Min trädgård

framsidan2

Staketet har kommit upp.

Istället för ett kompostgaller har jag köpt staket och Janne har satt upp det. Nu kan varken barn eller hundar komma till framsidan om vi inte öppnar. Bra på alla sätt och vis. Det allra bästa är att jag nu har ett rum i trädgården som jag kan göra något alldeles häpnadsväckande av. Eller häpnad och häpnad… Jag hoppas jag lyckas få till en liten doftträdgård, växter som trivs i skugga (det är sol några timmar mitt på dagen). Ännu har jag inte några direkta idéer, det kommer säkert.

Busken är en hägg som jag klippte ner, det lutade mot huset och gjorde vindskivan grön. Det har slagit ut rotskott, men jag ska förstås ta itu med det också.

framsidan3

Fördelen med att vara ledig i början på maj, som jag var i år, är att förberedelserna inför sommaren som att fixa till gräsmatten och plantera blomsterlådor sker i rätt tid. Nu prunkar det både här och där. Lite har jag köpt men det mesta är fått av Irma eller Karin.

Längst ut till vänster är det limefärgad julros sedan kommer jättedagkåpa, båda de växterna har jag fått av Karin här i Bromölla. Bakom julrosen finns en liten löjtnantshjärta som jag fått av Irma, plantan är lite men klarar sig. I spaljen längst till höger växer en Miss Bateman, en clematis som är vit. Jag köpte den i våras och jag hoppas att den kommer att växa rejält nästa sommar. På den andra spaljen växer två olika sorters clematis, en heter Ville de Lyon medan den andra har jag ingen aning om. Den har fått stå kvar på samma ställe och nu har den växt upp till taket.

Den gula praktlysingen kommer från Mona, en bytesaffär, och bredvid en gul svärdslilja (?) som jag fått av mamma. Hon hittade något som såg halvdött ut, hade jag vetat i dag hade jag lagt i blöt en halvtimme – trots allt växer det i alla fall. Min tanke var att jag skulle ha vitt och gult på framsidan, men jag får nog lägga till rosa. Framför praktlysingen syns några blad, det är en gul daglilja som har blommat över (den kommer också från Irma).

framsidan1

Karin i Bromölla sa att det måste finnas buskar också, därför har jag låtit den här Forshytian stå kvar. Något måste göras med den för den har ingen styrsel över huvud taget.

framsidan4

Och en sista bild.

Här syns Ville de Lyon på den tredje spaljen. Den fanns när jag flyttade in fast jag trodde det var ogräs. Kärleksörten har jag fått av Janne, det var först till att fylla upp och för att jag inte hade något som förgyllde hösten. Några mindre plantor har jag fått av Irma, en prästkrage, en rosenstav (? och en som jag inte minns namnet på just nu.

Det här inlägget var nog mest till mig själv, jag tog bilder för att komma ihåg vad som finns i mina rabatter. Minnet är kort och jag har glömt bort och därför ger jag mig och har detta som en sorts kom-i-håg.

Nu till mitt arbete.

Det är en skön sommar!

3 reaktioner till “Min trädgård”

  1. Freja: Jag tänkte växter men skrev saker. Fast saker som jag fått är jag också förtjust i – de har ju också historia.

Kommentarer inaktiverade.