The Crying Game

The Crying Game har fått högt betyg i imdb.com

Det är en film från 1992 och det gör att interiörerna är äldre. Naturligtvis. Den här filmen är två i en, dels en berättelse om hur en attack av IRA misslyckas men även en ”film i filmen” som slår hål på fördomar. Ja, jisses!

Först får man se hur IRA kidnappar en militär, de för honom till en isolerad plats och en begynnande vänskap uppstår mellan honom och en av hans väktare. Vänskapen sprirar en aning för fort, å andra sidan är det en film och  vänskap kan inte tillåtas på samma sätt som i verkliga livet. Det händer lite saker och vips är den kidnappade mannen död och en i IRA-gänget lyckas smita.

Han åker till London och skaffar sig ett liv där.

Den kidnappade mannen fick honom att lova att se till att kidnapparens  flickvän mår bra och att han skulle hälsa till henne. Det blir förstås kärlek och med den överrraskingar som slår hål på mina fördomar. Inte bara en gång utan flera.

Det är ingen film jag skulle se för att bli road, inte en film som är underhållande – nej, det är en film att få ont i magen av på ett postivt sätt.

Den får tre apor av fem möjliga. Det som hindrar mig från att ge den fyra apor är miljön, filmen är för gammal för att få ett toppbetyg.

 

4 reaktioner till “The Crying Game”

  1. Freja: Jag kom inte så långt, jag är allra mest fascinerad över mina egna förutfattade meningar och mina egna reaktioner på det hela. Långsamt – för jag funderar fortfarande – kommer gestalterna till mig, framför allt vilken modig man som har huvudrollen. Det var en film likt ett Kinderägg, många filmer och dimensioner i ett.

  2. Maria: Det tycker jag du ska göra, det måste vara klokt att se den igen och fundera på hur mycket du själv har förändrats (och samhället också för den delen).

Kommentarer inaktiverade.