Yarden av Kristian Lundberg

Jag har alltid gillat den gamla arbetarkulturen.

Ja, att läsa om den. Ivar Lo-Johansson, Salje, Harry Martinsson och Vilhelm Moberg för att nämna några. Det är grått, svart, fattigt och de går kvällskurser och kan inte försörja sina barn, det är kvinnor som bli slagna och de som lyckas ta sig ur eländet blir ofta utstötta.

Klassresa kallas det.

Yarden av Kristian Lundberg, är en moderna arbetarförfattare. Kan man kalla det så? Först tänkte jag ”vad är det här för grått och trist”? Svaret är en modern arbetare, men med låg lön och den nya sortens anställning – nämligen från ett bemanningsföretag.

På min arbetsplats sker samma sak, fast de kallas för konsulter.

Det är en lättläst och bra bok, den handlar om hur jobben tynger själen, hur arbetare utnyttjas och vid jobb som innebär märkliga arbetstider blir tröttheten stor och ingen ork finns kvar att göra något annat men än det mest nödvändigaste.