Det låsta skrinet

Det låsta skrinet fanns i hennes tankar, hon kunde inte släppa det.

Ingen nyckel fanns att finna och att bryta upp det kändes fel, skrinet var ett fint hantverk med inbyggt mönster i olika träslag. Hon hade hittat det längst in i den bokhylla där hennes mor förvarat alla sina prydnadssaker, hon hade aldrig sett det och det var det enda som hon inte hade en historia kopplat till.

Hennes mor var en pratglad person, det kändes som om det inte var mycket som fanns dolt. I omgångar hade hon berättat sin livshistoria och det hände att hon suckat i det tysta när allt elände radades upp igen.

Men skrinet var låst och om det visste hon inget.

”Ska jag verkligen bända upp locket”, tänkte hon för sig själv. ”Nej”, var hennes svar. Nyckeln måste finnas någonstans, hennes mor måste ha gömt den någonstans. Hon gick in i sovrummet och tänkte att om det var någonstans där nyckeln fanns borde det var i den skänk som morfar byggt. Det innehöll många små lådor, det fanns fack och skrymslen, hennes mor hade förvarat smycken och krimskrams där och det var all vits i världen att leta där ytterligare en gång.

En timme senare gav hon upp. Ingen nyckel.

Hon hade dragit ut lådorna, trevat på insidan av väggarna i det gamla hemmabyggda skåpet. Inget. Absolut inget.

När hon skulle sätta tillbaka de små mörkbetsade lådorna fastnade en, det var den tredje, den gick inte att få på plats. Hon provade i de andra lediga facken, men det gick inte. Till slut förlorade hon tålamodet och både trött och ledsen knuffade hon in lådan med knytnäven. Det blev tvärt motstånd, istället for lådan for ut och hon svepte ilsket ner den på golvet.

Den landade med undersidan uppåt och där satt nyckeln. Fasttejpad. Det måste vara den rätta, storleken, gömstället och magkänslan sa att det var så.

”Nu ska vi se vad du har för hemligheter, lilla mamma”, tänkte hon och gick ut i det nästan oanvända finrummet för att låsa upp det exotiska skrinet.

7 reaktioner till “Det låsta skrinet”

  1. Fillan & Freja: Tack för uppmuntran. Det blir nog ingen fortsättning, jag tog ”Författarkortleken” och drog ett kort. Det går ut på att man ska skriva under tre minuter – helt enkelt fortsätta på de ord som står på kortet, i mitt fall var det ”Det låsta skrinet”.

    Jag har ingen aning om vad det var i skrinet – antagligen en riktigt tuff hemlighet. ;)

  2. Heidi: Haha! Nej, det skulle ta död på hela berättelsen – det finns något i skrinet, men jag vet inte vad. Ett foto och ett brev kanske? Kram!

Kommentarer inaktiverade.