag ångrar inget. Däremot blir det inte mer än lite mer än normalt sparande trots att jag hade tänkt mig en stor summa den här månaden (obs – en stor summa i mina ögon). Nåja. Jag har i alla fall nått målet med att kunna köpa en overlock-maskin.

De senaste veckorna har jag funderat om jag verkligen ska köpa en maskin?

Det blir lätt så för mig när jag sparar och sparar och sedan när jag vet att jag är i mål kommer tankarna ”vill jag verkligen detta”. Jag har i alla fall inga lediga dagar i Bromölla förrän en bit in i december och jag ska fundera lite till. Det är nog mest att när jag kommer hem från jobbet är jag trött och jag har sällan lediga dagar här och när jag är ledig lite längre så åker jag till stugan. När ska jag nyttja symaskinen? Å andra sidan är en symaskin för livet – i alla fall den jag köper. Det är en bra maskin som jag kan sälja och få igen en del av pengarna om jag skulle ångra mig om något år.

Jag är nog ganska säker på att jag kommer att köpa den.

Det är bra att jag tvekar för när jag köper har jag i alla fall gjort ett aktivt val. Nästa mål är en korgstol, en golvlampa och en skrivbordslampa till Bromölla. Det kommer att bli fantastiskt fint. Jag tror att jag är i mål någon gång till sen vår.

Nu ska jag koppla av en stund innan jag går till jobbet.

Ropen skalla, kärlek och böcker till alla!

Lista om böcker

Böcker

Lista från Bokhora.

Snabbläsare eller långsamläsare?
Några böcker i veckan gör mig till en snabbläsare.

Tegelstenar eller tunnisar?
Spelar mig ingen roll, men om en bok fångar mig från början får den gärna vara en tegelsten eftersom det ger mig en inre glädje över att ”här kommer jag att njuta”.

Bibliotek eller bokhandel?
Bibliotek. Jag älskar bokhandel, men jag måste välja bort på grund av ekonomi och dessutom läser jag sällan om böcker så varför köpa? På ett bibliotek kan jag låna massor och är de inte läsvärda kostar det mig inget. Hurra för bibliotek!

Ljudbok eller e-bok?
Ljudbok struntar jag i för jag börjar tänka på annat och e-bok har jag aldrig provat, men jag har börjat fundera på att köpa en läsplatta.

Inbunden eller pocket?
Spelar mig ingen roll, men pocket är att föredrar när jag reser fram och tillbaka mellan stugan i Småland och lägenheten i Skåne. Det blir inte så tungt.

Vampyrer eller spöken?
Nä…inget alls av det där.

En i taget eller slalomläsning?
En i taget eftersom jag har svårt att släppa en bok som är bra, är det en dålig bok slutar jag läsa helt i den och greppar en ny. Fast oftast läser jag ut även om de inte riktigt fångar mitt intresse och ibland läser jag dåliga böcker eftersom biblioteket är stängt eller jag inte har något annat att läsa.

Nytt eller gammalt?
Det spelar ingen roll. Det bästa är att hitta en bok som är bra och inse att författaren har skrivit flera stycken innan den jag har i handen.

Bokmärke eller hundöra?
Jag skäms, men hundöra som jag noggrant försöker släta ut.

Snacks eller godis?
Inget alls. Möjligen kaffe.

Biografier eller memoarer?
Memoarer. För något år sedan läste jag alla dessa memoarer som kom ut om rockstjärnor som Slash, Lemmy, Patti och så vidare.

Skräck eller chicklit?Soffan eller sängen?
Precis. Soffan. Innan jag somnar sängen.

Inne eller ute?
Inne.

Boken eller filmen?
Boken. Alla gånger. Fast det kan vara roligt att se filmen efteråt.

Twitter eller Facebook?
Facebook ger mig nog mer tips.

Goodreads eller Boktipset?
? Bokhoran.

Kokbok eller Bakbok?
Bakbok.

Te eller kaffe?
Kaffe från min mockabryggare.

Nobelpriset eller Augustpriset?
Augustpriset har nog gett mig mer tips än Nobelpriset.

Om en enda bok

De osynliga av Roy Jacobsen Jag läser mycket. Flera böcker i veckan. Om jag inte har någon bok känns det ganska tomt och innehållslöst, att åka buss eller tåg utan en bok är en hemsk upplevelse. När jag fikar ute vill jag ha en bok att läsa.

En bok som fångar mig från första sidan är en fantastisk upplevelse.

En av de bästa böcker jag läst är Isabel Allendes ”Andarnas hus”. Efter den kommer ”De osynliga” av Roy Jacobsen, han är en författare jag aldrig hört talas om och jag tog boken från ”nya böcker”-stället på bibblan. Det var en vinst. Jag skulle vilja citera flera stycken ur boken och den kommer alltid att leva kvar i mitt hjärta.

Den handlar om en familj i början på 1900-talet, de bor på en ö långt ute i skärgården och kämpar för sin överlevnad. Vi får följa flera av personerna under drygt tio år. Utan stora händelser (för läsaren, inget svek och inget mord) skildras livet på ön.

Ska du läsa en enda skönlitterär bok i år föreslår jag att du funderar på ”De osynliga”.

I ett kargt klimat i ett nordnorskt kustområde utspelas Roy Jacobsens nya roman, som blivit en makalös försäljningsframgång i hemlandet och av många hyllats som hans bästa bok. Det är en roman som baseras på verkliga händelser mellan 1913-1928 och platsen är den vackra ön Barrøya som ligger vid Helgelandskusten.

Här bor Hans Barrøy, 35 år, hans hustru, hans åldrande far och hans lilla­syster Barbro som inte tycks duga mycket till. Men det här är romanen om Ingrid, som vi får följa från dagen hon döps fram till tjugoårsåldern då hon blivit en stark och självständig ung kvinna. Av sin mor får hon lära sig att sköta ett hushåll, av sin far får hon lära sig vad det innebär att växa upp på en ö och vad naturen förväntar sig av människorna där.

Nu är du en höna

Nu är du en höna

Förutom ”Nu är du en höna”, som handlar om roller har jag köpt ”Flickan som blev en varg” och ”Magiska bondgården” till mina barnbarn. De böcker jag har i stugan är mest ärvda och jag har insett att de inte alltid är roliga. Jag hoppas på att de här tre nya blir något bra och speciellt för Helmer.

Så här står det om boken ”Nu är du en höna”.

Barbro Lindgrens och Charlotte Ramels suveräna bilderbok gestaltar barns lek och dramatiska rollspel. Leken blir till allvar mellan vargen och hönan, som är absolut ojämlika. Bilderboken handlar om våra roller och självbilder och växer till en saga (med mycket drastisk humor). En modern bilderbok i Rödluvan och vargens anda!

Nu ska jag vidare, är på jobbet och ska så vara fram till 18.30. Skönt att min mamma tackade nej till städning i morgon, jag får en ledig dag och kan vila upp mig.

Kärlek!

PS Tipsen får jag från Instagram och där ”Små boktips”.

Dag 43 av 45 – semester 2015

Krut och Lady på min matta

Det blev nästan inget alls gjort idag.

Jag plockade upp förvuxen sallad i trädgården, jag satte in grill och lite annat från altanen till garaget. Några maskiner tvätt och sedan städa genom att släpa ut den stora bruna mattan för att skaka loss hundhår och grus.

Efter det satte jag mig ner med Håkan Nessers bok.

Och läste hela dagen i princip. Fram tills kvällen när Mona hämtade upp mig för en tur till Eksjö och en författarträff där. Jag köpte med mig två böcker, det var svårt att låta bli. De bjöd på Proseco, det var första gången jag drack den sortens musserat vin.

På sen kväll kom Janne till mig.

Han hade varit på möte med jaktlaget. Vi tog en fika och sedan somnade både han och jag som stockar i en säng.

Kärlek!

Håkan Nesser

nesser

Jag har läst sju böcker av Gerhardsen under min semester.

Lättlästa deckare. Spännande, kanske mest polisernas privatliv. Det är en ny sorts genre på sätt och vis, allt fler involverar fritiden av polislivet. Efter det läste jag ”Läsarna i Broken Wheel rekommenderar” av Katarina Bivald, det eftersom jag i morgon ska åka och lyssna på en föreläsning som hon har i närheten.

Idag började jag på Håkan Nessers nya bok.

”Levande och döda i Winsford” börjar med ett tät språk, normalt kan jag inte kommentera språk eftersom jag aldrig riktigt fattar vad som menas. I den här boken har jag en hemtrevlig känsla redan från början, som om berättar-jaget talar rakt in i mitt öra.

Efter sexton sidor är det två ord jag har fått slå upp.

Bättre än så är jag inte på språk. Det är ”obsoleta” och ”atavistisk”. Nesser är en produktiv och välkänd författare, jag antar att han får slänga sig med vilka ord han vill eller tror förlaget att det bara är intellektuella som läser hans böcker.

Han använder tre stycken ”jag” i två meningar efter varandra utan att det stör, det är väl en sorts garanti för att det är en bra bok skulle jag tro. Annars är upprepningar detsamma som ”döden” för en skribent om man ska följa de tio-reglerna som jag har fått lära mig om att skriva.

Nu vidare i dagen.

Kärlek!

Kristina Sandberg

livtillvarjepris Jag läser oftast flera böcker i veckan och min tanke har alltid varit att skriva om dem. Fast tiden spelar en stor roll och det har inte blivit som jag tänkt.

I veckan läste jag Kristina Sandströms sista (?) bok om Maj och hennes familj. Jag förstår att det var en annan tid än den jag är van vid, men jag klarar inte av att njuta av böcker i den här genren. Tvärtom, jag blir arg och mår nästan illa.

Maj blir med barn och det är oplanerat.

Hon gifter sig med Tomas som visar sig vara alkoholist. Tre böcker handlar om deras liv, om hur de på varsitt håll lider och egentligen inte alls vill vara med varandra och där de aldrig tycks hitta sig själva. Hur är det möjligt att vuxna människor går genom ett helt liv utan att växa, utan njuta av livet, utan att vara rädd för vad andra ska tycka? Hur kan en kvinna racka ner på en annan kvinna för än det ena och än det andra? Det var en tid då jag antar att man inte skildes hur lätt som helst, men i böckerna skildras deras liv mest som en längtan efter något annat. Tänk att gå ett helt liv och längta utan att göra något åt det.

Nåja.

Jag har i alla fall läst böckerna och det är alla gånger en säker tidsskildring, men jag är glad att jag inte var kvinna på den tiden (Maj födde födde första barnet 1938).