Rekviem för John Cummings

Jag har läst ”Rekviem för John Cummings” av Bengt Olsson.

Boken handlar om Johnny Ramone, en av gestalterna i punkbandet Ramones. Drygt 400 sidor handlar om hur John Cummings får reda på att han  har prostatacancer och hur han kämpar på för att först besegra sjukdomen och efter att det misslyckats gör ett värdigt avslut.

”Rekviem för John Cummings” har höjts till skyarna, för mig är den intressant men inte mer än det. Jag tycker den är en aning långsam och jag saknar den självkritik som jag hade utsatt mig själv för i Cummings situation. Nåja, det är säkert en bra bok – men jag föredrar nog ”En sorts kärlek” som tar upp båda sidorna av ett förhållnade när en drabbas av en dödshotande sjukdom.  I ”Rekviem för John Cummings” är hans fru en bifigur, jag önskar att jag fick hennes syn på deras liv och deras kamp mot hans cancer   – men hon är en skugga i boken.