Pensionen

Jag ser fram emot att gå i pension om tio år.

Nu fylls mina lediga dagar och jag får boka – liksom stryka med en tjock penna i agendan – om jag vill ha en ledig dag hemma. Å andra sidan har jag upptäckt att mitt jobb mer och mer fyller en stor funktion. Det beror på olika saker, men en  stor del har naturligtvis med mig själv att göra.

Det är en tuff insikt.

Ödlorna på bilden finns på torget i Bromölla, där finns även ”Världens minsta galleri”, tre sälar som plaskar i vatten, ett klockspel, en liten glasskiosk på sommaren, stora kastanjeträd samt en riktigt ful kiosk (fungerar som pizzeria) i ena hörnet. Det är ett fint torg i mina ögon. Från början var det ett fyrkantigt och stelt torg som påminde om Sovjet av någon anledning, numera är torget fint men utan att ha plockat bort fyrkantigheten som är orginalet.

Jag har varit på jobbet två dagar på raken, jobbat med mina bästa kollegor, haft två sommarjobbare bredvid mig och i dag är det dags för nattpasset – det vill säga lite sovmorgon och en tvättstugetid.

Solen har strålat och jag har haft  klänning på mig, allt är lite lättare när solen skiner. Min ”ångestklänning”, den där dyra, tog jag på mig i går. Det blev en del komplimanger och det gjorde mig glad, jag är svag för smicker. Klänningen är ett riktigt bra köp, om än dyrt, för den är fin till alla fester och studentkalaset jag ska gå på, men inte finare än att jag kan ha den på jobbet.

Nu ska jag fortsätta dagen och när maskinerna rullar runt måste jag fixa en del saker. Nu är det dags för frukost, i andra vändan ska jag cykla till kyrkogården, i tredje vändan till Ica, i fjärde blir det Apoteket. Allt ska vara klart till tre då jag behöver sova inför nattpasset.

So lång!

3 reaktioner till “Pensionen”

 1. Det är många människor idag som efter pensionen fortsätter i arbetslivet, men mer på egna villkor. Veteranpoolen, något extrajobb. Tror inte bara det handlar om pengar, utan även det där att vara behövd eller befinna sig i ett socialt sammanhang.

 2. Ja, folk är olika. Jag som nyss (sommaren 2010, men det känns som nyss) gått i pension njuter av att INTE vara behövd! För är man behövd har man också krav på sig… det har jag fått nog av under 40 år, ävem om jag älskade mitt yrke. De gånger jag dyker upp på skolan (för jag går italienskakurs där och är sekreterare i fritidsföreningen) kommer det fram elever och hälsar och vill prata, och det känns jättefint. Ibland känner jag knappt igen dem, för de ändrar sig fort i högstadieåldern! Växer, byter stil och hårfärg… ;-)
  Jag tycker det är underbart att vara pensionär, och att pensionen är rätt mycket mindre än lönen var tar jag som en utmaning. Jag hade sett till att skrapa ihop en buffert, och så bytte jag bil, kyl, frys, spis och dator innan jag gick i pension. Och lån har jag inte haft på bra många år, det är SÅ skönt!
  Jag har inte så stort behov att ungås med folk, men när jag tänker efter ingår jag ändå i en hel del sociala sammanhang. Styrelsen i bostadsrättsföreningen, fritidsföreningen på skolan, italienskakursen, ett tjejgäng som träffas nån gång i månaden (fast det har krympt, två av oss är döda) och så släkten och särbon förstås. Men det var mycket mer förr, och då jobbade jag ändå heltid!
  Jag har ju möjlighet att gå med i SPF eller PRO eller något annat i föreningsväg, men än så länge har jag inte tyckt att det har känts nödvändigt. Få se vad som händer längre fram.
  Du kommer säkert att trivas som pensionär, Eva, för du har ju alla dina kreativa sidor som kan få ta tid då! Målning, skrivande, fotografering… vem vet vad det mer kan bli!
  Det finns många goda ändamål man kan ge tid och kraft åt också, Amnesty eller Röda Korset eller Greenpeace t ex.
  Livet blir vad man gör det till!

 3. Anne: Ja, jag kanske gör så eller öppnar jag upp min praktik igen och masserar på deltid.

  Tinto: Jag är också osocial, även om andra inte uppfattar mig så. Jag har alltid trott att jag ska njuta av pensionen helt fantastiskt mycket, men det senaste året har mitt arbete gett mig mycket och jag har börjat funderar på om jag verkligen kommer att tycka att det är roligt att sluta.

  Fast, jag blir nog som du. Tycker det är underbart skönt.

  Puss. Paketet lär nog komma i morgon (fredag).

Kommentarer inaktiverade.