Håkan Nesser

nesser

Jag har läst sju böcker av Gerhardsen under min semester.

Lättlästa deckare. Spännande, kanske mest polisernas privatliv. Det är en ny sorts genre på sätt och vis, allt fler involverar fritiden av polislivet. Efter det läste jag ”Läsarna i Broken Wheel rekommenderar” av Katarina Bivald, det eftersom jag i morgon ska åka och lyssna på en föreläsning som hon har i närheten.

Idag började jag på Håkan Nessers nya bok.

”Levande och döda i Winsford” börjar med ett tät språk, normalt kan jag inte kommentera språk eftersom jag aldrig riktigt fattar vad som menas. I den här boken har jag en hemtrevlig känsla redan från början, som om berättar-jaget talar rakt in i mitt öra.

Efter sexton sidor är det två ord jag har fått slå upp.

Bättre än så är jag inte på språk. Det är ”obsoleta” och ”atavistisk”. Nesser är en produktiv och välkänd författare, jag antar att han får slänga sig med vilka ord han vill eller tror förlaget att det bara är intellektuella som läser hans böcker.

Han använder tre stycken ”jag” i två meningar efter varandra utan att det stör, det är väl en sorts garanti för att det är en bra bok skulle jag tro. Annars är upprepningar detsamma som ”döden” för en skribent om man ska följa de tio-reglerna som jag har fått lära mig om att skriva.

Nu vidare i dagen.

Kärlek!

2 reaktioner till “Håkan Nesser”

  1. Jag gillar Gerhardesen och den om bokhandeln, men har svårt för Nesser. I några böcker av honom jag läst skriver han som att han verkligen vill visa hur intellektuell han är och som att han står över sina läsare, och då blir jag irriterad…

  2. Freja: Det var en del ord jag måste slå upp, men i övrigt var det en bra bok. Spännande. Fast jag tänkte nog, om du har läst boken, att hon kunde ha skilt sig istället för att ha ihjäl sin man. Igår var jag på författarträff, ska skriva mer om det senare.

Kommentarer inaktiverade.