Böcker

mumin

hemulen

Böcker.

Jag läser mycket. Jag läste för Sara när hon var liten, men hon har däremot inte fastnat för läsandet. En enda bok sträckläste hon och det var en som Carolina Gynning skrev om sitt liv. Det är alles. Sara och Oskar läser inte för sina barn, däremot är jag ganska säker på att Oskar berättar påhittade sagor när han ska natta.

Att läsa för barnbarnen är så otroligt roligt.

De sitter på var sida om mig i läsfåtöljen (tänk att det blev precis som jag hoppats på), den lille trycker ner sin rumpa vid sidan om mina lår – han sitter liksom 90 grader mot mig. Walle sitter först på armstödet och sedan glider han oftast ner. Det är med andra ord rätt trångt.

Den lille hummar och nickar när jag frågar om han förstår.

Walle är den som alltid ska peka först och är snabbast när jag ställer en fråga om bilderna. Jag har varit på bibblan och letat efter bra böcker för barn som handlar om Mumin-världen, men inget hittat. Därför blev jag glad när jag köpte ”Mumin räknar stjärnor” och det visade sig vara en vinst. Den boken kommer Walle att älska och antagligen även Helmer när han blir lite större (läs: jag hade älskat när jag var liten och jag älskar nu).

Jag köpte ytterligare tre böcker.

En enkel pek- och läsbok till Helmer, en bok om att känna igen 25 däggdjur (den har jag köpt en gång innan men Walle har den hemma hos sig) och en rimbok ”Petter och hans fyra getter”. Den sistnämnda känns enkel och rolig. Jag märkte när jag var senast i stugan att Walle älskar att sitta på spänn och ”fylla” i ord som jag väntar in honom med.

Jag lånade nämligen en bok som heter ”Bajskorv”.

Den handlar om en liten vit kanin som bara kan säga just bajskorv. Varje lite episod slutar med ordet bajskorv och Walle älskade den. Han nästen skrek ”bajskorv” när det var dags. Jag ler fortfarande åt det.

I morgon är det lön.

Tack för det. Jag har förhandlat mig den senaste tiden, det är bra grejor så jag ångrar inget. Däremot blir det inte mer än lite mer än normalt sparande trots att jag hade tänkt mig en stor summa den här månaden (obs – en stor summa i mina ögon). Nåja. Jag har i alla fall nått målet med att kunna köpa en overlock-maskin.

De senaste veckorna har jag funderat om jag verkligen ska köpa en maskin?

Det blir lätt så för mig när jag sparar och sparar och sedan när jag vet att jag är i mål kommer tankarna ”vill jag verkligen detta”. Jag har i alla fall inga lediga dagar i Bromölla förrän en bit in i december och jag ska fundera lite till. Det är nog mest att när jag kommer hem från jobbet är jag trött och jag har sällan lediga dagar här och när jag är ledig lite längre så åker jag till stugan. När ska jag nyttja symaskinen? Å andra sidan är en symaskin för livet – i alla fall den jag köper. Det är en bra maskin som jag kan sälja och få igen en del av pengarna om jag skulle ångra mig om något år.

Jag är nog ganska säker på att jag kommer att köpa den.

Det är bra att jag tvekar för när jag köper har jag i alla fall gjort ett aktivt val. Nästa mål är en korgstol, en golvlampa och en skrivbordslampa till Bromölla. Det kommer att bli fantastiskt fint. Jag tror att jag är i mål någon gång till sen vår.

Nu ska jag koppla av en stund innan jag går till jobbet.

Ropen skalla, kärlek och böcker till alla!

9 reaktioner till “Böcker”

 1. Ja, muminböckerna är så fina och bra, speciellt dem som man kan köpa nu. Rufus älskar dem. Och så tycker både han och jag om att läsa på rim, jag kan verkligen rekommendera ”Tio vilda hästar” som är en räknesaga på rim. Kanske är Helmer lite för liten för den. Både jag och M läser mycket böcker för sonen. Han kan lyssna hur länge som helst. Jag kan kolla om jag har någon muminbok som Rufus har tröttnat på, eller som han är för stor för, så kanske du kan få den.

 2. Alex: Tusen varma tack för tipsen! Jag tar gärna emot. ”Tio vilda hästar” står på min önskelista nu. Även om Helmer är för liten lär han sig snabbt, så som mindre syskon gör när de lyssnar på de äldre. Jag har också märkt att Walle njuter av att vara duktig när jag läser för honom sådant han redan kan.

  Tar gärna emot tips på Muminböcker som är för de mindre, de album (bland annat) som jag har bläddrat i är för komplicerade för Walle.

 3. Har ni läst Gruffalon? Den är på rim och rätt kul :) Om en mus som hittar på ett djur för att skrämma iväg de rovdjur som vill äta mus till middag – och som blir väldigt förvånad när hitta på-djuret (gruffalon) plöstligt står där mitt i skogen.

 4. Åh, Petter och hans fyra getter! Den har mina barn älskat. Annat som gått bra hemma hos oss är vad som helst av Richard Scarry och vad som helst av Jan Lööf.

 5. Maria: Nej, någon Gruffalon känner jag inte till, det har hänt en del sedan tidigt 80-tal. Tack för tipset, jag lägger till nästa månads önskelista.

  Kristin: Haha…jag skrattar bara jag tänker på boken. Enkel och ändå roligt. Tack för tipsen, jag är tacksam för jag har ingen som helst koll på barnböcker. Jag har släpat upp en del till stugan, men de som Sara gillade när hon var liten känns numera rätt tröttsamma för både mig och barnen.

 6. Synd att vi inte bor närmare, jag har rensat bort massor av böcker som sorkarna har vuxit ifrån (lillsork är ju snart 4,5 år). En del ska väl gå till kusinen som väntas anlända i mars, men om vi inte ska dränka flickebarnet i böcker behöver jag lämna lite på annat håll. Nåja :)

  (Och Gruffalon är underbar!) Pelle Svanslös går bra här också, lite till min förvåning faktiskt, hade inte väntat mig det när vi provade. Och storsorkarna är tokiga i Bröderna Lejonhjärta, Ronja Rövardotter och så LasseMajas detektivbyrå-serien. Själv väntar jag otåligt på att de ska bli gamla nog för Harry Potter.. :D

 7. Kollade efter Petter och hans fyra getter på biblioteket tidigare idag, men hittade den tyvärr inte.

  Ta med pojkarna till biblioteket, jag och Rufus går dit en gång i veckan, han älskar det och kan vara där i timmar :o). På barnavdelningen kan man klä ut sig, spela spel, lägga pussel, rita och så läsa förstås.

 8. Kristin: Jag har också tänkt ibland att det är synd att det är så långt mellan oss, jag gillar ju dina barn trots att jag inte har träffat någon av de tre. Pelle Svanslös har jag en bok om, jag ska prova att läsa den. Walle är ju 4 och ibland vill jag gärna läsa böcker för lite äldre än till en fyraåring – jag märker ju att han inte är riktigt med i galoppen när jag gör så. Den där Gruffalon måste jag absolut köpa! Vilket utbud det finns numera till skillnad när Sara var liten.

  Maria: Den har jag! Den står på ”boklisten” i stugan och Walle älskar den!

  Alex: Tydligen är ”Petter och hans fyra getter” en bok från förr, alltså ingen ny bok, men jag tror att barnen kommer att älska den. Lättläst, på rim och inte alltför lång. Tro det eller ej, jag är ju en flitig bilioteksbesökare här i Bromölla och jag har tänkt gå till biblioteket i Bodafors i över ett år men det blir inte av. Oftast är ju mina dagar där fyllda av besök och barnpassning, tiden för mig själv blir minimal. Jag har tänkt länge på att jag ska besöka bibblan med Walle och Helmer, det får bli i Bodafors (som till min stora häpnad hade stängt i sommras – visserligen bara i två veckor men något som jag aldrig har varit med om tidigare).

Kommentarer inaktiverade.