Pengar

Jag håller fortfarande på att pengar betyder mycket.

De flesta fattar nog vad jag menar. Självklart önskar jag mig världsfred, jag önskar att alla barn var trygga, jag önskar att det inte finns hustrumisshandlare, jag önskar att alla kunde äta sig mätta, jag önskar att ingen mobbing förekom och jag önskar att ingen någonsin blev lurad av sin partner.

Det önskar jag.

Fast vad som än händer är livet lättare om jag inte behöver oroa mig för räkningar. Det kan ingen förneka. Och att köpa något som ”ser ut som” istället för det jag önskar mig är en stor jäkla skillnad. Jag blir glad när jag kan köpa det jag vill ha. Sedan nyår är min ekonomi bra, många minns säkert de nästan 80000 som jag tryckte in på Csn-kontot för att bli skuldfri. Jag hade inte behövt, men jag gjorde det för min önskan att få en lön och betala mina räkningar och sedan ha större delen kvar var större än att shoppa.

Den här månaden vill jag köpa mycket kläder.

Kanske är det orsaken till att jag är yr och matt utan dess like idag? Ähh….jag tror inte det. Utgifterna inför oktober är cirka 25 % av min månadsinkomst. Det är ett mål jag har haft länge. Att lönen kommer och att ha några få räkningar att betala är en fröjd eftersom ”resten är mitt”.

Vid nyår gav jag mig själv ett löfte, det var att spara 20 % av nettolönen.

Det hade räckt med 10 % om jag hade börjat spara betydligt tidigare, om jag slagit på bromsen för tio år sedan, om jag hade protesterat och tänkt till. Eller om Lyxfällan eller Tintomara hade funnits i mitt liv. För det är så att Lyxfällan inspirerar mig (eller gjorde, jag har kontroll sedan ett bra tag tillbaka) och Tinto fällde en kommentar om sitt sparande som satt som en stämpel i pannan på mig.

Och visst har Tinto rätt.

Det går hur fort som helst att spara ihop en summa pengar, fast jag frestas hela tiden med att spendera de där pengarna för jag har ju redan nått målet för det här året. Jag fascineras också hur fort det går att vänja sig vid summorna. Tidigare satt jag och drömde och tänkte ”om jag lägger på 500 i månaden är jag uppe i den fantastiska summan X till hösten” och så vidare. Nu gör jag det bara.

Jag trycker in 20 % av min nettoinkomst på ett konto.

Och sedan sätter jag in 400 i månaden till tandläkaren. Det är så att jag alltid har haft dåliga tänder, det hänger ihop med att de blev misskötta när jag var liten och det är de lagningarna som ställer till det. Varje år får jag otroliga räkningar och för två månader sedan bestämde jag att öppna ett konto som heter ”Tandläkaren”. Där sätter jag in 400 varje månad för att aldrig mer bli chockad. Det kommer inte att räcka till mina räkningar men det kommer att lindra.

Fast jag lär bli det i slutet på den här månaden i alla fall för jag kommer att få en ofantligt stor räkning.

Förutom tandläkaren har jag ett konto för min semester, ett för födelsedagar (för att aldrig mer bli pank efter jul och när Sara fyller år), jag har ett konto för lägenheten (jag vill ha en ny spis framöver) och förstås ett sparkonto. Den här månade sparar jag mer än vad jag har i utgifter. Fast jag ska låta det vara sagt med en viss reservation för jag har inte räknat in tandläkarräkningen. Hur jag ska göra med den vet jag inte.

Den lär bli som en nettomånadslön.

Tyvärr. Jag funderar fortfarande på hur jag ska göra med den. Be att få dela den på tre gånger (ååhh…jag hatar det, det är tråkigt), betala med min checkkredit (ungefär detsamma som alterntiv ett), betala med sparpengarna (över min döda krop), ta mina semesterpengar (hur man nu kan likställa tandläkare och semester) eller bara be att få betala på tre gånger.

Nåja.

Nu ska jag in i duschen. Jag har sovit på soffan sedan frukosten och när jag vaknade fixade jag inte att öppna ögonen för jag var snurrig och yr. Nu mår jag bättre, det blir en kort promenad till postlådan och lite matlagning innan jag ska sova någon timme till inför nattpasset!

6 reaktioner till “Pengar”

  1. Hej! Läste vad du skrev om tandläkarkostnader..Finns ju frisktandvård i alla fall på folktandvården..Jag har gått över till dem efter att ha gått hos privattandläkare i 35 år..Man tecknar ett avtal efter att ha blivit undersökt och åtgärdat ev hål mm.Sen gör tandläkaren en bedömning om tandstatus för att se i vilken kategori man hamnar i.Själv hamnade jag på cirka 120 kr i månaden och blir kallad till undersökning mm utan extra kostnad…Om något händer med tänderna betalar jag inget extra för tex rotbehandling mm….Min man hamnade på 60 kr i månaden då han har bättre tandstatus än mig..Dvs få gamla lagningar mm..

  2. Jag hade ändå valt att ta av sparpengarna till tandläkaren, eller tagit från semesterkontot. Räkningar är trista, därför skulle jag inte be om att dela det på tre gånger. Man kan ju se det som om man lånar av sig själv istället, och betalar in på kontot igen under tre månader.

  3. Maggan: Jag är rädd för att de skulle vägra mig den försäkringen på grund av min tandstatus. Jag är rädd om mina tänder, jag använder el-tandborste (den dyraste och bäste), munvatten, tandtråd och tungskrapa. Jag går på regelbundna undersökningar (var 6:te månad). Tror du det fungerar ändå?

    Moster: Jag har funderat och är på samma linje som du, jag tror att jag ska ta av min checkkredit och inte av mina sparpengar – det är nästan samma sak fast jag får betala lite ränta de månaderna jag utnyttjar krediten. Jag ska se hur mycket jag blir skyldig tandläkaren, men jag tror faktiskt att det rör sig om en nettomånadslön för mig. Tyvärr.

  4. Det är ju värt att kolla upp! Det finns olika prisnivåer beroende på tandstatus, ålder osv..Har själv haft mycket strul med gamla lagningar och fått göra en hel del rotbehandlingar i de tänderna. Har även tänder som gått sönder på grund av stora gamla lagningar…Jag lade ut stora pengar på tänderna förut..När man tecknat avtal så varar det i 3 år.Sen gör de en ny bedömning av tandstatusen..Googla på frisktandvård..Klart att du också kan vara med :))Detta gäller nog bara Folktandvårde efter vad jag förstått.Kram/Maggan

  5. Jag hade tagit sparpengarna och dragit ned på de planerade klädinköpen. Tråkigt men sant.

Kommentarer inaktiverade.