Det bästa

plan4

Att ha en trädgård.

Jag har alltid längtat. Alltid. Inte bara blommor utan lika mycket efter ett ställe att odla potatis och annat. I fredags, innan jag gick upp till Jannes hus, kände jag verkligen att jag skulle kunnat hålla på hela kvällen och att jag gärna hade gått där i en vecka till. Altanen känns tuff, men i princip allt annat är bara härligt. Altanen blir härlig och det är tack vare Janne.

Jag blir bara mer och mer förtjust i honom.

Någon sa att ”är han inte lite intensiv”, men för mig är det en höjdare med en man som gör något. Inte bara lämnar mig för att sköta mitt på egen hand efter en natt. Han finns där för mig. Själv är jag ju nästan lika intensiv. Jag gillar att göra saker, både pyssel som till exempel när jag gjorde papier mache (och det ska jag fortsätta med) och att bygga och fixa i trädgården.

Jag älskar det!

Bilden visar en idé jag har om rabatterna och mina blommor. Clematisen fanns där när jag tog över stugan, fast jag visste inte. ”Det ser ut som ogräs”, tänkte jag men lät det vara kvar för jag hade ju så lite blommor. Jag satte upp en spaljé och när jag kom till stugan två veckor senare blommade en Ville de Lyon för fullt. Där ser man, så var det med det ogräset.

Tulpanerna är två olika sorter och med två olika höjder och innan de blommar kommer vita hyacinter upp. Superfint. Jag har lärt mig något – att blanda vårlökar men kanske hålla mig till en eller två färger. Nu är det ju så att något fulare än utblommade tulpaner får man leta efter – ja, vårlökar i sig. På någon sida har jag läst att Akleja är bra för den växer upp lagom till att tulpanerna vissnar ner. Mina planer är nu att köpa Akleja och sätta några (två eller tre) runt den här gruppen av tulpaner och hyacinter.

plan1

Här syns den västra gaveln och körsbärsträdet i full blom.

Första sommaren hjälpte Oskar mig att ta ner en hägg som stod tätt intill huset och missfärgade vindskivorna. Nu återstår några vissna stubbar, men de lär försvinna så småningom eller ger jag och Janne mig på dem  i höst. Där är det tänkt att jag ska ha två äppelträd. Jag har valt ett Aroma och Janne vill ha ett Ingrid Marie, en fin symbol för mig och honom.

Dessutom tror jag att Aroma är en tidig sort och Ingrid Marie lite senare som dessutom går att förvara.

Här syns också Jannes installation av kompostgaller som gör att hundarna inte kan rusa fram till gatan när någon går förbi, vi skulle ju aldrig hinna med som jag skrev i ett tidigare inlägg. Körsbärsträdet står på tomtens nordvästra hörn och det blir en liten hörna som är vildvuxen och jag inbillar mig att barnen kanske kommer att gilla den där hörnan. På vårkanten är den fylld av vitsippor, scilla och snödroppar. Framför den där hörnan växer syrener och där finns ett snöbollsträd (egentligen inte ett träd utan en buske, men det ser ut som ett träd).

I hörnet på huset har jag planterat en clematis som heter Miss Bateman. Den är vit och storblommig. En likadan har jag satt i andra hörnet (mot gatan). Nedanför växer en julros, en limegul julros (även kallad klockjulros). Jag har tänkt att utvidga rabatten och göra den djupare. Längs med kanten ska jag plantera Iberis, en vit kantblomma som gärna sprider sig och doftar gott när det är dagg (säger de som kan det hela).

Den vita Miss Bateman som klättrar, de vita Iberis längs med kanten och så tänkte jag sätta dit några blå riddarsporrar. Det blir bra hoppas jag. De tidigare åren har jag ju inte haft så många blommor och det har varit tidiga blommor och efter det så har det inte funnits något. Riddarsporrar blommar i juli till september och jag tror att det blir bra.

plan2

På den här bilden syns det tydligt var doftschersminen stod.

Det är den yta som bara består av jord, det tog mig och Janne två timmar att gräva upp roten. Sedan fyllde jag hålan med sten och jord, vattnade, lät det sjunka undan och innan jag åkte i lördags sådde jag gräsfrö och vattnade.

Här syns också den buske mitt på gräsmattan som jag undrat vad det var.

Den var kapad längs med knölarna när jag tog över huset, när sedan jag och Oskar kapade häggen vid gaveln fick den stryk igen och jag klippte ner den igen. Förra sommaren var den bara grön och jag funderade på vad det var för växt, jag fick många förslag men Karin från den by där jag växte upp sa att hon trodde det var en ”Blomma på bar kvist” – så är det också. Läser du det här Karin så skickar jag ett varmt tack till dig.

Jag ska alltså göra rabatten djupare.

Men jag tänkte också ändra formen runt Forsythian, jag tänkte gör en böljande form på något sätt, lägga dit några av de stora stenar som jag och Janne grävt upp och sedan fylla på med någon sorts blommor. Någon blomma som växter skirt tillsammans med stenarna. Kom gärna med förslag.

plan3

Och så till sista bilden som handlar om mina planer på framsidan.

Längs med staketet mot gatan tänkte jag ha rosor. Bredda rabatten (nu är det mest jord som jag försökt snygga till efter staketbygget förra sommaren) och fylla med gula eller ljusa rosor. Än har jag inte bestämt mig för att bara ha rosor eller samplantera med någon annan växt. Kom gärna med förslag på något som är snygg med gula eller ljus rosor.

Fast nu ska jag försöka vakna till liv.

Det känns som söndag. Jag jobbade ju hela dagen i går och nu är jag trött. Dock har jag sovit riktigt gott i natt, vilket inte är så konstigt för jag sov bara två till tre timmar förra natten. Jag ska laga lite mat.

Ibland funderar jag på om den här totala skillnaden mellan stugan och lägenheten är bra för mig. Det är en stor skillnad. I stugan är allt rörigt, hur jag än jobbar på lyckas jag aldrig hålla den ordning jag har här i Bromölla. Leksakerna till barnen flödar över, möbler jag har renoverat är inte helt klara, skåpet där jag förvarar verktyg som hammare och liknande är en enda röra, garaget ser ut som ett bombnedslag, köket ska göras om – allt tar tid och det känns halvfärdigt med möbler som är begagnade och udda ting.

Men stugan lär mig tålamod och jag har Janne.

Han är finaste mannen i världen.

 

Kärlek!

4 reaktioner till “Det bästa”

 1. Skillnaden är nog hur bra som helst. Du får ju det bästa av två världar, både intensiv nära samvaro med barnbarn och viktig ensamtid!

 2. Så himla fint du har det! :)
  Akljean – ack så vacker, men ett ogräs som fröar av sig precis överallt…
  Vill du dölja tulpaner så är Hostan/Funkian åxå ett bra alternativ. Den sköter sig själv och är fin ända tills frosten kommer. Finns massor av olika bladkombinationer och trivs i princip överallt.
  Längs staketet – varför inte några miniträd så det blir lite höjd…? Finns hur många fina som helst och emellan dem kan du ju både plantera eller lägga sten.

  Du kommer nog på något fint <3

 3. Carina: Tack, jag ääääälskar mitt lilla hus och nu blir det ännu finare för jag har ju köpt saker på Mosaik-shoppen!

  Hostan. Ja…jag börjar fundera på varför bara ett enda blad kommit upp av de jag köpt. Mammas har ju redan börjat bli fler decimeter höga.

  Aklejan….jag önskar inget annat än att de fröar av sig, jag behöver växter i trädgården!

  Tänka sig, jag gör som du beskriver. Istället för en lång rad med rosor väljer jag tre småträd, några gröna buskar och så kombinera med rosor. Fast du vet ju redan det där!

Kommentarer inaktiverade.