Ekonomi

Hästsko

Så är jag där igen.

Vis av erfarenheten. En gång hade jag sparat ihop 4000 kronor, det var städpengar från min mamma och det var en och annan hundralapp som jag fick över. När jag blev bjuden på ett klädparty av människor jag verkligen gillade köpte jag en mockajacka och stövlar för de pengarna – som jag ångrade mig. Jackan har jag bara använt några gånger och stövlarna var visserligen bekväma, men de tappade ”flagor” av det som skulle vara skinn.

En dyr läxa.

Jag har fortfarande inte köpt den duffel som jag hade tänkt spara till (den kostade upp mot 8000, men att spara till en sådan sak var bara roligt – jag var alltså halvvägs när jag tog fel beslut). Nu har jag sparat till golvlampa, fåtölj och en skrivbordslampa. Vid nästa lön kan jag köpa de där tre grejorna som jag trängtat efter ganska länge.

Fast nu inser jag att jag skulle kunna låta bli att köpa.

Istället fortsätta spara och med möjligheten att installera en pool vid stugan eller solceller på taket. Det handlar om att välja. Hela tiden är det prioritet. Att småshoppa gör jag så gott som aldrig, jag lånar mina böcker på bibblan, lagar min mat hemma…ja, ni känner till min filosofi. Det är förstås nödvändigt för att kunna ha två ställen att bo på.

Men jag inser att jag skulle kunna spara betydligt mer.

Sluta handla saker till barnbarnen, skippa köpet till lägenheten och kanske ha en pool sommaren 2017, eller solceller på taket.

Det handlar om att prioritera. Ibland är det svårt, det gäller att ha fokus på målet – men vad gör man om det finns flera mål? Och vad i hela världen kan jag inte nöja mig med det som jag har? Å andra sidan kan det vara klokt för själen att ibland nå sitt mål och göra slag i saken. Nu tänker jag på det som är mindre än solceller och pool.

Jag drömmer och det är först en ledig vecka i Småland innan jag bestämmer mig.

2 reaktioner till “Ekonomi”

  1. Du verkar ha sån grym stenkoll på din ekonomi, jag är otroligt imponerad. På slutet har jag bloggat om min frustration över att (inte) få pengar över, trots hyfsade inkomster. Tänkte fråga om du skulle kunna tänka dig att berätta hur du lägger upp ditt strukturerade sparande? Bara om du vill så klart.

  2. Morelia: Det bästa jag vet är att skriva om ekonomi – eller jag gillar det i alla fall. Jag ska göra ett inlägg om hur jag fixa min ekonom inom de närmaste dagarna. Tack för att du frågade, jag gör det så gärna.

Kommentarer inaktiverade.