Lady som väckarklocka

IMG_0754

Jag är seg på morgonen.

Alltid liksom. Men i stugan är Lady hos mig (tala om dåligt samvete mot Krut, men det går inte att låta en tanke löpa till sitt slut för han kräver uppmärksamhet hela tiden), och hon väcker mig. Genom att försiktigt lyfta tassarna i dörröppningen till sovrummet, alltså tass och så tass och så tass. Vänder jag mig om så går hon sin väg för att komma tillbaka och utföra samma procedur en stund senare.

Det är skönt att komma upp tidigt på morgonen.

Förhoppningsvis blir det en vana när jag flyttar upp. Bara det ska bli spännande, det att se hur min tids-rytm förändras när jag slutar jobba skift efter tjugo år. I morse var det mörkt när jag steg upp och jag älskar att tända alla smålampor i fönsterna, tända en brasa och sedan släppa ut Lady i trädgården. Jag fixar hennes mat och sedan kokar jag gröt åt mig själv.

Det svåraste just nu och tiden som har varit i stugan sedan 2013 är just tiden.

Jag har aldrig kunnat slappna av riktigt för det är så mycket jag vill göra. Aldrig en riktigt lugn morgon för jag måste tvätta, klippa gräs, måla och annat. Det ska bli riktigt spännande att se hur både sömn men också lugnet i kroppen kommer att visa sig.

Idag hade jag tänkt ge mig ut i trädgården.

Fast det var frost och jag får vänta, det ska bli ett fint höstväder uppåt dagen. Igår väntade Sara och Helmer på mig när jag kom från tåget. Vi fikade och sedan när de åkt bytte jag om och gick ut. Jag har grävt i landet. Vänt upp och ner på jorden. Jag har läst att när man har lerjord är det bra att vända jorden innan frosten och kylan kommer. Andra jordar som sand behövs inte detta medan lerjorden fryser sönder och så blir den lättare att plantera i.

Jag grävde ner Bokashi också.

En liten del av mitt land ska innehålla vitlök. Jag gjorde som tidigare. Grävde en djup och bred fåra, lade all jorden i en skottkärra, hällde i en halv spann Bokashi, fyllde igen med jorden från nästa fåra och så vidare. Det var bara en liten bit och där växte potatis i somras. Nu har jag köpt vitlök och den tänkte jag sätta idag.

När Janne satte upp staketet tillsammans med mig.

Ja, då kom vi till ett ställe där han och hans bror slet i timmar för att få upp två stora stenar. De ligger nu alldeles i närheten av där de grävdes upp. Jag har tänkt att de ska få en plats i min trädgård men det har nu gått två år och de ligger kvar på samma plats. Men…igår mätte jag upp växthuset (som har gått från 9,8 till 11, 4 till nuvarande 14,1 kvadrat) och då bestämde jag mig för att gräva upp en liten bit av syrenerna som står alldeles bredvid. Där ska jag lägga en av stenarna, sätta en Budda på den och låta ett hav av blommor (drömmeri, drömmera) växa upp runt om honom.

Så…nu har jag massor av lökar att plantera idag.

Närmare bestämt 240 stycken. Och en rabatt som helst ska bli klar för att stenen ska komma på plats och knölar (köpt billigt på Ica) ska ner i jorden. Fast jag behöver dammsuga, torka golvet (dessa hundar) och jag vill gå en promenad med Lady för det lugnar hjärnan – förhoppningsvis hinner jag med allt.

Och så tänker jag på de tre komposter jag har.

Hur det antagligen går en vecka till våren innan jag har vänt de klart, för jag har inte gjort någon kompost med känsla utan bara kastat ner allt i kompostgaller-burar. Och så tänker jag på växthuset, det som jag ska ge mig själv som en present nu när jag ska bli ledig och så tänker jag på lägenheten som ska säljas och hur besviken jag blev på mäklarens utgångspris (ska jag ringa upp och ända till ett annat pris?).

Om jag ändå slapp alla dessa tankar och funderingar.

Alla spänningar och moment. Jag ser fram emot att koncentrera mig på blommor och grönsaker, på gräsmattan och hämta barnbarnen, på att lära känns skogarna och trakten som i min egen ficka. Och i allt detta står min fina Janne som en stadig ek.

Kärlek!

2 reaktioner till “Lady som väckarklocka”

  1. När vi skulle sälja huset tog vi hem tre olika mäklare för värdering av huset, för att diskutera arvode och för känna av vilken vi gillade bäst. Mitt försla är därför att du kontaktar en annan mäklare också.

  2. Nori: Tack. Jag har tre mäklare att välja mellan. En har fått flera anmärkningar, nummer två var otrevlig när jag för många år sedan skulle köpa hus i Bromölla. Den som kvarstår är en ordbajsare, jag har frågat flera gånger varför han satt ett lågt pris och han pratar och pratar men när jag lagt på luren tänkte jag ”vad svarade han egentligen”.

    Men men…det är jag som bestämmer och jag har ingen brådska. Kan han inte sälja det till ett pris jag är nöjd med så får det vara.

Kommentarer inaktiverade.