Blåst

Det blåser.

Allt på balkongen får ordentliga stötar när vinden vräker på. I morse vaknade jag av att klockan ringde, jag måste ha ställt den utan att tänka på att jag inte behövde gå upp. Det var bara att stänga av den och somna om och precis när jag skulle passera gränsen mellan vakenhet och sömn började regnet smattra på rutan.

Det är underbart och rogivande.

Nåja. Jag har tittat på en märklig film, det heter ”Vid himlens utkant”. Först tänkte jag att ”det är ju märkligt vilka konstiga filmer jag nappar på” för att i slutet känna att den nog inte var så tokig ändå. Jag såg det sista i morse medan jag tog ett fotbad, för så kan jag göra när jag har helt ledigt och inget tid att passa.

Ostyckad tid kallas det.

Nu har jag njutit av mitt kaffe, av dagen som är kvar tror jag att jag ska fixa köttbullar och städa badrummet. Ibland behöver jag ta tag i det där senare med rotborste och grönsåpa. Det doftar gott och jag brukar tända ett doftljus efteråt. Jag har börjat läsa ”Min kamp” av Karl-Ove Knausgård. Det är något med honom som irriterar mig väldeligt, det säger antagligen en hel del om mig – men jag ska se om jag kan ta till mig hans böcker och kanske får jag en förklaring där. 

Nu vidare i dagen. 

Kärlek till alla!

PS Jag lade tarotkort för mig om året som kommer, i det stora gick det ut på att jag ska träffa en yngre man men det ska ta slut och jag blir rätt knäckt av det. Sara och Oskar kommer att meddela under året att ett nytt barn är på väg eller att de ska förlova sig. Vi får väl se hur det blir med mina spådomar, jag avstår gärna den där förälskelsen.  

 

2012

Utmaningar
Börja fotografera människor

Prylar & Sånt
Ny kamera med två objektiv – planerat till januari
Nytt golv i hela lägenheten (jag har ett golv som lades in för fyra år sedan, men det är så uselt lagt att jag inte står ut)
Espressomaskin
 
Möjligen
Hyra ett rum eller en källarlokal för att ha plats för porträttfotografering
En mindre och enklare studioutrustning

Ekonomi
Fortsätta med att spara 20 % av nettolönen och 50 % av allt extra jag tjänar – om jag får behålla jobbet

Ledighet
Vandra fler delar av Österlenleden
Cykla till Walle
Cykla Skåne runt – halva Skåne i alla fall
Odla hos mina föräldrar, under 2011 hade jag fyra rader men det blir nog fler under 2012
Tre dagar i tystnad hos nunnorna på ett kloster nära Lund

Övrigt
Förrådet ska tömmas på allt onödigt och det redan i januari!

Om 2011

Ekonomi
Jag sparade 69 % mer än planerat.
Jag höll mig till mina planer med sparandet i 11 månader av 12 (20 % av nettolönen och 50 % av allt extra)

Privat
Lika singel som de senaste åtta åren, jag börjar verkligen bli bekväm och älskar att äga min lediga tid
Jag blev mormor
Pappa har åkt in och ut på sjukhuset

Misslyckande
Visst rörde jag på mig genom promenader, cykelturer och vandringar – men jag kom inte igång med att träna i år heller. Visset!

Övrigt
Jag fixade alla detaljer som blivit över sedan renoveringen. Jag bara gjorde det och självklart var det hur lätt som helst
Jag köpte en slipmaskin som jag haft stor nytta av, i längden är bra grejor en stor fördel.
Jag städade och fixade till min fars 80-årskalas
Jag åkte till Småland några gånger.
Jag köpte en fin sommarklänning på Ripps här i Bromölla, jag hade ju ett presentkort och en dyr klänning blev överkomlig.
S-Å och jag träffades några gånger, vi såg teater och var bland annat i Köpenhamn.
Jag var på Årups slott med Birgitta och såg på konst.
Jag gick på kurs och byggde mig en shamantrumma
Jag cyklade ofta till mina föräldrar för att städa och hjälpa till i trädgården.
Jag sålde på Tradera och satte in på kamerakontot
Jag provade på att träna boxning
Jag fick flera bilder i tryck i Kristianstadsbladet
Flera människor kom fram till mig under året och sa att de saknade mina kåserier
Jag tackade nej till flera erbjudande om deltagande som kursledare, styrelsemedlemskap och liknande.
Jag började använda mitt ritbord för mina bilder. Äntligen. Riktigt roligt.
Efter fyra år fick jag äntligen en fin stämning i mitt lilla rum – underbart!
Jag vandrade en del av Österlenleden – toppen!

Detaljstudier om mitt liv 2011
Här finns en ”Månad för månad 2011″ – det är bara att klicka och läsa

Nyårsafton

Jag är på jobbet.

Förstås. Det är inte så märkligt. Om vi är sex personer som alternerar för att ge service dygnet runt, och det alltid är en av oss som har en ledig vecka och en har en ledig helg, kan vem som helst räkna ut att vi fyra som är kvar måste jobba.  Det är frivilligt, något annat kan man inte säga när man jobbar skift.

Arbetsgivaren har bjudit på mat.

Det är jag tacksam för. Det är inte ett tvång eller enlig lag, de gör det frivilligt och jag tycker det är en fin gest. Nåja. Jag har funderat på nya mål för 2012. Faktiskt har jag en mapp där jag har mina mål sparade sedan 2004. Det är allra roligast att läsa dem för det året. Då handlade det om att betala min checkkredit som jag hade kört i botten. 2009 började drömmen ta form om att slippa CSN, jag skrev ”…vilket är omöjligt – fast drömmar kan slå in” – och visst gjorde de det!

Jag betalade det sista på lånet i oktober 2010.

Ibland skriver skriver jag ner mål mitt på året, men alltid vid nyår. För mig fungerar det bra, ju mer detaljerat desto bättre. Kan jag inte detaljera det är det mest flummigt och jag får tänka till igen. Det skiljer sig lite från år till år, någon gång har jag varit lite mer vag – det är trist att läsa efteråt, i alla fall för mig. Jag är mer för konkreta mål som ”spara xxx kronor” för då kan jag se om jag uppnått mitt mål.

Ähh…

Nu ska jag återgå till jobbet. En liten nyårskrönika dyker upp senare i kväll.

Kärlek!

Koppla

Jag försöker greppa 2011.

Vad hände, vad var viktigt, vad släppte jag in och vad kunde jag inte släppa?

Det är inte lätt. Dagarna flyger förbi. Då är det bra med en blogg som redovisar såväl fest som depp.  Fortfarande är ekonomin viktig för mig, och det är fösta året där jag verkligen har sparat.

Jag läste en liten pocketbok om pengar och där stod att man skulle spara 10 % av sin nettolön, jag anammade det och drog till med 20%. Det lyckades jag med under alla månaderna utom en. Jag jobbar över då och då och tjänar extra pengar, jag kan nog säga att jag sällan minns var de tog vägen.

Ni vet – när man tänker ”var i helskotta har jag gjort för de pengarna”.

Därför sparar jag sedan januari 2011 hälften av allt jag tjänar extra och andra halvan får jag göra precis vad jag vill med. Och det är ett utmärkt sätt för mig. Kanske för andra, jag vet inte – men jag har hittat ett sätt att spara som passar mig och det är viktigast.

Egentligen var det Tintomara som sa något (läs: skrev i min blogg) att det var lättare än hon trott att spara ihop en buffert till pensionen och att hon önskade hon gjort det lite tidigare. Jag funderade och orden ville inte släppa mig och till slut bestämde jag mig. Jag håller med Tintomara. Hon har rätt. Helt och hållet.

Det är lätt att spara om man bara bestämmer sig och sätter igång.

Förra året var det CSN som fick alla sina pengar, vilken lycka när det var färdigbetalt! Nu är det mitt bankkonto som ökar för första gången någonsin. Jag har antagligen lite pengar i jämförelse med andra i min ålder, men jag är nöjd och glad. Det är sällan jag är avundsjuk på någon, men det händer ibland.

Det var pengarna det.

Privat blev jag mormor. Det var stort. Fast jag ännu inte greppat det helt, jag tar alltid lång tid på mig att börja älska, men jag är Walle lojal och jag fick en stor kontakt med honom redan innan han föddes (ja, jag har en sådan sida) och när jag var ensam med honom en hel dag var det likadant – det fanns en stund under den dagen jag aldrig kommer att glömma. Han tittade på mig, slutade äta och slog upp sina ögon till riktigt stora och där höll vi kvar varandras blicka en lång stund medan jag lovade honom allt.

Mormor var det.

Sortera. Ja, som jag har sorterat och tänkt till ordentligt. Det är otroligt hur mycket jag har lagt undan för att jag betalat pengar för det och därför inte kunnat sälja eller kasta eller ge bort. Jag har sållat tidigare, men då har jag gett det vidare till min bästa vän som tagit det som passat henne och sedan fördelat till andra och till sist skänkt till secondhand. Det är ett bra sätt när det känns svårt att kasta det jag har betalat för.

Men i år gick det bra.

Jag har sorterat och sorterat och sorterat och sorterat – år 2011 känns som ett sådant år! Det är bra. Jag sorterar i dag också och det är med en sorts uppvaknande jag tittar på grejorna och tänker ”jag har inte använt det här de senaste fem åren och jag kommer aldrig att göra det och jag har redan liknande saker”.

Nu har jag njuti av mitt kaffe. Jag ska dammsuga innan jag sorterat tvätt. När jag har tvättstugan ska jag mellan maskinerna sätta mig ner och summera interntbanken. Bara för skoj skull. Det var en kollega vars fru gjort så med deras ekonomi och de insåg att de batalat 15000 i el, han var upprörd. Jag vill se var mina pengar går hän.

Nu till dammsugaren!

November 2011

Som jag har kämpat för att få mitt extrarum behagligt, jag trodde aldrig jag skulle lyckas. Men…när jag städade till mina föräldrar kom min bror och vi hjälptes åt att köra hem skåpet till mig. Det blev fint som snus och jag köpte en matta i grönt som pricken över i:et. Åhhh…det måste vara min favorithändelse under november. Numera är det mitt älsklingsrum och så mycket ”Eva” över det.

Jag köpte en ny julduk och jag fick nya julgardiner av min mamma. Gardinerna har tjocka tomtar som tryck och duken är enfärgad.

Det där med tavellister gick upp ett ljus för mig, inte bara tavlor – jag ska varva med annat också. Lilla rummet blev ljusare och lättare, inte bara för nya mattan och skåpet utan för att jag plockade ner många bilder från tavellisten och satt det lite annat smått istället.

Jag köpte en ny väska, en rejäl i mocka för att shoppa i, tjuvlarmet gick på Ica – det var skämmigt. Fast tjejerna klippte bort den lilla klisterlappen och nu kan jag passera utan att det tjuter.

Jag ramade in två fjärilsaffischer, en till pappa och en till mig.

En av mina bilder publicerades i Kristianstadsbladet.

Jag fick en ny och stor vurm för att fotografera och jag tog kommandot över mitt ritbord och det var riktigt skoj!

 

Oktober 2011

Jag köpte en ny klänning med swing i!

Jag sålde på Tradera för att spara ihop till en ny kamera, objektiv och andra tillbehör, i slutet av januari har jag nog tillräckligt med pengar – och jag har upptäckt Tradera! Det är fint.

Jag köpte en begnad Xperia 10 med senaste uppdateringen, fortfarande har bara försäljare ringt och då svarar jag aldrig – jag har alltså inte pratat i min telefon en enda gång – det ska bli roligt att se vem som blir först.

Jag provade på ett pass boxning, det var en extremt skön träning för mycket gick ut på att tänja och böja.

Jag passade Walle en hel dag på egen hand – underbart var ordet!

Jag köpte två nya kjolar och två nya koftor.

Jag fick en av mina bilder i tryck i Kristianstadsbladet.

Jag åkte på bussresa för en dag med mina föräldrar.

 

September 2011

Det hände inget speciellt under september.

Det var en måbra-månad. Sara var här och hälsade på med Walle, jag cyklade till mina föräldrar och städade, jag såg många filmer och läste många böcker. Jag vandrade kustleden från Edenryd till Krogstorp, en fin men kort led – dock tog den några timmer inklusive fikapaus i solen.

En skön och bra månad!

Juli 2011

 

Semesterna började i mitten på juli och jag hade inget planerat.

Jag skaffade ett träningskort på Bromölla spinning och hade träningsvärk i tre dagar efter första passet.

Jag köpte två klänningar från Grudrun Sjödén på rea, en svart med blockmönster och en turkos.

Jag såg teatern ”Rut och Ragnar” på Skillinge teater med Sven-Åke.

Jag köpte babygym till Saras ofödda barn.

Jag cyklade ofta till mina föräldrar, städade köket till mamma och hjälpte till att rensa ogräd från plattorna på framsidan.

Jag gick på kurs och byggde mig en shamantrumma.

Jag och mamma var och hälsade på Sara och Oscar.

En bra månad med facit hand!