Beslut

ennydag

Jag har bestämt mig.

Det får bli ett försök att betala mitt bostadslån under ett år. Jag inför köpstopp från och med lördag. Varför inte idag? Jag tänkte köpa mig ett par sneakers på fredag. Förlåt, men det är mitt beslut och jag kan köra igång det här projektet precis när jag vill. Det är det fina med att ha en egen ekonomi. Jag beslutar själv och det är underbart.

Igår gjorde jag en extra inbetalning.

Det är pengar som jag fått som ränta på en placering. Det var inte mycket då för fem år sedan, men räntan var skyhög i jämförelse med hur det ser ut i dag och pengarna var ju ändå tänkt som buffert när jag går i pension. Jag har tackat nej till vidare placering och fått tillbaka pengarna. Räntan betalades ut igår och fixade jag snabbt att de skulle gå till lånet.

På mitt skrivbord, alltså datorskrivbordet, ligger planen.

Avbetalningsplanen. Det blir hårt. Antagligen blir det extra lärorikt. Jag är peppad till tusen och glad att det kommer en lön nästa fredag och att jag dessutom har lite extra lön att vänta eftersom jag jobbat över i januari. I maj kommer också en extra slant, det är semesterersättningen för övertiden och skiftersättningen under 2016. För att göra projektet lite mer spännande inför jag alltså köpstopp. Förutom att jag tror att det blir en tankeställare kommer jag antagligen att känna det extra kul vid den här tiden nästa år – jag får behålla i stort sett hela lönen för mig själv och jag kan tänka mig en stor eufori. Det är bara att tänka tillbaka på känslan när jag betalade av mitt CSN på ett år.

CSN-skulden som jag trodde jag skulle dras med tills jag blev pensionär, den betalade jag på ett år.

Det var tufft men roligt.

Ja…jag har bestämt mig. Jag gör ett försök att betala mitt bostadslån på ett år. Istället för att ägna kraft åt att spara ihop till olika saker jag önskar mig ska jag längta till lönden för att se vad som blir över när jag har lagt undan 4000 till matkassa (jag använder inte allt av det till mat, snarare går det åt 2500 i snitt till mat – men jag vill ha lite utrymme..hmmm..är det fel tänkt?).

Nåja.

Nu kör jag!

Kärlek på det!

6 reaktioner till “Beslut”

 1. Camilla: Tack! Det är för mig alltid roligt med projekt, speciellt när någon står bredvid och skriker ”heja dig”.

  Kram.

 2. Heja, heja, heja!! :)
  Det är alltid roligt med nya ekonomiska mål och planer! Och du kommer fixa detta galant, så målmedveten som du är. Bra att du har lite rymlig matkassa. Då finns där lite att spela med och du har redan budgeterat för det. Alltså inget dåligt samvete för att använda de pengarna. (Japp, jag vet hur hjärnan funkar på såna som oss)

  Själv planerar jag redan för pensionen. Och jag tänker inte jobba tills jag är 65 eller 67. Har börjat investera i aktier och lusläser allt jag kommer över. Skall bygga mig en stabil utdelningsportfölj som förhoppningsvis skall kunna tidigarelägga pensionsåldern ett antal år.
  Tyvärr måste vi göra en riktigt stor investering i huset utvändigt. Både nytt tak och nytt trä runt om huset. Det blir dyrt och vi måste låna. Känns surt, allt annat vi renoverat fram tills nu har vi sparat till, men detta går inte.

  Lycka till med ditt köpstoppsår!!

 3. Aktier är lönsamt. Jag ärvde mina. Gick sen en kurs. De ökar i värde och dessutom går man utdelning.

 4. AnnA: Tack för hejarrop! Första extra inbetalningen har stoppats in i lånet och det sjönk rejält mot vad det brukar. Det ska bli en sport att avsätta pengar för att betala.

  När det gäller huset – ja, det är så att ibland får man låna. Jag har sluppit när det gäller stugan. Att investera i aktier låter hur spännande som helst, jag tror inte jag har riktigt ork just nu. Jag försöker titta till mina PPM-fonder istället, många bäckar små…ja, du vet.

  Lycka till!

  Tinto: Ah…jag tror jag minns att du skrivit någonting om att du gått en kurs i aktier. Fint det där!

Kommentarer inaktiverade.