2017 – mål och tankar

dimma

Mina tankar inför 2017 – som ju redan är här – består mest av att behålla.

Motion och hälsa

Redan i slutet av augusti bestämde jag mig för att ut och gå. Innan 27 års ålder fanns inte en tanke på att ta ett enda steg i onödan. När Annica, en god vän från Lundtiden, var och hälsade på vid den tiden hade hon börjat jogga. Jag hängde på. Åh…jag var stolt när jag sprungit 1,5 km utan att stanna. Att jogga blev en längtan i mig. Jag fortsatte med det i ungefär tio år innan jag ramlade ner för en trappa på jobbet och skadade mig.

Det blev ett upphåll.

Tills jag hittade aerobicen. Det var min melodi. När jag flyttade till Bromölla under 2003 upphörde den träningen. Det fanns inte drop-in som i Kristianstad. Jag provade med promenader och strykträning, men det fungerade inte för mig. Efter att provat på att jogga igen med olika tekniker och nya skor gav jag upp, efter femtio meter kändes det som om vaderna gick av på mitten och sedan kunde jag inte gå riktigt på flera veckor.

Men som sagt – i augusti 2016 var det dags. Jag utmanade Mona om att gå minst trettio minuter tre gånger i veckan och att minska tre kilo i vikt till nyår. Jag hade nämligen gått upp cirka femton kilo på de tretton år jag bott i Bromölla. Mona fick en trasig höft och kunde inte fullfölja. Med hjälp av Runkeeper, Pokemon och viljan kom jag igång. Nu har jag minskat 14 kilo i vikt och mår bra, jag älskar – ääääääääääääälskar – att ut och gå, speciellt om jag har Lady med mig och en karta i fickan. Dessutom pratar jag med min mamma i telefon, istället för att känna hur det kryper i kroppen över att sitta still i soffan och lyssna på henne så går jag och lyssnar och det fungerar utmärkt.

Det märkliga är att de som kommenterat min vikt tidigare är de som säger ”nu ska du inte gå ner mer”. Haha! Jag har aldrig brytt mig om kommentarerna, jag har aldrig varit vacker och behöver inte vara det heller – det räcker fint med att försöka och kämpa för att vara en bra människa. Min kropp har jag alltid varit nöjd med, jag har ju en rörelsehindrad mamma och en frisk kropp är perfekt för mig. Dock är jag snart nere på den vikt jag hade innan jag flyttade till Bromölla, jag är mycket nöjdare och gladare i humöret och mår superbra.

Nu hoppas jag att under 2017 fortsätta promenera och att känna hur våren närmar sig för att inte tala om sommaren då jag redan ser fram mot att gå olika rundor som jag har hittat på kartan. Istället för att vara trött i huvudet och rastlös i kroppen drar jag på mig gympadojor och klär mig varmt för att ge mig ut, resultatet är en glad hjärna och en nöjd kropp.

Det var i augusti eller kanske i september som jag köpte boken ”Ett stekt ägg är också en måltid” och gissa om det blev en sorts bibel för mig. När jag är i Bromölla äter jag lakto-ovo-vegetarisk mat. Jag har ingen lust att bli hel-vegeterian för det blir alltid kött när jag är i stugan, men här i Bromölla fungerar det fint.

Jobbet

Nya utmaningar. Vi har nytt schema och utökning av arbetsuppgifter, jag kan nog säga att jag känner mig en aning ängslig. Jag hoppas jag får behålla jobbet.

Ekonomi

Jag har och kommer att fortsätta med att spara 10 % av min nettolön samt 50 % av de extra pengar som dyker upp då och då på grund av övertid. Mina PPM-fonder har ökat precis som jag önskat (de gick upp med 14 % under 2016 och det får jag vara nöjd med). Jag har samma mål i år.

Bromölla

I Bromölla vill jag ha ett nytt soffbord. Det kommer jag säkert i mål med under våren. Jag ska ge mig tid till att sy, det längtar jag efter. Promenera, sy och köpa nytt soffbord! Mitt syår 2016 var ingen höjdare, nästan inget alls. 2015 var desto bättre och roligare. Hoppas 2017 blir som då.

Stugan

Janne har lovat att bygga en trappa till mig, den ska vara så stor att jag och barnen kan sitt där och fika för det gillar vi. Dessutom ska jag tvätta huset (jag gjorde det sommaren 2014) för att sedan måla det. Vindskivorna på garaget ska sättas upp och målas en andra gång. Förhoppningsvis kommer jag att ha både bra jord och rosor att plantera på framsidan. Jag hoppas hinna måla tak och tapetsera i det sista rummet, det som inte är fixat ännu.

Önskelista
Äggklocka – jag har ingen, varken i Bromölla eller stugan.
Ugnsform till att baka t.ex. kärleksmums i. Jag har ingen i lagom storlek i stugan.
Tortellini-form – alltså en sådan där man lägger på degen och sedan fyllning i små hål. Ni fattar!
Mandolin av finare sorten. Åh…vill verkligen ha en sådan, den jag har nu skär jag mig rejält av med jämna mellanrum.
Soffbord till Bromölla.