Skriva

Fjäril

Jag har fått lust att skriva igen.

Här kommer en uppvärmningstext, en treminuterstext, från Författarkortleken. Där drar man ett kort och får början på en mening och sedan ska man skriva i tre minuter – bara skriva, inte fundera och tänka så mycket. Jag kan rekommendera Författarkortleken till alla som gillar att skriva.

Idag drog jag följande startmening: Den nya brevbäraren.

”Den nya brevbäraren var en gammal man. Det såg ut som om världens alla bekymmer vilade på hans axlar. Väskan han bar med sig var tung, hans högeraxel lutade på grund av det. Antagligen hade han varit brevbärare i många år men tagit sig upp i hirarkin och någonstans på vägen mött en ny chef som sökte ”unga och hungriga” medarbetare. Det är liksom på det sättet samhället är i dag, är du inte ”ung och hungrig” finns inget arbeta kvar till dig. Säg upp dig eller gå i pension.
Brevbäraren hade skulder.
Det hade han fått när han försökte få sin fru att stanna kvar i det mångåriga, barnlösa, äktenskapet. På en vanlig brevbärarlön kunde man inte åka till Thailand, fixa naglarna två gånger i månaden, köpa väskor för flera tusen och samtidigt betala amorteringar och elräkningar. När han var utblottad och banken hade tagit över hans hus hade också hans fru lämnat honom. Djupt skuldsatt och med det lägsta självförtroende i mannaminne hade han inget val. Han fick jobba vidare och i ur och skur, sol och snö – ja, i alla väder fick han gå till jobbet och axla sin väska och dela ut posten.
Trappa upp och trappa ner. Det var bara att trampa på.”

I efterhand tänker jag att det kanske ska vara en kvinna som är brevbärare? Ny blev det en man.