Kompostdag

bokashiblogg

Idag var det dags.

Jag har sex hinkar från Bokashi, de fyra har väntat på att få bli tömda (en av de sex står i köket i min stuga och en annan i min lägenhet).

boksahiblogg2

Jag gräver en djup fåra och lägger jorden i skottkärran, inte all jord för då hade jag inte orkat rubbat den – men det mesta. Jag häller innehållet från en Bokashi-spann i fåran. Jorden från nästa fåra åker i den första för att täcka komposten. När jag så kommer till sista fåran som ska täckas med jord tar jag den på skottkärran.

Fiffigt! Inte sant?

boksahiblogg3

Här syns nya potatislandet uppe till vänster. Hallonen skymtas och vitlöken kan möjligen anas. Framför skottkärran är den del där jag ska odla grönsaker, jag köper fröer och plantor av det som jag tycker är skoj. Egentligen tror jag inte det finns någon större ekonomisk vinst med att odla så här lite själv.

I pallkragen har jag sandblandad jord.

Förhoppningsvis ska kryddorna trivas där, förra året hade jag väl gödslad jord och det var enbart dillen som kom upp, men den var i och för sig otroligt fin. I Bokashi-hinkarna som jag valde att köpa finns en liten kran som jag öppnar och tappar ut vätskan som bildas i botten, den är enligt utsagor effektiv och fylld med bra-för-jorden-grejor.

Den blandas med vatten och i år fick hallonplantorna en rejäl dos precis som vitlöken.

Jag har bara haft Bokashi sedan jag köpte stugan och innan dess kunde jag inget alls om odling. Det jag vet med säkerhet är att daggmaskarna har ökat rejält i mängd sedan jag började gräva ner Bokashi-kompost.

Jag gräver ner det jag samlat på mig under vintern på vårkanten.

På hösten gräver jag ner den kompost som är klar från sommaren. I stugan går det åt några spannar, i min lägenhet där jag huserar på egen hand räcker det med fyra hinkar för ett år – jag har bara en i taget där och det fungerar bra för mig.

Kärlek!

2 reaktioner till “Kompostdag”

  1. Det var ett fint inlägg. Vad inspirerad jag blev av att pröva Bokashi till min ”hemska” odlingslott som behöver en rejäl omgång. Tack!

Kommentarer inaktiverade.