2015

Ett fint år. Ett mycket fint år. När jag ser tillbaka på bilderna kan jag nog säga att det varit mitt bästa år någonsin. Jag släpper in Janne allt mer och börjar lita på honom, jag inser att det behövs kompromissa då och då och vi har det riktigt bra tillsammans och jag hoppas vi får många år på det här sättet.

Barnbarnen – inte visste jag att jag kunde älska de två små som jag gör. De är de finaste i livet och de som jag älskar klart allra mest (förlåt Janne om du läser detta). Jag har fått mycket gjort i stugan, om det största 2014 var luft-vatten-pumpen var det största under 2015 staketet. Jag är glad över att jag har haft tålamod att skapa innehållet i stugan med hjälp av hittat, överblivet och begagnat.

Sy. Ja, inte har jag insett att jag har sytt rätt mycket i alla fall. Tiden i Bromölla blir ju mest till att jobba, städa åt mina föräldrar och det känns som om tiden inte räcker till att sy, skapa och pyssla som jag önskar.

När jag köpte fåtöljen till hallen i stugan trodde jag nog inte att den skulle bli precis som jag drömt om, en fin plats där vi sitter med barnen och läser sagor.

Jag kan inget annat än att vara tacksam, nöjd och glad för ett fint 2015. Det är nästan så att jag blir rädd.

Kärlek!

För de som vill se tidigare år (från 2007) är allt samlat under etiketten ”Sammanfattning av året”.

Januari 2015 – jag målade tak och väggar i vardagsrummet i stugan, Janne gjorde en bänk till mig. Tyvärr blev taket flammigt och Janne sa att jag slarvat, det gjorde mig ledsen. Jag kunde knappast slarva för taket består av mindre plattor och jag målade en i taget. Det hela slutade med att jag fick slipa taket och måla om det mina första dagar under semestern. Jag hade äntligen fått ihop pengar till den stora runda mattan som jag har i hallen. Det blev en succe och barnen leker ofta på den, hundarna sover där på nätterna och den ger ett mysigt intryck i en annars rätt stor hall. På auktion lyckades jag ropa hem en träback av okänt slag som kommer från Carlshamns bryggeri (jag är född i Karlshamn). Nu fungerar den som presentpappersförvaring i stugan.

Andra varvet

1

Mattan på plats

Träkasse

Februari 2015 – Janne satte upp en fondtapet åt mig, jag köpte en gris till Walle och det var snö! Walle fick en krokodilkostym och Janne kom till mig i Bromölla Alla Hjärtans Dag när jag hade dekorerat med hjärtan i köket.

Huset i snö

Tjuren

Helmers gris

Krokodildräkt

Girlanger

Mars 2015 – jag köpte ett litet bord från NK, en gammal serie som heter Triva. Jag tömde en extratoalett och satte upp hyllor för källsortering istället. Det fungerar som ett sorts förråd. Älghornet kom på plats och jag satte upp tavelramar för mina finaste böcker. Pojkarna fick gula gummistövlar och jag sydde mössor som passade till. Över en helg tog jag hand om Nemo, men det gick inget vidare. Världens finaste och snällaste Nemo vankande omkring som ett spöke hela natten och vi kunde inte sova. Han gnällde och gnydde, antagligen för att han är van att sova ute.

man

Bord Nordiska Kompaniet Triva Elias Svedberg

7

1

stovlar

Mössorna klara

Nemo

April 2015 – Jag firade Valborg i stugan och när vi kom till brasan var den redan utbrunnen. Trist. Däremot fick Walle åka brandbil. Jag sydde klänningar och älskade den med gröna äpplen, den röda med vita prickar blev en aningens för kort (men jag hade den till vita piratbyxor). Jag sålde alla fina skor som jag inte längre kunde använda. Ledsamt, men det var en fas i mitt ”städa ur saker jag inte använder”. Jag grävde större land och jag köpte en begagnad vagn att ha till Helmer, den yngste av mina barnbarn och som fyllde 1 år den 6 april.

Walle

Båda klänningarna

grona500ex

Framåt kvällen

vagnen

helmer1

Maj 2015 – jag köpte en unik gunghäst till Helmer, Janne hjälpte mig att bära ut en bänk som stått inne i garaget och helt plötsligt hade jag världens bästa trädgårdsbänk precis som jag drömt om. Jag sydde så fort jag fick tid över och jag och Janne tog tag i det där att sätta staket runt dammen hos Sara och Oskar. Janne deltog i ett jaktprov med Krut, men han var för ung och det gick inte bra – ett snöfall under natten gjorde det än svårare.

En gunghäst till Helmer

Garaget

Fjärilsklänning

Två tröjor

Janne och Walle

janne

Juni 2015 – tröjan till Walle blev äntligen klar. Jag fortsatte att sy, bland annat pyjamasbyxor, en klänning i tyg från Ikea och så sydde jag ett linne av en gammal skjorta jag köpte på secondhand samt randiga kuddar åt Sara. Jag passade barnbarnen och stackars Krut fick gå omkring i en kedja eftersom jag ännu inte hade staket runt tomten.

e

Pyjamasbyxorna klara

Klänning A-modell

Linne av en skjorta

Helmer

Kudde

Juli 2015 – staket köptes in för dyra pengar och Janne fick ta det största lasset. Vi slet båda två hårt under några dagar och det tog musten ur mig. Hundarna fick spatt när staket var uppe och de släpptes fria. Första hallonen kunde skördas, vilken lycka! Det blev precis som jag drömt om när jag såg Walle och Helmer skymta mellan all grönska när de plockade bären.

Jag köpte ett skrivbord på loppisen i Grimstorp och i slutet på månaden köpte jag en fåtölj till hallen. Fåtöljen hade jag drömt om ett bra tag och det blev precis som jag önskade där också, vi har tillbringat många timmar i den med att läsa böcker. Jag ordnade en sommarfest och barnen fick en stor sandlåda, Walle fick en grävskopa och Helmer en Bobby Car. Alla var nöjda och glada. Poolpartyt hos Anna-Lena inte att förglömma.

Hörn tvättstugan

hus1Full fart i grönsakslandet

Hallon

Skrivbordet

Fåtöljen

Dag 4

Walle

Augusti 2015 – det är få cykelturer jag har gjort i Småland och jag vet inte varför, tidigare cyklade jag ju jämt och ständigt. Jag ordnade en fest för Janne som tack för att han hjälpte mig att sätta upp staketet. Han fick jaktbyxor och jacka som tack.

Solen strålade inte allt för ofta från mitten av juli till mitten av augusti (det regnade i stort sett varje dag), men de två sista veckorna av min semester var fina. Jag satte upp rådjurshornet av papp som jag köpt på museet i Jönköping. En regnig dag gjorde jag i ordning det extrarum som fungerat som förråd sedan jag flyttade in. Jag och Janne var på bröllop och barnbarnen var hos mig med jämna mellanrum.

fest

jag

Walle 19 augusti 2015

Helmer på lekplatsen i Bodafors

museum

l2

b

tur

tva

September 2015 – jag sydde ytterligare en klänning och tröjor till barnen, köpte litet bord och stol på auktion och en tavla i en liten affär i Bodafors. Janne hade ingen i sitt jaktlag som kunde delta i en tävling och placerade mig i laget, jag bommade inte en enda gång och hade rätt många efter mig. Bromölla fick en tavelvägg – äntligen!

Auktionsfynd

Bengt Claésson

Skytten Eva

A-linjeklänning

Bilder

Oktober 2015 – jag monterade en gungställning som jag köpt begagnad, eller kanske mer rätt var det Janne som skruvade och jag assiterade. Jag sydde en tigerdräkt till Helmer. Jag njöt av fina pennor som jag köpte i Kristianstad och i stugan njöt jag av att pyssla. Älghornen fick vita blommor för att mjuka upp en aning och den kallas nu för hippieälgen. Med jämna mellanrum städar jag barnbarnens rum helt och hållet. Jag tyckte att de små stolarna gjorde sig så himla bra under tavellisterna med bilder.

gunga

helmer

mandala

Hippieälgen

Pojkarnas rum

Två pinnastolar till barn

November 2015 – jag hade vid det här laget haft stugan i två år och äntligen kunde jag börja pyssla med småsaker. Fåglarna hamnade på en gren, en tavellist för böcker kom upp på väggen där jag haft ett tyg tidigare, jag köpte springcyklar till barnen och en ny tavla av samma konstnär som den tidare (Bengt Claesson, en lokal konstnär från Malmbäck). Jag målade en hängare vit och hängde upp mina barntofflor och små skinnskor ovanför dörren in till vardagsrummet.

faglar

skor

Balanscykel

Stugan

Stugan

Stugan

Bengt Claesson

December 2015 – jag stickade mig en mössa och gjorde nästan klart en halsduk i samma mönster, jag blev mycket nöjd. Grenen med mina egensydda fåglar fick blad av kräppapper. Det blev ytterligare en liten pinnastol och Janne, som har världens bästa klister, hjälpte mig att fixa till så att de blev stabila. Walle fick begagnat Lego. Mina barnbarn och jag – som jag älskar de där två små liven! Dessutom har jag aldrig skrattat så mycket som när jag försökte ta en bild på mig, Janne och barnbarnen. Jag tjöt av skratt! På julafton kom Janne och han hade den finaste lilla ask med otroligt fina små örhänge som jag älskade med en gång.

6

liten

Mössa

Barnbarnen

stolar

vitre500

julklapp