Disappering nine

disnine

Jag har sytt lite i dag.

Janne sa: sy du, gör vad du tycker är roligt. Jag har klagat hela dagen på att jag är urlakad som en sill, trött, ögonen svider – allt det där beror förstås på den takt som jag har hållit tillsammans med Janne sedan semestern började förra måndagen. Känslan att alla dagar fram till och med söndag är fullbokade gör mig utmattad. Roliga saker, men hur kan det bli på det sättet att vi inte har hunnit med att cykla på Visingsö.

Nästa helg kommer Jannes barn till honom.

Och han börjar jobba på måndag. Fast nu är det onsdag och jag har hunnit med att sy tre delar av den teknik som kallas för ”disappering nine”, det handlar om att sy nio stora rutor i ett block och sedan delar man stycket i fyra lika stora delar och vips har man sexton rutor i stället. Lapptäcket ska heta ”Blå fart” eller något sådant.

En del bilder vill jag printa ut.

De falska fönsterluckorna och dörren behöver skrapas rent från färg och målas för att det ska se fräscht ut, jag vill baka bröd och bullar, umgås med barnbarnen och massor av annat. Men…just nu mår jag rätt hyfsat i alla fall, jag fick energi när Janne kom – jag kan liksom luta mig mot honom. Han är en underbar man.

Kärlek!

Kreativa veckan – 25

linne

Det var äntligen en kreativ vecka.

Om de senaste gått åt skogen fick jag till det, i alla fall lite grann. Linnet blev inte som jag tänkt mig, men jag har lärt mig mycket på vägen och att göra tryck känns superkul. Verkligen!

elefant

fodral2

Mest nöjd är jag med mitt fodral till läsplattan.

Nästa projekt är en tygväska med foder. Jag har börjat i dag – söndag – och jag tror nog att jag inte hinner få den klar för jag ska ju både jobba och åka till stugan. Å andra sidan har jag annat att presentera när jag är där. Tror jag.

Kärlek!

Sy

vaska

Jag tog ett krafttag.

Tv är inte min gebit, känner allt som oftast att det är bortkastad tid. Därför, medan jag väntar på att mina kläder ska bli klara i tvättstugan, har jag börjat sy. Fast jag känner att jag är lite urlakad. Det har varit en bra dag, jag har verkligen sugit essensen ur märgen. Nu låter jag det ligga kvar så här i köket.

I morgon får jag se om jag tycker det är ok.

Kärlek!

Linnet

linne

Monthly Makers har tema återbruk under juni.

Inte mitt favorittema precis. Jag tror unga människor gillar och tar vara på det vi redan har, precis som mina föräldrar. Däremot är min generation generellt mer slarvig med det. I och för sig är jag duktig på att källsortera, jag har ingen bil utan cyklar eller åker kommunalt, jag äter sällan kött, duschar snabbt – å andra sidan badar jag. Var och en får göra sitt bästa.

Förutom fodralet till min läsplatta har jag sytt ett linne.

Av två lakan som kostade 35 kronor vardera i en andrahandsbutik. Färgen som skulle bli puderrosa blev mer laxskär för att inte tala om att den kostade över hundra kronor. Till det köpte jag en stämpel. Det är en elefant som synes på övre bilden, den kostade 99 kronor. Något återbruk i rätta bemärkelsen är det inte.

Dessutom valde jag fel tyg.

Det är andra gången jag väljer för tjockt tyg till en klänning och jag lovar mig själv att aldrig mer göra om det misstaget. Jag har lärt mig något! Å andra sidan får jag till veckan vid brösten, jag läste i en av mina böcker om hur man skulle göra. De är så jäkla fina! Jag är också en riktig hejare på att klippa till snedremsor – de lägger sig fint i svängarna, men de ”putar” utåt. Jag ska se om jag kan få någon rätsida på det.

elefant

Facit:
1) Välj rätt tyg till det jag ska sy.
2) Jag är bra på att klippa till snedremsor.
3) Jag är mycket bra på att sy veckan vid brösten (jag orkar inte resa mig för att ta reda på vad det egentligen heter).
4) Trycka på tyg är superkul!
5) Jag måste fundera ut vad det är för fel jag gör när jag syr på snedremsorna för de putar utåt.
6) Jag ska sy dolda sömmar nästan gång.

Fodral

fodral2

Till månadens Monthly Makers har jag gjort ett fodral till min läsplatta.

Temat var återbruk och båda tygerna samt fodret är rester från när jag sydde mitt docksängs-lapptäcke. Det finns antagligen någon mall om hur man gör, en sorts arbetsrutin. Fast jag trodde först att det var som att sy ett lapptäcke, de sista momenten, med foder. Det var inte på det sättet – jag fick sprätta igen. Suck. Till slut kom jag på ett sätt som i alla fall gjorde det hela någorlunda ok.

Knapparna är från en sorts samling som mamma gav mig när jag inte fick Moster Vivans när hon dog.

Snöret känns som om det är i läder, varifrån det kommer vet jag inte men jag hade det i en av mina lådor. Enbart återbruk med andra ord.

Kärlek!

Projektet

klipp

Då har jag börjat på mitt Monthly Makers-projekt.

Lite sent, men har jag tur så faller alla bitar på plats innan det är dags att ”lämna in” resultatet. Av ett (eller kanske tar jag båda) lakan jag köpt på second-hand tänkte jag göra ett linne med både batik och tryck. Fast än så länge har jag bara kommit till att klippa.

Tyget är tvättat förstås, jag har strukit det och klippt till.

Fast jag gjorde fel. När jag ska tänka rätt för första gången och få ett projekt att fungera rakt igenom? Eftersom jag har spetsen längst ner är upplägget redan klart där. Det glömde jag bort och lade till sömsmånen på längden när jag lade ut mönstret som egentligen är en klänning.

Jaja.

Nu mjuter jag av franskrostat kaffe. Jäklar vad gott alltså! Alla borde ha en egen kaffekvarn och en mockabryggare, det slår allt i sin väg.

Nu till ytterligare en kopp och sedan fortsätter jag. Det borde inte ta så himla lång tid.

Kärlek!

Gammalt lakan

lakan

Det här är en bild på ett gammalt lakan.

Med spets och brodyr. Jag köpte det för 35 kronor och tänkte att det får bli mitt Monthly Makers-projekt. Jag har en idé! Tänk att det är någon, som förhoppningsvis med kära tankar, har suttit och broderat lakan och sytt dit spetsen, och alla gånger inte använt det ofta för det är felfritt, för att sedan hamna i en secondhand-butik. Å andra sidan kan jag förstå på sätt och vis, det är ju inte alla som går i gång på projekt och absolut inte många numera som använder överlakan.

Jag kan inte känna om det är linne eller bomull.

Det är slätt, väldigt slätt, när jag tar i det. Kanske beror det på att det är manglat. Hur som haver kommer jag att tvätta det i morgon och sedan på lördag ska jag ta tåget till Kristianstad och köpa batikfärg. Jag tänkte köra både batik och tygtryck. Min tanke är en ljusrosa färg där jag knyter batik-knutar längst ner och sedan kör ett tryck överst.

Vad ska det bli?

Jo, ett linne. Jag återbrukar mönstret till klänningen men gör det till ett linne med spetsen längst ner och sedan några batik-stjärnor ovanför spetsen och längs med halsringningen kör jag mitt första tygtryck. När jag ändå är i Kristianstad tänkte jag köpa ett par vita smala jeans som jag viker upp och har till den där korta klänningen.

Flera flugor i en smäll.

Fast nu kaffe och sedan sy. Idag har jag tagit det lugnt. Hämtat böcker på Posten, lämnat sopor till återvinningen, dammsugit lite snabbt, varit på banken och lämnat in pengar (mina och mina föräldrars gamla enkronor och femkronor), köpt årets första jordgubbar och en bukett blommor till mig själv.

Det är inte ofta jag är i Bromölla på ett sätt att jag hinner njuta av en bukett.

Men idag slösade jag lite pengar på förgängligt.

Kärlek!

Sprätta

kanske

Jag läste någonstans att sprätta upp gamla plagg som någon annan sytt kan vara lärorikt.

Förrförra sommaren köpte jag en röd linneklänning, redan då var den lite stor och den töjde sig. Under året har jag gått ner i vikt. Nu är den som en säck som hänger på mig. Jag har funderat och sedan tipsade Fredrika mig om en blogg där jag kunde läsa hur jag gjorde för att flytta ärmarna på ett plagg. Här finns den beskrivning.

Trots min besvikelse över att klänningen jag sydde igår blev för kort har jag nu hämtat mig.

Trots allt har jag inte sytt länge eller mycket. Därför är jag ju fortfarande ny. Jag ger inte upp, istället har jag sprätt upp ärmarna och i morgon ska jag fortsätta. Det fanns veck i ryggen och jag tänkte att jag kanske kan sy in den lite i livet.

Nåja.

Nu ska jag i säng. Trött som en gnu och jobb i morgon. Klänningen lär bli en blus, kanske förlängd eller som den här med smala uppvikta jeans. Jag får se.

Kärlek!

Lära mig

rosa

Usch och fy.

Nu räcker det! Jag har sytt flera klänningar i jersy, de har blivit bra även om en krympte lite väl mycket i tvätten. Jag har alla utom en kvar och den kastade jag för den blev urtvättad (ni vet, svart botten fick en konstig färg och nyans). Vävt tyg har jag gjort två klänningar i, en i från Olle Eksells tyg som jag köpte på Ikea och som var så tjockt att det verkligen inte lämpade sig för kläder. Den ingår numera i mitt lapptäcke jag sydde förra månaden.

Den andra klänningen sydde jag klar i dag.

Och den blev på tok för kort. Jäklar vad jag är snål ibland och då blir det dyrt för jag känner jag mig rätt kommer den här att hamna i soporna i ren ilska en dag framöver. Och med snål menar jag att jag köpte för lite tyg, det var inte speciellt billigt och jag tvättade det inte heller innan jag använde det. Nu får det vara slut med de där tokiga köpen.

Ovanpå det inser jag att sandalerna jag provade och köpte är i fel modell för mig.

Jäklar! Och jag köpte dem i Jönköping och kommer inte till stugan ännu på några veckor. Hur jag än bär mig åt så är de både obekväma och fel. Jag ska inte köpa något när jag är stressad. Aldrig mer. Det blir alltså för sent att byta dem.

Jag avskyr dagar som de här när jag inser hur tokigt jag har slösat bort mina pengar.

Klänningen. Ja, jag kan väl ha ett par tights till eller ha den som en strandklänning? Hör ni hur löjligt det låter? Strandklänning? Nej, tack! Tights? Nej, tack! Alltså, nu ska jag ha en kopp kaffe och plocka ihop strykbräda och tygrester. Klänningen kommer jag antagligen att klippa itu och spara till något annat projekt.

Suck.

Kärlek!

Söndag

sybingo

Jag har så hög takt i vardagen att det är svårt att sakta ner.

Idag är jag ledig och jag skulle cykla till mina föräldrar för att hjälpa min mamma eftersom hon i veckan fick handen i gips. Det var grått och kyligt i morse, regnet hängde i luften och jag bestämde mig för att stanna hemma. Min första lediga dag sedan jag kom hem förra fredagen. Det är så skönt, men också lite märkligt att varva ner från högt tempo. Det krockar lite i kroppen och själen.

Efter en god frukost.

Ja, då blev det så att jag städade i klädkammaren. Vek lite kläder fint i sina vinterlådor, sorterade bort två urtvättade vinterplagg, lade mina sju t-shirts och linnen i en fin liten hög, vek shorts och jeans och så vidare. När jag var klar log jag för mig själv. Det är så fint att inte ha mycket kläder, inte mer än att de får plats på en klädställning som är en meter (kanske lite mer) bred.

Jag kombinerar ihop utan problem för jag köper ju inte mycket och när jag köper blir det sådant jag gillar.

Då går det också ihop på något sätt, det passar tillsammans. Sedan strök jag tvätten från igår och satte igång med att sy min klänning. Där är jag nu. Klänningen klippte jag till förra sommaren, men jag har gått ner i vikt och kunde lätt klippa om mönstret och sedan tyget. Det hade varit svårare om det var tvärtom. Snedremsorna är klara, bystveckan sydda och strax ska jag ge mig på resten.

Den är antagligen för kort.

Jag lär mig. Att inte snåla när jag köper tyg. Jag trivs inte med korta klänningar. Alla är vi olika. Förutom att sy har jag fixat bostadslånet som skulle skrivas om, svarat på en inbjudan till ett bröllop och läst igenom reglerna för mitt nya körkort. Högarna är minimala nu – faktiskt har jag ingen hög. Om jag har rätt för mig är klänningen den sista surdegen och efter det ska jag ge mig på en väska med lappteknik.

Fast nu fortsätter jag.

Solen har börjat titta fram och jag kanske går ner till kaféet och köper en glass. Om de har öppet. Nya ägare sedan något år tillbaka och jag har inte riktigt funnit mig tillrätta med varken utbud eller öppettider.

Kärlek!

PS Hoppas Fredrika fixar ett nytt sybingo, jag är verkligen pepp på det. På min anslagstavla hänger det som var för två somrar sedan.