Jag är i januari 2018 i min själ

Mitt första januari i stugan – 2014

blogg

Granen står grön och grann i stugan.

 

Jag hade en gran. Det var Lasse och Mona som ville att det skulle bli jul för mig också. Lasse fixade gran och de skjutsade mig till Rusta en kväll mellan ju och nyår, jag fick massor av julpynt till granen för någon hundralapp.

Lasse äger skog och där gick jag och samlade ihop redan fällda små tunna björkstammar för att ha till ved framåt hösten. Inte visste jag då att allt föll på plats, Monas bror flyttade och jag fick köpa den veden för en ynka tusenlapp.

Andra varvet En kväll 1

 

Januari 2015 fick jag en bänk av Janne, jag ritade hur jag ville ha den och han byggde av material jag köpte. Fint med en snickare.  Jag tömde vardagsrummet och målade både väggar och tak, Äggskalsfärgat är fint, men det blir mer åt ljusbrunt (ingen trevlig färg) eftersom fönstren är åt norr. Det borde jag ha tänkt på.

 

Walle åker snowracer för första gången Bygga med Duplo snowracer

 

Januari 2016 fick Walle prova på att åka en låna kälke och efter ett åk var han fast och jag köpte snowracer till honom och en annan till Helmer.  De kunde knappt vänta. Jag köpte en stor hög Lego av en kollega, det är fortfarande uppskattat.

Nu är det bara höst 2017, men i skallen befinner jag mig i januari 2018 och då på heltid i stugan.

Vilken längtan dit!

Kärlek!

Trädgården

lyktor

Jag tänkte jag skulle fundera lite mer om hur min trädgård ska växa.

Efter att ha letat och tittat på program har jag fått lite olika idéer. Till exempel tänkte jag ha lite skulpturer i min trädgård. Det behöver inte vara stora och det ska inte vara smått skit – men lite skulpturer ska jag ha. På bilden syns de fina järn som Jannes mammmas sambos son har gjort till mig efter ritningar jag gjorde (eller…ritningar och ritningar..jag lämnade lite mått). Det är fint, tyvärr var det för kallt för att sitta ute på kvällarna när mörkret lagt sig i somras. Men, jag ska ha mer dekoration som just skulpturer, Budda-figurer och mobiler!

rabatt

När jag flyttade in fanns det enbart gröna buskar längs med huset. Jag slet upp dem med hjälp av Oskar. Nu har jag fått det att bli lite grönare och förra sommaren slet jag upp de plattor som antagligen var tänkt som en sorts ”hejdare” av att gräsmattan, det var inget som passade mig och mina idéer. Åh..vad jag längtar tills jag får syssla med trädgården regelbundet.

nat

Att odla gillar jag. Det låga staketet har Janne satt för att hindra hundarna att galoppera runt i mina odlingar. Om jag flyttar upp för gott ska jag öka ut mitt land, det blir till vänster i bild som jag ska flytta ut. Åh….jag längtar!

villedelyon

Numera har jag ökat rabatterna, de är dubbelt så breda. Framsidan ska bli en riktigt fin trädgård att titta på för mig och för de som går förbi.

landet

Mer odlingar. Jag älskar allt med det!

gras

Där gungorna står ska jag ha ett växthus, jag ska bygga det själv och det ska alltså vara ett hemmabygge. Barnens sandlåda ska bli en oas för kryddväxter.

medellerutan

Innan Janne satte upp ett staket mellan huset och grannens trädgård (för att hundarna inte ska kunna rusa fram till gatan innan vi inte ens hunnit lyfta på baken), gjorde jag en photo-shopad bild av hur jag tänkte mig. Fint! Nu är staketet på plats och en grind, men jag ska göra en portal av klena ”telefonstolpar”. Bara vänta och se!

syren

Vita syrener!

framsidan3

Jag har bett grannar och bekanta om växter, något har jag köpt. En del från Bromölla!

framsidan2

Den där lilla busken är en hägg som jag sågade ner för den lutade sig mot vindskivan som blev grön och missfärgad. Numera är även ”busken” borta, Janne och Oskar slet med det. Tack, grabbar!

framsidan1

Det är en Forsythia! Numera har jag grävt en stor cirkel runt om där jag har planterat liljekonvaljer från mina föräldrars trädgård samt från Lasse och Monas hägn. Fortsythian har jag stammat upp och jag undrar om den överlever.

framsidan4

Åh…jag önskar att jag får ett fint erbjudande från min arbetsgivare för att kunna syssla med det här hela nästa vår och sommar! Önskar!

blommor

Odla! Odla! Odla! Ringblommor är det lättaste av allt. Fint till en vas också.

mattram800

Studenthatt!

lilja800

En påse med lökar jag fick av min mamma.

fira

Och lite idéer som jag har förverkligat. Cement som jag ställt björkstammar i.

rabatt

Tanken var att jag skulle ha gula och vita blommor i mina rabatter med tanke på att huset är och ska förbli rött. Fint.

rumitradgarden

Aroma, ett äppelträd som jag fick av Janne i födelsedagspresent i år.

tradgarden

Innan Janne byggde nya trappan till mig. De gula praktlysingarna kommer från Lasse och Mona. En del kallar det ogräs, men jag har inte mycket växter och är tacksam för det jag har, dessutom tycker jag de är fina.

annanvinkel

Baksidan. Där har Janne satt upp ett staket för att Krut inte ska hoppa över när det kommer katter på andra sidan staketet där det finns en park.

lycka

Jag lade plattor i somras, jag älskar att jag kan göra som jag vill i min trädgård. Jag odlar som jag vill och jag älskar att de där gångarna delar in mitt land.

magisk
Det är kommunens mark, fast jag har nog en meter eller en halvmeter på den sidan staketet. Eftersom den är obebyggd har jag tagit över lite grann och i somras gjorde jag rent tunt ett av körsbärsträden och satte dit lite hallonplantor. Vänta bara, det ska bli fina metrar jag tar över där. När tiden finns.

Lite bilder från min trädgård. Jag tror det är trädgården som jag mest längtar till. Kanske. Eller Lady, brasorna, barnbarnen.

Kärlek!

Tre år idag

Janne bjöd på fin mat

Sommarhäng på min altan

6 augusti - Janne grillar

Kajak

1

Idag är det tre år sedan vi hamnade i samma säng.

Han påstår att han hade ögonen på mig sedan julen innan, men jag vet inte om det är sant. Han är nämligen bra på att ge komplimanger. Vi gjorde mycket tillsammans innan det som paddla, passa barnbarn, grilla, spela kubb och umgicks med Sara och hennes familj.

Det har förstå varit lite upp och ner.

Fast mest upp. Inget förhållande går som på räls, tror jag i alla fall. Det är få gånger som det har gnisslat. Jag tar gärna upp och pratar om det medan Janne (känns det som) gärna sopar det under mattan. Vi har det bra tillsammans och jag har i alla fall kommit fram till det att mycket handlar om att kompromissa lagom. Han stöttar mig när vi har barnbarnen här, de älskar honom. Vi lagar gärna mat tillsammans. Att kolla på kartan och leta upp fina promenadstråk är också något vi gillar, även om Janne helst travar ut i skogen medan jag helst vill gå på små stigar och skogsvägar.

Igår gick vi en mil lång runda.

Det var jag som ville ha koll på en genväg till Sara och Oskars hus, det går nämligen en å (Toftaån) som är svår att komma över om man inte vill gå på landsvägen. Jag kände till en bro som jag kunde traska över via en skogsväg, men Janne berättade om en liten spång som var närmare. Tursamt bad jag honom visa för den vägen han pekat ut var fel.

Fast nu ska jag sätta mig ner en stund och njuta av mitt kaffe.

Janne är hemma hos sig och när han kommer ska vi åka och handla, eller mer rätt är det jag som ska handla färg och mat för jag fyller år på söndag. Hela 61 år och jag vill inte bli yngre för jag stormtrivs som det är just nu. Jag hoppas jag får leva så här fint och snällt i många år till.

Kärlek!

Första sommaren

20 juli 2014Check - gavel klarSnart klar

Jag är på jobbet.

Mina sista pass gör nästan 70 timmar på en vecka. Men även om det låter hemskt så är jag rädd om mig själv, lyssnar på kroppen och tar mig igenom dag efter dag. Framför mig har jag ytterligare fem 12-timmarspass. Det är helt ok, jag ser fram emot att vara ledig och det är inte många dagar kvar nu. Fyra veckors ledigt! Min fjärde sommar i stugan.

Första sommaren jobbade jag riktigt hårt.

Jag och Oskar fällde en hägg som jag sågade till ved för hand. Jag tvättade huset (bland annat häggen hade stått lutad mot huset och det bildades lite mögel på vindskivorna). Helmer var några månader gammal och det fanns inte en blomma så långt ögat kunde nå, däremot buskar av alla möjliga sorter som jag grävde upp. Inget staket och en ful häck av Ölandstok som grannes bror grävde upp när han ändå skulle fixa något hos sin syster. Där hade jag tur!

Under vintern hade jag lyckats riva tapeten och sätta upp väv i sovrummet.

Jag hade en ordentlig säng och kunde vila där. Resten var nog mest tomma rum. I kök och allrum, som hänger ihop, rev jag ner tapeten och när jag för en gång skull tänkte ta det lugnt och liksom bara vara i allt det tomma – ja, då kom Sara och Oskar och sa att så här kan du inte ha det och hjälpte mig med väven.

Minnen.

Då är det bra med en blogg. För nu har jag staket, blommor, inga buskar, roten till häggen har Janne rivit upp och jag har fått ett äppelträd. Inomhus har jag enbart extrarummet kvar att målas och fixas. Redan nu finns det möbler och köksgeråd som räcker till och blir över – faktum är att jag redan har rensat ut en del.

I sommar hade jag tänkt måla huset.

Innan dess måste det tvättas och just nu är det vattenförbud så jag låter det hela vara och tycker det är skönt. Om Janne hinner bygga den där trappan räcker det fint, det var han själv som kom med det förslaget redan första sommaren…

Nu ska jag åter till mina larm.

Kärlek!

 

Maj under fem år

Eva P 15 maj 2012

I maj 2012 hade jag ingen aning om att jag skulle bli ägare till en stuga i Småland något år senare.

Jag minns de här turkosa kläderna och hur skönt det var med kort hår.Sommarkläderna

I maj 2013 hade jag inte renoverat min klädkammare och jag hade massor av kläder i jämförelse med idag då det enbart hänger en ställ med kläder.

Min trädgård

I maj 2014 hade jag satt igång mitt första potatisland. Tänk så litet i jämförelse nu när det är mer än tre gånger större och har ett litet staket runt om. Syrenhäcken klippte jag ner till någon decimeter och nu är den på väg upp igen – fast många gånger tätare. Träaltanen är också tre gånger större numera.

janne

I maj 2015 grävde jag ännu större land. Jag hade vid det här laget accepterat Janne som min särbo och kär vän. Vi blev tillsammans sensommaren 2014. oceanklar

potatis

I maj 2016 kom staketet upp (det mörkbruna är kommunens, det ser lite tokigt ut men vad fanns att göra?). Ny träaltan och även staket runt landet samt ännu större (fast det syns inte i bild).

livet

I år har det varit kallt. Men landet är fritt från ogräs, potatisen är i jorden om än sent på grund av kylan och jag har rensat bort massor av fina jordgubbsplantor. Snart är jag i stugan igen.

Kärlek!

PS Det är bra att titta tillbaka då och då. Ganska ofta känner jag att jag aldrig gör något, att jag inte får något gjort och att det absolut inte händer något alls. Men…det gör faktiskt det!

Landet

landetMin trädgård

Från ett litet land där jag satte potatis.

Jag fick gräva tre gånger och det var inte stort när det var klart. Tungt var det också med massor av ogräs. Nu har jag en riktigt fin lite täppa.

Bra jobbat, Eva!

Från start till klart

Framöver ska jag vara lite tydligare för mig själv när bilderna är tagna.

Trots allt är det en bildkavalkad av läshörnan från början till slut och jag är helt och hållet nöjd. Nu väntade ett nytt projekt, det att ta in en björk i vardagsrummet. Tyvärr är jag några veckor för sent ute för min idé och den får vänta till hösten.

Istället ska jag ut och gräva, solen stålar och landet måste bli klart.

Så…varsegoda, här kommer bilder hur min läshörna har utvecklats.

Öde

Taket

binda

Walle och julgranen

Krut och Lady på min matta

Min följeslagare

projekt2

bokhyllan3

klart

April 2014

Walle i april 2014

Jag jobbar i natt.

Åter till stugan med morgontåget. Jag tänkte visa lite bilder från stugan och hur det var för två år sedan. Till exempel att jag satte mina första egna potatisar.

wallesring

Ett pyttelitet land.

Walle 26 april

Och Walle fick erfarenhet av en vattenspridare.

Oskar och Helmer den 24 april 2014

Han fick en lillebror.

Taket

Och av hall och kök syntes inte mycket.

Jorden

Jag grävde upp en liten plätt bredvid som skulle vara till blommor.

Walle träffar Helmer för första gången

Här möter Walle sin lillebror för första gången. De allra första minuterna av deras möte. Walle hade sovit hos mig i två nätter. Han och jag!

Walle städar

Walle städar, jag hade en säng till honom men inte mycket leksaker.

Tapeter

Inte mycket möbler…

Tomt

…faktiskt nästan inga alls.

Walles trehjuling

Inga möbler betyder gott om plats att cykla runt på trehjulingen.

Åh…tänk att jag vågade köpa en stuga, jag är glad för den!