Vardagsrummet i stugan

5004

Så här såg mäklarbilden för vardagsrummet ut när jag besökte huset. Städat och fint.

vrum

På något år lyckades jag fylla det med diverse grejor. Soffan var begagnad och det var Sara som klickade hem den för femhundra, bordet hade jag i källaren i Bromölla, barnstolarna har jag köpte på loppis, bänken har Janne byggt och älghornet är Jannes. Det som är nytt är mattan och fåtöljen. Den svarta fåtöljen skavde, när jag handlar ska jag vara själv annars vill jag gärna göra mitt sällskap till lags. Det är en genomgående sida hos mig och om det ska jag skriva mer i dagarna. Bordet passade inte heller in, visserligen gillade jag allt med bordet som tyngd, storlek och höjd – men inte i det här rummet.

buddhaplats

Bänken är superfin, tycker jag. Det fanns en förebild och sedan bad jag Janne om att bygga en liknande till mig.Allt på bilden är begagnat eller egengjort förutom tempeltavlan. Den gillade jag mycket tills jag fick syn på en betydligt större och med en annan form.

Mitt älskade vardagsrum i stugan. ännu bättre när det är mörkt och kulet utanför och brasan är tänd.
Mitt älskade vardagsrum i stugan. ännu bättre när det är mörkt och kulet utanför och brasan är tänd.

Nu ser det ut så här. Jag lade ner pengar på att byta den svarta dynan mot en rosa och jag har lagt ner lika mycket pengar på en tempeltavla som jag köpte på en liten butik som ligger vid torget i Bromölla. Soffbordet är utbytt mot ett jag köpte för hundra kronor på en säljsajt på Fejjan. Väggarna och taket målade jag för något år sedan. Det känns som om det är en stor skillnad från det att jag köpte stugan tills nu.

Jag funderar på att måla alla listerna vita, både tak- och golvlisterna. Det är något jag inte har tid att göra nu men om jag flyttar upp vid nyår kommer jag att fundera lite mer på det.

Nu ska jag fortsätta min dag.

Kärlek!

 

Nu och då

vi4800Pysselrum

Eftersom jag firade jul i stugan blev det ”sista rummet” ett tv-rum.

Nu och då…ibland ångrar jag mig. Tänk vilket fint rum för att sy, bygga, vika – ett hobbyrum helt enkelt – det hade varit. Fast det är bra i alla fall. Janne tittar på tv och barnen ser på barnfilmer. Jag ville verkligen inte ha en tv i vardagsrummet, där har jag braskaminen som jag älskar. Även nu på sommaren om en morgon känns kylig tänder jag en brasa. Eller på kvällen.

Jag har inte gjort något alls med rummet.

Ibland tänker jag att det får vara så tills jag har pengar att göra det precis som jag vill. Det handlar förstås om pengar. Helst skulle jag vilja riva ut de två garderober som finns där, måla taket, nya tapeter och nytt golv. Det är ju ganska enkelt egentligen och jag skulle kunna ta ett rum i taget.

Men jag har ingen brådska.

Det fungerar som det är nu och om jag börjar med att byta golv i ett rum kanske just det golvet inte finns klar när jag ska lägga det sista om något år. Dessutom är det hundarna. Deras klor lär göra mindre härliga repor i ett trägolv. Suck.

Jaja…nu åker jag upp i morgon bitti igen.

Fem hela lediga dagar innan jag åker tillbaka för att jobba de sista två veckorna innan min semester börjar.

Kärlek!

Före och efter

projekt2bokhyllan3

Här kommer den!

Före- och efterbilder på bokhyllan. Jag är supernöjd och vill säga tack till Bonita som tipsade om tapeten.

Jag är nöjd. Mycket nöjd. I förra veckan målade jag och tapetserade, i kväll satte jag in hyllorna och Janne skar till tapeten. Nu återstår att hitta två fina knoppar till lådorna.

Jag köpte bokhyllan för hundra kronor.

Färgen kostade 130 och tapeten 350 (fast den senare har jag mycket kvar av och jag kommmer säkert att renovera mer med den).

Nu ska jag umgås med Jannne.

Kärlek!

Hallen i min stuga

list2

Nyligen-bild. Gamla tapeter nere, väv uppsatt, färg på väggarna, taket målat och skänken jag köpte för 300 kronor och som är ommålad i en underbar turkos färg (men ack så svår att kombinera).

hejda-021

Nyinflyttad-bild. Jag var glad då. Tyckte det var fint med det lilla bordet, det fungerar nu som sängbord. Budda-figuren köpte jag några minuter innan jag var och skrev kontrakt på huset. Nu sår den fint i min fönsterkarm i vardagsrummet och vakar över huset.

5007

Mäklar-bild.

Glad

lista

morgondag4_5

Vad glad jag blir när jag jämför de här två bilderna.

Den ena från när jag flyttade in och den andra från förra veckan. Nästa gång jag kommer upp ska jag måla bokhyllan vit och tapetsera dörren och lådorna.

Ibland känns det som om jag aldrig kommer någonstans med stugan i Småland, men inte just nu. Det blev ju rätt fint i alla fall.

Kärlek!

Pysselrummet

Ritning över stugan

Här är en ritning över stugan, pysselrummet ligger i sydvästra hörnet. Här kommer en liten bildkavalkad av pysselrummet, tyvärr kan jag inte hitta bilder hur det såg ut när det låg till försäljning på Hemnet.

Det tredje sovrummet

Det blev ett förråd från allra första början. Allt som jag tog med till huset och inte hade sin klara plats hamnade där.

Pysselrummet innan det blev ett pysselrum

Förråd som sagt.

Pysselrum

Förråd som sagt en gång till.

Pysselrum

En söndag började jag röja lite. Det var en söndag under sommarledigheten 2015. Regnet skvalade hela dagen och jag satte igång.

Pysselrum

Jag sorterade bort det som var skräp, ordnade och bestämde mig för hur jag ville ha det. Till en början med ville jag ha två splitter nya skrivbord från Ikea, dyra sådana, som skulle stå mitt emot varandra. Två fina arbetsplatser. Fast när jag sa till Janne att det bruna runda bordet var något jag absolut inte skulle vilja få förstört insåg jag att det inte fanns en chans att det skulle hamna i garaget. Av fukten skulle det inte bli sig likt. Därför inhandlade jag ett skrivbord på Grimstorps antikhandel. Sexhundra kronor och det var väl värt det.

Lampa och spegel

Lampan över bordet har jag köpt på Ikea, golvlampan köpte jag någon gång i slutet på 70-talet och har målat vit medan skärmen bara har blivit tvättad. Bordet har jag fått för många år sedan av mina föräldrar, jag tror det kommer från min mammas släkt. Det har fungerat som köksbord i många år. Spegeln är köpt på auktion i Bromölla och stolarna på antikhandel i Grimstorp (en blandad affär – allt från riktigt fina saker till loppisfynd).

Väggarna och taket ska jag måla i höst.

Pysselrum

Skivbordet på plats. Nymålat och fint.

Skrivbord

Jag nöjt redan av synen innan ens lådorna var på plats.

Lite småsaker på plats

Jag började plocka in saker till pysselrummet nästan genast. Fina saker som jag älskar.

Lådorna på plats

Lådorna på plats. Jag behandlade insidan med bivax och lät lavendelblommor ligga där några dagar.

Hyllorna på plats

Hyllorna på plats.

Syhörna i Bodafors

Min syhörna i Bodafors, jag är mer än nöjd. Himla glad för att jag fick till det på ett sätt som är likt en dröm. Hjärtat har jag fått av finaste Ida. Den runda lådan till vänster på nedersta hyllan är en present från Mona. Syskrinet på nedersta hyllan är från en loppis. Lådan där presentpapprena står är auktionsfynd, det står Carlshamn på det och kommer från ett bryggeri – det var rätt dyrt – och är en sorts släde som man drog drickaflaskor i (om jag har förstått det rätt). Klockan på väggen fick jag av mina föräldrar i födelsedagspresent för cirka tjugo år sedan.

Fortsättning

Lampa och spegel

Janne åkte och spårade med Krut.

Krut, han är en hund som gillar värme och när jag eldar i braskaminen ligger han på tjocka mattan precis framför och han njuter i kubik, ålar sig, sträcker på sig och mumlar. Lady kan förvåna mig, hon ligger gärna på tjocka mattan i hallen och hur många gånger jag än passerar henne så rör hon sig inte – hon litar helt på att jag inte ska trampa på henne.

Underbara hundar.

Tur att jag gillar Jannes hundar annars hade det inte fungerat. Nu är det mörkt och det råder lite oordning här hemma på grund av att jag sorterat i de två garderober som finns i pysselrummet. Jag måste ju få fram pärlorna och pärlplattorna tills det att Walle dyker upp någon gång i nästa vecka. Vi ska nämligen pärla. ”Var har du pärlorna”, undrade han senast han var här. Fast jag berättade inte och visade inte för då vet jag hur det slutat…

Lampan i pysselrummet är uppe.

Vi hjälptes åt, jag och Janne. Den hänger lite snett men jag får rätta till ställningen inne i lampan i morgon. Spegeln är på plats, den blir perfekt till kontroll när jag syr mina egna kläder. Närmast är en klänning i ett rosa tyg till det bröllop jag och Janne ska gå på.

Om någon vet ett sätt att få bort dålig lukt.

Ja, berätta gärna. Jag tänker på den lukt som finns i gamla lådor i byrå och i det här fallet lådorna i den låga bokhylla jag köpt och har i pysselrummet.

Nåja.

Hur som helst så har jag en fantastisk stuga, två fina hundar till låns, en snäll man, underbara barnbarn, gott om mat och en kreativitet som porlar i själen.

Kärlek!

PS När jag sa till Janne att det känns som om jag mest flyttar allt till gamla toaletten, som numera är badrum, svarade han att jag är ett steg närmare soptunnan. Han har helt rätt. Nu har jag några trasmattor och annat som jag ska fråga om Sara vill ha annars åker till till Erikshjälpen som är den second hand-butik som finns här i Bodafors. Jag bor ungefär mitt i det där bibel-bandet eller vad det nu kallas i Jönsköpingstrakten.

Före-och-efter – mitt allrum

Före och efter

Jag gillar före-och-efter-bilder.

Både hos andra och i min egen blogg. Här är det som kallas för allrum på ritningarna, det ligger öppet mot köket. Det är alltså i det här rummet man kommer rakt in i när man öppnar ytterdörren hos mig. Det har hänt ännu mer den senaste tiden i just den här vinkeln, men jag har ingen bild på det.

Idag som jag länge.

Vaknade och somnade om, slumrade och låg länge och funderade över livet. Själen hann ifatt. Efter frukosten satt jag och fäste alla trådar på bakstycket till Walles tröja. Det var för ett år sedan jag köpte den och min tanke var att sticka klart på någon vecka. Anledningen till köpet var att jag till min förvåning saknade tv:n och någon sa ”sticka och lyssna på radion”. Ja, så gjorde jag, men det var ju hela tiden mycket att göra och våren kom och Janne dök upp i mitt liv.

Men igår stickade jag klart.

Roligt. Ja, det var jätteroligt. Nu återstår framstycke och ärmar men det ska väl gå det också. Tursamt var mönstret till 4 år. Jag har cyklat till Ica i dag och handlat lite basvaror och nu dricker jag mitt kaffe. Gott. Zoegas julkaffe, hela bönor ska det vara som mals sekunden innan det hamnar i bryggaren.

Nu ska jag vidare i dagen.

Kärlek till alla!